26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

UCRAINA LA UN PAS DE UN RĂZBOI CIVIL

21 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

ATACUL  DICTATURII  ŞI  TOTALITARISMULUI

De aproape trei zile nu încetează luptele protestatarilor din Kyiv cu forţele de ordine ucrainene  – miliţie şi „Berkut”. Piaţa Hruşevski din capitala Ucrainei a devenit un adevărat câmp de bătălie. Confruntările au început duminica precedentă, după amiază, în timpul celei de-a 8-a vece a EuroMaidanului, la care au participat aproape 500 mii de manifestanţi, care s-au reunit pentru a protesta faţă de noile legi, înaintate de V. Kolesnicenko şi V. Oleinyk, deputaţi în Rada Supremă  din fracţiunea Partidului Regiunilor,  votate la 16 ianuarie curent, cu încălcări grosolane ale legislaţiei, prin ridicarea mâinilor de către majoritatea deputaţilor  Partidului Regiunilor –  189, printre care şi cei din regiunea Cernăuţi – Ion Popescu, Ghenaddi Fedoreak şi Artiom Semeniuk (www.chesno.org),  de comunişti în deplină componenţă (32) şi 18 fără de partid, cu toţii responsabili de instaurarea dictaturii în Ucraina. Printre altele, 11 deputaţi din Partidul Regiunilor -  S. Berezkin, A. Blyzniuk, A. Efremov,  V. Juravskyi, A. Onyşcenko, A. Prigodskyi, V. Tyhonov, V. Ciub, Iu. Şapovalov, A. Presman, A. Selvarov n-au votat scandaloasele legi ce limitează drepturile şi libertăţile ucrainenilor, introduc şi intensifică sancţiuni împotriva manifestanţilor, care protestează cu măşti pe faţă şi căşti pe cap, obligă organizaţiile nonguvernamentale ce beneficiază de finanţare de peste hotare să se înregistreze, fiind considerate, ca în Federaţia Rusă, „agenţi străini”,  interzic  manifestaţiile  în centrul Kievului până la 8 martie, deplasarea în grup nu mai mult de 5 automobile, înăbușă libertatea cuvântului, nu permit criticarea şi informarea populaţiei despre viaţa privată a celor din eşaloanele de vârf ale puterii, ale procurorilor şi judecătorilor,  prevăd pedepse cu închisoarea, eliberarea „Berkut”-ului de responsabilitate. Or, anume respectivele legi au şi trezit un val de proteste în întreaga Ucraină. Astfel, după publicarea, marţea precedentă, a  acestor legi scandaloase în ziarele de stat „Голос України şi „Урядовий кур’єр”, Ucraina a devenit o ţară în care se instaurează totalitarismul, dictatura şi cenzura.

ŢARA  ÎN  CARNAVAL  REVOLUŢIONAR

În zilele ce au urmat după adoptarea noilor legi, în semn de protest şi luării în derâdere, bătându-şi joc de preşedinte şi de legile, pe care acesta le-a semnat la 17 ianuarie curent,  în diverse regiuni ale Ucrainei, oamenii au ieşit în stradă cu măşti pe faţă, cu oale, căşti, lighene, caserole pe cap, alcătuind un adevărat carnaval revoluţionar. Bunăoară, un grup de tineri scriitori şi jurnalişti, cu măşti pe faţă, oale şi căldări pe cap, cu jucării pentru copii în mâini, au mers să se predea la închisoarea Lukianivska din Kyiv, prin acţiunea respectivă demonstrând neputinţa puterii, lipsa raţiunii ei.

VIOLENŢELE  CONTINUĂ

În pofida hotărârii judecăţii despre interzicerea oricăror manifestaţii  în centrul capitalei Ucrainei până la 8 martie, duminica trecută pe EuroMaidanul din Kyiv, unde de două luni continuă manifestaţiile paşnice ale opozanţilor proeuropeni, s-au adunat aproape 500 mii de protestatari din toată ţara. În timp ce liderii opoziţiei – Arseni Iaţeniuk şi Oleg Teahnibok – făceau apel ca cea de-a 8-a vece să fie paşnică, manifestanţii să nu răspundă provocărilor, după amiaza zilei, peste 300 de tineri patrioţi ucraineni, înarmaţi  cu bâte de baseball, leațuri şi lanţuri, au pornit spre sediul Parlamentului ucrainean, calea fiindu-le închisă de câteva autobuze, maşini speciale şi furgonete ale miliţiei şi „Berkut”-ului, de un cordon de miliţieni şi lucrători ai serviciilor speciale. Între ambele tabere a început o luptă crâncenă. Forţele de ordine au folosit împotriva protestatarilor tunuri cu apă, la o temperatură de minus 10 grade Celsius, fără a reuşi să-i disperseze pe manifestanţi, bastoane, gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi grenade, iar tinerii, într-un acces de violenţă, neîntâlnit în anii independenţei Ucrainei, au dat foc la toate mijloacele de transport ale forţelor de ordine, au aruncat cu pietre din caldarâmul străzii, cu „cocktailuri Molotov” (sticle cu lichid inflamabil) şi fumigene în adversari.

 Vitali Kliciko, liderul Partidului „UDAR”, a încercat să-i oprească, dar în zadar. Ciocnirile violente au continuat duminică noapte,  luni şi marţi. Peste 25 de manifestanţi au fost arestaţi, mulţi au dispărut fără urme, unii au fost duşi cu maşini particulare în pădurile de la marginea oraşului. De exemplu, doi constructori din Kirovograd au fost treziţi din somn, torturaţi, udaţi cu apă rece şi aruncaţi goi în stradă de „Berkut”.

În aceste trei zile de confruntări, peste 122 de tineri revoluţionari au fost răniţi, 50 fiind spitalizaţi cu răni grave. Astfel, patru protestatari au rămas fără un ochi, în consecinţa rănilor provocate de gloanţele de cauciuc, iar un tânăr student la arhitectură, în vârstă de 19 ani, a rămas fără palma dreaptă, fiindu-i amputată după ce a explodat o grenadă, aruncată de „Berkut”. Şi în rândurile organelor de drept sunt jertfe, după cum a declarat miliţia, au fost rănite 120 persoane, 80 dintre care sunt spitalizate.

Activişti ai Maidanelor din diverse oraşe ale Ucrainei – Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil, Rivne, Doneţk etc. – blochează unităţile organelor interne, pentru a împiedica deplasarea „Berkut”-ului la Kyiv.

VÂNĂTOARE  ÎMPOTRIVA   JURNALIŞTILOR

Miliţia şi „Berkut”-ul a început o adevărată vânătoare împotriva jurnaliştilor mijloacelor mass-media independente  ce oglindesc obiectiv luptele de pe strada Hruşevski. Astfel, în aceste zile, au fost bătuţi, răniţi şi arestaţi 29 de jurnalişti, operatori, fotoreporteri ai Canalului TV 5, 1+1, ICTV, Spilno TV, Radio „Libertatea”,  ziarelor "Вести", „Левый берег”  etc. Bunăoară, Maksim Levin, fotoreporterul publicaţiei „Левый берег”, în zorii zilei de luni,   când se întorcea de pe str. Hruşevski, a fost atacat de un grup de 12 tineri zdraveni („tituşki”), care l-au bătut crunt, însă, din fericire, a reuşit să fugă de ei.

Au fost răniţi de miliţieni doi operatori ai Spilno TV, coordonatoarea Internet-canalului Halyna Sadomţeva, Veaceslav Veremei, corespondent al ziarului "Вести", iar Volodymyr Karaghiaur, colaborator al Spilno TV, a fost arestat ca participant la luptele de pe str. Hruşevski. Jurnaliştii afirmă că îndeplineau însărcinările redacţiilor, erau îmbrăcaţi în jiletci cu  inscripţii majuscule „PRESA” şi că „Berkut”-ul intenţionat ţintea în capul şi faţa lor.

„CEL  MAI  MARE  PROVOCĂTOR  AL  REVOLTEI  EUROMAIDANULUI  E  IANUKOVYCI”

După aceste zile fierbinţi şi nopţi violente, situaţia din centrul Kyivului continua să rămână tensionată, protestatarii, scandând: „Jos cu banda!”,  „Ucraina, ridică-te!”,  nu încetează lupta cu forţele de ordine. Unul din liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, a declarat că situaţia actuală din Ucraina e la „un pas de un război civil”, iar responsabil de evenimentele dramatice din Kyiv e Ianukovyci, care  luptă cu propriul popor şi „ urmează să dea dovadă de curaj şi să demisioneze, altfel ar putea repeta soarta lui Ceauşescu sau Gadaffi”, căci în prezent „sistemul nu lucrează pentru popor, ci doar pentru putere”, că „unica ieşire din situaţia critică creată, e schimbarea totală a conducerii ţării, alegerile anticipate ale preşedintelui şi parlamentului”.  Iar Oleg Teahnibok a spus că „cel mai mare provocător al revoltei EuroMaidanului e Ianukovyci, banda de la conducere. Doar poporul o poate forţa să demisioneze”.

La cerinţa opozanţilor, luni, Ianukovyci a hotărât să înfiinţeze o comisie pentru rezolvarea situaţiei critice din ţară, alcătuită din reprezentanţi ai opoziţiei şi ai puterii – Andrii Kliuev, secretarul Consiliului securităţii naţionale şi apărării, Elena Lukaş, ministrul justiţiei şi Andrii Portnov, consilier al preşedintelui. Însă opozanţii consideră că membrii acestei comisii formează doar o consultare tehnică, nu doresc să discute cu Kliuev, care încă n-a fost pedepsit pentru violenţele împotriva studenţilor din noaptea de 30 noiembrie anul precedent. Kliciko a accentuat că „dacă Ianukovyci într-adevăr e dispus să rezolve criza politică, dar  nu să imite procesul şi să tărăgăneze timpul, urmează să adopte o hotărâre responsabilă – să participe personal la convorbirile publice şi să poarte responsabilitatea pentru fiecare pas al tratativelor. E important ca aceste tratative să aibă un rezultat real, deoarece sunt unicul mijloc pentru a depăşi confruntările fără exalarea conflictului. Dacă conducerea îşi va încălca din nou cuvântul, exalarea situaţiei e inevitabilă”.

Luni, 20 ianuarie, aproximativ 300 de activişti ai EuroMaidanului au pichetat Reprezentanţa Uniunii Europene ce se află pe str. Vladymyrska din Kyiv, cerând UE introducerea sancţiunilor faţă de conducerea Ucrainei.

SUA  A  AMENINŢAT  CONDUCEREA  UCRAINEI  CU  POSIBILE  SANCŢIUNI

În condiţiile noilor lupte şi violenţe în Kyiv, Washingtonul i-a cerut lui Ianukovyci încheierea imediată a confruntărilor şi violenţei, ameninţând conducerea ucraineană  cu posibile sancţiuni. "Agravarea situaţiei din Ucraina este o urmare directă a nerecunoaşterii guvernului a  revendicărilor legitime ale propriului popor. Statele Unite continuă să examineze măsuri suplimentare, inclusiv sancţiuni, ca răspuns la folosirea forţei. SUA cere lui Ianukovyci scoaterea trupelor speciale de pe EuroMaidan, anularea legilor draconice, adoptate joi, 16 ianuarie", a declarat Caitlin Hayden,  purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională.

Iar luni, la Bruxelles, la şedinţa Consiliului Uniunii Europene, 28 de miniştri de externe ai ţărilor membre ale UE, au discutat situaţia critică din Ucraina, exprimându-şi îngrijorarea faţă de desfăşurarea violentelor evenimentelor din centrul Kyivului şi cerând puterii rechemarea „Berkut”-ului din centrul Kyivului, făcând apel către părţile conflictuale de a începe un dialog concret pentru rezolvarea democratică a crizei politice din ţară.

„SĂRMANUL”  PREŞEDINTE  ÎŞI  CONSTRUIEŞTE  UN  NOU  PALAT

În timp ce peste jumătate din populaţia Ucrainei, ajunsă la sapă de lemn din cauza sărăcirii în cei 4 ani de prezidenție a actualului conducător al ţării, protestează şi cere demisionarea preşedintelui şi guvernului lui Azarov, Ianukovyci, în loc să participe personal la tratativele publice, continuă de pe ecranele  TV să asigure poporul că şi în continuare va avea grijă de bunăstarea lui, păstrând stabilitatea din ţară. Adevărata „grijă” şi „stabilitate”  se vede şi o simte întreaga Ucraină. Însă nu toţi ştiu că Ianukovyci continuă să-şi majoreze averile şi proprietăţile. Astfel, conform Canalului 5 TV, jurnalista şi activista EuroMaidanului, Tatiana Ciornovil,  care se ocupa de investigarea proprietăţilor înalţilor funcționari ai actualului regim, a declarat, luni pe Maidanul din Kyiv, că a fost bătută cu cruzime de un grup de criminali la comanda personală a lui Ianukovyci, pentru faptul că a investigat construcţia în Koncea-Zaspa, lângă Kyiv, a noului palat al familiei preşedintelui Ianukovyci, cu o suprafaţă de 10 mii metri pătraţi, mai imens şi arătos decât cele 13 reşedinţe de care dispune şeful statului. Şi aceasta se întâmplă când oamenii nu au nici ce mânca, când Ucraina e cuprinsă de proteste.

Dar nici nu e de mirare, căci în Bugetul de Stat pe anul 2014 sunt prevăzute 314 milioane de grivne pentru asigurarea activităţii conducătorului ţării, deci, cu 32 milioane mai mult decât anul precedent. Nu uită Ianukovyci nici de acei care îl apără – cu 280 milioane de grivne au sporit cheltuielile pentru Ministerul Afacerilor Interne, cu 130 mln de grivne – pentru Serviciul Securităţii de Stat, cu 10 milioane – pentru Judecătoria Supremă.

Felicia NICHITA-TOMA