26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„ADEVĂRAT FASCISM” - 5 MORŢI ŞI SUTE DE RĂNIŢI ÎN CENTRUL KYIVULUI

23 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

A cincea zi continuă ciocnirile violente dintre protestatari şi forţele de ordine în centrul Kyivului. Numărul victimelor a depăşit 400 de persoane. Cel puţin 50 de jurnalişti au fost răniţi. Serviciile speciale, după cum informează Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina, au primit ordin să-i distrugă fizic pe jurnaliştii ce oglindesc evenimentele sângeroase din capitala Ucrainei. După liniştea aparentă din ziua de marţi, în noaptea dinspre miercuri „Berkut”-ul a atacat poziţiile manifestanţilor cu o mai mare cruzime. Conform Canalului TV 5 şi TSN, sunt deja cinci morţi – activiştii Serghii Negoian din regiunea Mykolaiv, Mihailo Jâznevskii din Belorusia,  care de câţiva ani trăia în Ucraina, Iuri Verbyţkyi, care a fost răpit din spital împreună cu Ihor Luţenko, ambii duşi în pădure şi torturaţi, lăsaţi dezbrăcaţi şi cu pachete de plastic pe cap să se sufoce. Şi dacă Luţenko a reuşit să se târâie  până la primele case şi a fost salvat, apoi Verbyţkyi, fiind rănit, a fost găsit fără semne de viaţă. Fiindcă sunt răpiţi, torturaţi şi omorâţi cu cruzime, opozanţii răniţi refuză să fie duşi în spitalele din Kyiv, primul ajutor medical acordându-le medici voluntari, sosiţi din toată Ucraina, inclusiv şi din Cernăuţi. Din aceleaşi considerente, A. Sadovyi, primarul or. Lviv, a propus ca răniţii să fie transportaţi la spitalele din Lviv, unde vor fi trataţi şi nimeni nu le va pune viaţa în pericol (TSN, TV 5).

„Adevărat fascism” , responsabil de care e regimul lui Ianukovyci, sunt violenţele organelor speciale asupra protestatarilor din Kyiv, a declarat un deputat al Consiliului regional Lugansk, iar altul, din Partidul Regiunilor, a spus că „Berkut”-ul a procedat just, omorându-i pe manifestanţi (Canalul TV 5).

Cabinetul de miniştri al Ucrainei a permis oficial, miercuri, forţelor speciale să acţioneze ca în timpul stării de urgenţă, să folosească împotriva protestatarilor tunurile de apă la temperaturi scăzute, fapt considerat în lumea întreagă o adevărată tortură, grenade speciale ce au o mare putere de a trauma. În loc să exprime condoleanţe familiilor celor împuşcaţi, să-şi ceară iertare de la oameni pentru violenţele săvârşite de „Berkut”, care „nu observă” semnul „Crucii Roşii”, îi bat crunt cu bastoanele pe medici,  îi ucid cu cruzime nemaivăzută pe protestatari şi nimicesc punctele medicale de acordare a ajutorului de urgenţă,  Azarov le-a mulţumit organelor de drept”pentru rezistenţă”, promiţându-le ajutor material din fondul de rezervă al statului, iar pe protestatari i-a numit „terorişti” (TSN, TV 5).

Miercuri după amiază, timp de trei ore, liderii opoziţiei – V. Kliciko, A. Iaţeniuk, O. Teahnibok – s-au întâlnit cu Ianukovyci în scopul stopării exalării conflictului de pe strada Hruşevski, însă întrevederea s-a încheiat fără vreun rezultat pozitiv. De aceea, ei i-au înaintat un ultimatum ca timp de 24 de ore, până joi, ora 20.00, să ia măsuri concrete pentru încetarea conflictului, în caz contrar protestatarii voi fi nevoiţi să pornească la atac (Canalul 1+1, TV 5).

Felicia NICHITA-TOMA

Foto: http://news.bigmir.net, facebook.