28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

BUCUREŞTIUL E SOLIDAR CU EUROMAIDANUL DIN KYIV

27 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Ieri, la 26 ianuarie, la București, a avut loc o acțiune de solidarizare cu manifestanții pașnici din Ucraina. Manifestarea a reunit români de pe ambele maluri ale Prutului, ucraineni din România, Ujgorod, Odesa, Donețk, Herson și Vinnița. Participanții au afișat bannere conținând mesaje de susținere, dintre care ”Ucraineni, noi vă susținem!” (în ucraineană), ”EU, wake up!” (UE, trezește-te!), ”We stand for Ukraine!” (Suntem aici pentru Ucraina!), ”Solidarity is stronger than repression!” (Solidaritatea este mai puternică decât represiunea!), ”Ucraineni, deci europeni!”.

„Ne exprimăm suportul faţă de protestatarii paşnici din maidan şi condamnăm măsurile autoritare ale statului împotriva propriilor cetăţeni, încălcarea flagrantă a drepturilor omului şi ne desolidarizăm ferm de forțele extremiste care acționează printre demonstranţi şi instigă la confruntări violente.
Facem apel către Consiliul UE, guvernele statelor membre, pentru a contribui la medierea dialogului şi la soluţionarea paşnică a acestui conflict.”, se menţionează pe pagina oficială a evenimentului pe facebook.
De asemenea, cei prezenți au aprins lumânări în memoria victimelor violențelor de la protestele din țara vecină.
Acțiunea s-a înscris într-un șir de manifestații similare, care au avut loc în aceeași zi la Budapesta, Viena, Nuernberg, Riga, Copenhaga, Vicenza, Massachusetts, New York, Chicago și alte orașe din toată lumea.

Petru mai multe detalii :https://www.facebook.com/events/603629463042901/