23 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Mica Unire sărbătorită în Parlamentul European

28 ianuarie 2014 р. | Categorie: Românii de pretutindeni

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită în Parlamentul European. Români din Republica Moldova, Serbia și zona Olteniei au dat, simbolic, „mână cu mână” la Bruxelles, la invitația europarlamentarului PDL Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European. Delegația venită în capitala europeană la invitația deputatului european a impresionat asistența cu dansuri populare românești, o expoziție de măști tradiționale, o paradă de costume populare din Moldova și Timocul dunărean, precum și o lansare de carte despre tradițiile culinare ale românilor din Timoc.

În apropierea zilei de 24 ianuarie, ziua în care, în urmă cu 155 de ani, Alexandru Ioan Cuza înfăptuia Unirea Principatelor Române, iar românii din Moldova și Țara Românească jucau Hora Unirii la Focșani, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a fost gazda și organizatorul unui eveniment care să evoce Mica Unire. Organizat în Parlamentul European, evenimentul primei zile, denumit simbolic Unitate, tradiție și continuitate”, a inclus vernisajul expoziției de măști tradiționale ale artistului popular dâmbovițean Gheorghe Florea, o prezentare de costume tradiționale românești din Moldova, Valea Timocului (Serbia) și Oltenia, precum și lansarea cărții „Tradiții culinare românești la sud de Dunăre” a jurnalistului Romeo Crîșmaru, o colecție de rețete culinare culese din Valea Timocului. Ansamblul de cântece și dansuri „Plai de dor” din Șerbănești, Olt, a încheiat evenimentul cu o demonstrație a unuia dintre cele mai îndrăgite dansuri populare românești: călușul.

„Am cinstit unitatea, tradiția și continuitatea neamului nostru, cu câteva zile înainte de marea sărbătoare a Unirii Principatelor Române. Momentele artistice la care am asistat sunt dovada grăitoare a talentului și culturii noastre deosebite, care s-au păstrat vii atât dincolo de Prut, cât și la sud de Dunăre, în Timoc”, a spus deputatul european Marian-Jean Marinescu.

La eveniment au participat Excelența Sa, domnul Ambasador Eugen Caras, șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Excelența Sa, domnul Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, precum și domnul Adrian-Cristian Bratu, reprezentant permanent COPS, din partea Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, alături de eurodeputați și angajați ai Parlamentului European. Au fost prezenți și au aplaudat la scenă deschisă europarlamentarii Theodor Stolojan, Iosif Matula și Traian Radu Ungureanu, iar ceva mai târziu a venit și Monica Macovei

Deputatul european Marian-Jean Marinescu este cunoscut ca un susținător al integrării europene a Republicii Moldova. După ce a lucrat pe dosarul privind simplificarea procedurii de eliberare a vizelor pentru cetățenii moldoveni, în prezent vicepreședintele Grupului PPE este raportor al Parlamentului European pe dosarul privind eliminarea vizelor pentru Republica Moldova. De asemenea, eurodeputatul PDL a susținut și promovat, prin mai multe acțiuni, respectarea drepturilor comunităților de români din Serbia.

Perspective și provocări ale extinderii UE – Moldova și Serbia

Seminarul cu tema “Perspectives and challenges of EU enlargement to New Member States”, desfășurat la finalul celei de-a doua zile de lucru cu delegația invitată de Marian Jean Marinescu,  a suscitat interesul prin discuțiile sincere și aplicate de aici pe tema extinderii UE și perspectivele aderării Serbiei și Republicii Moldova. Oficialii care au vorbit și au răspuns la întrebările pe această temă au fost Eduard Kukan – președintele delegației P.E. pe relația cu Albania, Bosnia Herțegovina, Serbia, Muntenegru și Kosovo, europarlamentarul Marian Jean Marinescu – membru în aceeași delegație și raportor din partea PPE pe probleme legate de liberalizarea vizelor și libera circulație, europarlamentarul PPE Theodor Stolojan, șefului Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană - Eugen Caras și ambasadorul Republicii Moldova în Belgia – Mihai Gribincea. La seminar au participat studenți basarabeni și timoceni din Craiova, membri ai Asociației Studenților Basarabeni și Asociației Studenților Timoceni, șefii acestor structuri studențești – Ion Cobîșenco și, respectiv, Alexander Najdanovici, dar și un lider al comunității românilor din Timoc – Tihan Matasarevic, președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Rumânilor „Dunărea” din Kladovo.

Important este ca forțele pro-europene din Moldova să câștige alegerile de la finele acestui an

Europarlamentarul român Theodor Stolojan a vorbit despre aderarea Republicii Moldova și toate eforturile făcute în negocierile pe această temă. „Am credința că în curând voi putea spune că în timpul mandatului meu Moldova a obținut liber la vize în uniunea europeană. Noi sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Domnul Marinescu este raportor al PPE pe această liberalizare a vizelor, iar noi sperăm ca acest lucru să se întâmple înainte ca parlamentarii să intre în campania electorală iar Parlamentul European să între în încetarea activității pentru alegeri. Ca un om care am lucrat în Republica Moldova timp de aproape șase ani cu Banca Mondială, am urmărit, în timp, ce se întâmplă cu Moldova și consider că important este ca la alegerile din noiembrie să câștige forțele pro-europene și nu ceilalți care ar opri parcursul acesta european al Republicii Moldova. Tinerii ca dumneavoastră, generația tânără din Moldova în special trebuie să lupte pentru ca la acele alegeri să câștige forțele pro Europa, pentru că altfel toate eforturile noastre vor fi zădărnicite”, a explicat Theodor Stolojan.

Viitorul zâmbește Moldovei

Recentul summit al Parteneriatului Estic, de la Vilnius, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere, o componentă esențială a căruia este Zona de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător. Parafarea Acordului de Asociere consemnează finalizarea negocierilor cu UE care au început în ianuarie 2010 pentru Acordul de Asociere și în ianuarie 2012 pentru zona de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător. Acordul stabilește un nou cadru juridic pentru cooperarea cu UE și pregătește Republica Moldova pentru asocierea politică și integrare economică. Potrivit unui comunicat al Executivului de la Chișinău, Acordul de Asociere se bazează pe importanta pe care pârțile o acordă respectării valorilor și principiilor comune pe care le împărtășesc, în special democrația și statul de drept, respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale, precum și asigurării unei economii de piață funcționale și dezvoltării durabile. În Preambul, documentul recunoaște „aspirațiile europene și alegerea europeană a Republicii Moldova", „importanta angajamentului Republicii Moldova la o soluționare viabilă a conflictului transnistrean, precum și angajamentul UE de a sprijini reabilitarea post-conflict ", precum și faptul că „Republica Moldova, ca o țară europeană, are o istorie și valori comune cu statele membre ale Uniunii Europene și se angajează să pună în aplicare și să promoveze aceste valori; care inspiră Republicii Moldova alegerea sa europeană". Totodată, Acordul „lasă deschisă calea pentru viitoarele evoluții progresive a relației UE-Republica Moldova". Acesta poate fi primul pas pe un drum European, ce-i drept sinuos, dar un drum care poate fi singurul normal, viabil și cu perspective de viitor pentru Moldova. Ambasadorul Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană a vorbit pe larg despre astfel de teme de mare interes și de mare importanță pentru viitorul acestei țări, un viitor care pare să zâmbească Moldovei.

Serbia a început negocierile de aderare

Europarlamentarul Eduard Kukan, președintele Delegației pe relația cu Albania, Bosnia Herțegovina, Serbia, Muntenegru și Kosovo, a vorbit, la rândul său de unul dintre cele mai importante momente ale visului European al Serbiei – începerea oficială a negocierilor de aderare, eveniment produs pe 21 ianuarie 2014 la Bruxelles.

„Ziua de 21 ianuarie 2014 a fost un moment deosebit de important pentru Serbia și o mare festivitate care s-a desfășurat la Hotelul Sofitel din Bruxelles, în cinstea începerii negocierilor de aderare. A fost ziua în care s-au declanșat negocierile, iar acum putem spune foarte clar că Serbia este pe drumul către Uniunea Europeană, însă nu a fost foarte ușor să se ajungă până aici. A fost foarte greu și în același timp foarte important ca Guvernul ce s/a instalat la Belgrad după ultimele alegeri parlamentare să convingă Uniunea Europeană și instituțiile UE că sunt serioși în ceea ce privește dorința lor de a adera la Uniunea Europeană. S-au ridicat foarte multe semen de întrebare în ceea ce privește dorința reală de aderare la UE, deoarece actuala conducere a statului este compusă din persoane care au fost apropiate fostului regim Miloșevici. Discuțiile noastre conduc la idea că în cele din urmă putem face împreună acest pas”, a precizat Kukan. Europarlamentarul specializat în problemele statelor din monitorizate de delegația pe care o conduce este diplomat de carieră, iar înainte de a deveni  europarlamentar a fost ministru de externe al Slovaciei.

Eduard Kukan mai spune, de asemenea, că problema minorității românești din zonă se poate rezolva prin dialog și prin perseverență, dar numai în interiorul acestei comunități și numai de către liderii acestei minorități.

Pachetul din Balcani

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a fost cel care a tras concluziile finale ale seminarului din Parlamentul European de la Bruxelles „Moldova are un singur drum ca să fie alături de România: Uniunea Europeană. Ceea ce încercam noi aici, in PE, este sa lipim Moldova de "pachetul din Balcani", pentru ca este evident ca atunci când va fi următoarea extindere va fi pentru o tara din Balcani (Serbia, Muntenegru, Bosnia). Când va fi nu pot sa spun, pentru ca vedeți ca Europa se așază acum, dar este evident ca acesta va fi următorul pachet. Din motive politice, strategice, pana la urma, daca te uiți pe harta Europei, este un gol acolo care trebuie umplut. Trebuie apreciați politicienii aflați la putere in R. Moldova, căci ați vazut ce presiuni s-au făcut și, în timp ce alții au capotat, ei au menținut direcția către UE.”, a explicat vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European.

Jurnal Românesc, lansat la Bruxelles

În cea de-a doua zi a vizitei delegației de studenți și reprezentanți ai presei din Republica Moldova și Valea Timocului – Serbia, artiști și dansatori populari din Oltenia, la invitația europarlamentarului Marian Jean Marinescu, la Bruxelles, a fost prezentat și lansat portalul jurnalromanesc.ro, un ziar on-line dedicat românilor de pretutindeni.

Dincolo de prezentarea efectivă a rubricilor ziarului și a specificului materialelor publicate, un motiv important al prezentării l-a constituit anunțarea deschiderii pe care o manifestăm față de formarea unei generații de jurnaliști de limba română peste tot pe unde din păcate așa ceva nu există, iar exemplul cel mai elocvent este zona Văii Timocului din Serbia. Singurul ziar electronic de aici este Timoc Press, o publicați menținută cu mare greutate și care suferă din lipsa jurnaliștilor de limba română care să prezinte comunității românești realitatea acestei zone, așa cum este ea, cu bune și cu rele.

Romeo Crîşmaru