21 ianuarie 2019
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Legile dictatoriale au fost abrogate, intimidările continuă

2 februarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece

După ce preşedintele i-a primit demisia, deja fostul premier Nikolai Azarov n-a rămas să-şi deplângă soarta în Ucraina, ci s-a grăbit să plece la neamurile din Europa. Cu un avion particular a luat calea aerului, aterizând la Viena, unde locuieşte fiul său Aleksei. Probabil, băiatul îi este bine aşezat acolo, căci ex-premierul, după cum a mărturisit, nu se va mulţumi doar cu un respiro. Are de gând să se reţină mai mult timp în calitate de musafir în Occidentul considerat de el atât de păgubitor pentru poporul Ucrainei. Paradoxali sunt demnitarii noştri: în timp ce se dau peste cap să ne convingă că numai cu fraţii de la Răsărit vom huzuri în bunăstare, pe progeniturile lor îi îndreaptă spre Apus, asigurându-şi, la nevoie, şi lor un locuşor călduţ acolo. Oricum, Nikolai Azarov n-a întrerupt legăturile cu poporul, continuând să comunice cu ucrainenii, doar ca un simplu muritor, pe Facebook. Amintim că la 28 ianuarie N. Azarov a cerut eliberarea din postul de prim-ministru (după două luni de presiuni din partea EuroMaidanului). După eliberarea din funcţie, el a declarat că-şi va concentra toată energia la consolidarea Partidului Regiunilor.

Ministrul sănătăţii habar n-are

Ferice de cei care nu văd, nu aud nimic în aceste zile. Bunăoară ministrul sănătăţii Raisa Bogatyriova a declarat cu seninătate că nu ştie, nu dispune de dovezi privind actele de violenţă contra medicilor care acordă asistenţă protestatarilor – pe EuroMaidan şi în spitale. Însă datele furnizate de organizaţiile de apărate a drepturilor omului atestă că 30 de medici au suferit în rezultatul atacurilor forţelor de ordine, îndeosebi în timpul asaltării centrului medical de pe str. Hruşevski. Organizaţia Human Rights Watch afirmă că miliţia intenţionat se răzbună pe lucrătorii medicali şi jurnalişti. Zilele acestea un grup de jurnalişti ucraineni a lansat o adresare video către cetăţeni şi reprezentanţii puterii, în care îşi exprimă poziţia faţă de situaţia din ţară. Din acest grup fac parte prezentatoarele TSN Alla Mazur, Natalia Moseiciuk, precum şi alţi ziarişti de la Canalul 1+1, revoltaţi de faptul că în Ucraina oamenii pot fi persecutaţi şi chiar exterminaţi din cauza poziţiei lor civice.

Legile dictatoriale au fost abrogate, dictatura se menţine

Oficiosul parlamentului, „Golos Ukrainî”, a publicat mai multe legi semnate la 31 ianuarie de preşedintele Viktor Ianukovyci, printre acestea şi legea prin care au fost anulate actele dictatoriale adoptate în Rada Supremă la 16 ianuarie. Însă gestul de bunăvoinţă a preşedintelui n-a potolit spiritele revoluţionare din capitală şi din centrele Ucrainei Apusene. Mai ales, legea cu privire la amnistierea protestatarilor este considerată de activiştii EuroMaidanului şi liderii opoziţiei drept terorism contra manifestanţilor. Însă puterea, căreia de la un timp îi cântă-n strună şi primul preşedinte al Ucrainei suverane, Leonid Kravciuk, susţine că şi-a îndeplinit obligaţiile asumate. Bunăoară, referitor la revenirea la Constituţia din 2004, spicherul V. Rybak a spus că aceasta e posibil tocmai în toamnă. Procesul poate fi prelungit şi în cazul dizolvării parlamentului de către şeful statului. Or, V. Rybak a declarat despre o astfel de răsturnare de situaţie, dacă parlamentarii nu vor adopta legile necesare statului.

Cerinţele Forumului EuroMaidanelor faţă de noul guvern

Sâmbătă, 1 februarie, la Kyiv a avut loc cel de-al doilea forum al EuroMaidanelor din Ucraina, la care au fost punctate cerinţele faţă de guvernul de tehnicieni ce urmează să activeze în perioada de tranziţie. În primul rând, noul guvern trebuie să asigure ordinea în ţară şi să semneze Acordul de Asociere cu EU. Au fost formulate şi criteriile faţă de membrii guvernului: să posede înalte calităţi morale şi o reputaţie impecabilă, să fie testaţi la poligraful minciunii, să nu fi făcut parte din structurile puterii executive ale regimului Ianukovyci, să nu fie legaţi de clanurile oligarhice şi grupările criminale. Participanţii la forum au decis să formeze un centru de coordonare a activităţii maidanelor din Ucraina, în scopul activizării celor locale. După încetarea protestelor se prevede crearea de judecătorii populare care o să-i ţină în vizor pe cinovnici. Forumul a propus să fie aleşi reprezentanţi din partea EuroMaidanului la tratativele cu puterea, în cazul continuării acestora. De asemenea s-a înaintat propunerea de a fi dizolvat „Berkutul”. Următorul forum va avea loc la 9 februarie, la Odesa.

Maria Toacă

Surse: Nbnews.com.ua, Telegraf com.ua, liga.net.

Foto: news.yahoo.com