05 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CÂNDVA, BUCOVINA SE VA ÎNTOARCE LA LOCUL EI ÎN ŢARĂ ŞI ÎN ISTORIE

7 februarie 2014 р. | Categorie: Politic

Dragii mei bucovineni, dar, mai ales, romani-bucovineni!
Am citit cu stupoare ca un anume "tovaras cu putere",a decis ( ca asa vrea el),sa intrerupa activitatea de emisie in limba romana a postului de radio "Ucraina-International". As vrea pe aceasta cale,sa ii raspund cu aceeasi "moneda",acestui venetic pe pamant romanesc:
domnule "nacialnic",eu nu ma tem absolut de loc de pozitia dumtale in ierarhia Ucrainei,dar mai ales de functia pe care o ocupi,trecator in timp si vremuri,acolo unde muncesti acum. Ce vreau eu sa iti amintesc,este un fapt pe care nici macar ISTORIA ACESTUI NEAM NU POATE SA IL TRATEZE ALTFEL:Pana in anul 1940,Bucovina NU A FOST NICI ODATA PAMANT UCRAINEAN. Timpul isi macina faina lui ,la moara lui ,iar romanii de cand sunt ei pe acest pamant,nu au uitat nici odata acest lucru,dar nici macar in vecii-vecilor nu vor uita acest lucru. Este bine sa inveti si sa tii minte si dumneata acest lucru. Si inca ceva: trebuie sa stii ca,din cand in cand istoria se repeta,pentru a repara greselile unor tirani. Candva,Bucovina se va intoarce la locul ei in tara si in ISTORIE.
Este bine sa sti ca noi in Romania,ii respectam si ii stimam  pe romanii de etnie ucraineana,asa cum ne respectam noi intre noi ,romanii. Este bine sa inveti si dumneata,acest lucru elementar de bun-simt.
Dumneata de ce vrei sa faci discriminare intre cetatenii aceleiasi tari?
Vrei sa iti spun ceva? Noua romanilor din tara,ne convine pozitia dumitale,pentru ca ne da ocazia,sa strigam si mai tare ca BUCOVINA,A FOST, ESTE SI VA FI,IN VECI PAMANT ROMANESC.
Sa nu uiti ceva,foarte important: sa va fereasca Dumnezeu,sa nu incepem noi,romanii,polonezii,si slovacii,sa cerem inapoi teritoriile pe care tatal vostru,I. V. STALIN, le-a luat cu japca,de la Romania,Polonia si Slovacia. Atunci,ar cam trebui sa iti cauti loc de trai la maica ta Rassia. Panimaes ti?
Daca vrei sa te respecte toata lumea,revino-ti la "normal" si nu mai chinui si tu populatia romana din Bucovina,ca si asa situatia nu este de loc "pe roze"in Ucraina. Este un sfat rezonabil,pe care mi-l permit sa ti-l dau.
Fara respect fata de un cetatean ucrainean,care discrimineaza pe romani. Cu tot respectul si dragostea pentru opozitia ucraineana. Victorie pentru opozitie.

P ŞOTROPA

pantel.sotropa@yahoo.ro