27 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PRESA ROMÂNEASCĂ DIN STRĂINĂTATE, ELEMENT DE CONSOLIDARE ŞI PROMOVARE IDENTITARĂ

10 februarie 2014 р. | Categorie: Românii de pretutindeni

La sfârşitul săptămânii precedente, la Chişinău,  a avut loc forumul  jurnaliştilor de limba română din Republica Moldova şi din Ucraina „Presa românească din străinătate, element de consolidare și promovare identitară”, iniţiat de Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. E un proiect înfăptuit de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe al României ce se va desfăşura în şase etape şi are drept scop reunirea mass-media din provinciile istorice, diasporă, Israel, Europa şi America de Nord, pentru menţinerea şi păstrarea identităţii naţionale.

La forum au participat peste 40 de jurnalişti de la presa scrisă, televiziune şi radiodifuziune, agenţii de ştiri, bloggeri. Programul reunirii a fost împărţit în 4 panele: „Jurnalismul românesc, contribuţie la definirea identitară”, „Presa de limba română – element de unitate identitară ”, „Interes public şi interes naţional”, „Interes public sau interes naţional?”, fiind moderate de Cristina Liberis, consilier al ministrului delegat. Astfel, la tematica primului panel speakeri au fost Alina Radu („Ziarul de Gardă”), Val Butnaru ( „Jurnalul de Chișinău”), Nicolae Dabija („Literatura şi Artă), Nicolae Toma („Zorile Bucovinei”), Vitalie Dogaru („Publika”) la al doilea – Alecu Reniţa („Vocea Basarabiei”) Diana Toma (Societatea Jurnaliştilor Români din regiunea Cernăuţi), Mircea Marin, jurnalist independent, Tudor Darie („Unimedia.info”), la al treilea - Vasile Nastase („Glasul Națiunii”), Ilie Zegrea („Septentrion literar”), la al patrulea – Victor Cobasnean  şi Nina Neculce („Observatorul de Nord”), bloggerul Dan Nicu ş.a.

Tezele principale ale discuţiei aprinse de câteva ore au fost: „Presa românească n-are o agentă comună”, „Jurnalistul militant trebuie să fie naţionalist, dar nu xenofob”, „Presa românească n-are un program naţional, n-are conştiinţa întregului”, „Goana după senzaţional, după audienţă este în sângele jurnalistului”, „Dacă presa nu e independentă din punct de vedere economic nu e independentă nici din punct de vedere editorial”, „Bloggerul se află în anticamera jurnalismului. Aceasta nu e o profesie, căci el e doar un formator de opinii”.

După înfăptuirea acestor patru etape ce se vor derula în decursul a câtorva luni, va urma, etapa finală ce se va desfăşura la vară, în Bucureşti, şi la care vor participa reprezentanţi ai reuniunilor jurnaliştilor români de pretutindeni.

Diana TOMA