18 februarie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Supernova 2014J a fost observată la Bârlad

15 februarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Supernova cu numele de 2014J a fost descoperită pe 21 ianuarie 2014 în galaxia M 82 de către astronomul Steve Fossey de la University of London Observatory cu ajutorul unui telescop de 350 de mm.

Galaxia M 82 se află la aproximativ 12 milioane de ani lumină distanţă, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare. În felul acesta lumina supernovei a călătorit 12 milioane de ani până să ajungă la noi. În termeni generali, o supernovă reprezintă o etapă finală din evoluţia unei stele gigantice sau supergigantice (stele mult mai mari decât soarele). Supernova este un fenomen violent, o explozie de proporţii greu de imaginat. Steaua în cauză îşi aruncă în spaţiul cosmic materialul din care a fost formată. Supernovele sunt extrem de luminoase şi de multe ori emit mai multă lumină decât toate stelele dintr-o galaxie. Sunt mai multe tipuri de supernove. Supernova 2014J, este posibil să fie de tip Ia (după analizele spectrale).

Găsiţi mai multe informaţii pe http://earthsky.org/space/images-of-closest-supernova-in-years-in-galaxy-m82 sau pe http://en.wikipedia.org/wiki/SN_2014J

În seara de 30 ianuarie 2014, cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic al Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad, muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară a reuşit să captureze mai multe imagini cu galaxia M 82, unde se află şi supernova recent descoperită (2014J).

În urma prelucrărilor a rezultat imaginea ataşată în acest articol.

Este posibil ca Observatorul Astronomic din Bârlad să fie primul observator astronomic public din România care a observat pentru prima data supernova 2014J.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariu/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonator al Astroclubului „Perseus” Bârlad

Membru în Astroclubul "Călin Popovici" Galaţi

http://astrobarlad.wordpress.com 

www.facebook.com/astrobarlad

Telefon: 07 29 07 41 93