03 iunie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

RUINE, FOC, MOARTE ŞI CENUŞĂ

20 februarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

După trei luni de proteste, când sute de mii de ucraineni din întreaga ţară au ieşit în stradă pentru a cere conducerii semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, revenirea la Constituţia din 2004 ce prevede reducerea împuternicirilor preşedintelui, formarea unui nou guvern, alegeri parlamentare şi preşedinţiale anticipate, în consecinţa acţiunilor violente din centrul Kyivului, cea mai frumoasă piaţă din inima capitalei Ucrainei a fost transformată în ruine, foc, moarte şi cenuşă.

Cele mai multe jertfe au decedat în noaptea de marţi spre miercuri, când forţele speciale au primit ordine să „curăţe” EuroMaidanul  de protestatari. Doar în decursul acestor două zile, pe câmpul bătăliei din Kyiv, şi-au găsit moartea, conform datelor oficiale, 26 de persoane din ambele tabere, majoritatea fiind manifestanţi proeuropeni. Însă, în realitate, numărul decedaţilor e cu mult mai mare. Bunăoară, TSN informează că doar la o morgă din capitală se află 30 de protestatari morţi. Alţi 10 au ars de viu în flăcările incendiului clădirii Casei Sindicatelor, generat de „Berkut”, unde au fost găsiţi tineri cu mâinile şi picioarele fracturate, cu trupurile arse, care iniţial au fost bătuţi cu violenţă de forţele de ordine. Alte 4 persoane au fost aduse de voluntari la Catedrala Myhailovsk, unde a fost organizată o nouă unitate medicală de  companie.

Manifestanţii din Kyiv au ocupat Poşta Centrală din Kyiv, Comitetul de Stat pentru Televiziune şi Radioteleviziune, Conservatorul şi alte obiective, unde au organizat puncte medicale şi de alimentare. Protestatarii din regiunile Transcarpatică, Rivne, Volyn, Helniţkyi au ocupat sediile administraţiilor şi cele ale organelor de drept. În Poltava şi Sumî asediul acestor obiective strategice continuă. În Harkiv activiştii proeuropeni au blocat deplasarea la Kyiv a cursanţilor Academiei Militare, însă au fost maltrataţi cu cruzime de „Berkut”, „Omega” şi „tituşki” , care le-au venit militarilor în ajutor.

Unitatea „Berkut”-ului din Ternopil, în deplină componenţă, a părăsit benevol AntiMaidanul din Kyiv  şi s-a întors acasă, la locul dislocării, refuzând să execute ordinile criminale ale celor de la putere, cerându-şi iertare şi jurând credinţă poporului ucrainean.

IANUKOVYCI E  VINOVAT  DE  CEA  MAI  SÂNGEROASĂ  PAGINĂ  DIN  ISTORIA  UCRAINEI  INDEPENDENTE

Declaraţiile că principalul vinovat  de evenimentele sângeroase din Ucraina e Ianukovyci răsună din ţările europene, SUA  şi din întreaga lume, afirmând că violenţele din Kyiv sunt o crimă împotriva omenirii. Pe când Rusia consideră că responsabile de declanşarea războiului civil şi moartea oamenilor sunt forţele de opoziţie ce au pus la cale  o lovitură de stat şi doresc prin orice mijloace să acapareze puterea. Conducătorii statelor europene îi cer lui Ianukovyci să retragă trupele speciale din centrul Kyivului, accentuând că nu există justificare violenţei fără precedent, iar ruşii îl îndeamnă  „să facă ordine în ţară”. Or, între cele două puteri mondiale – Rusia şi SUA – continuă lupta geopolitică pentru Ucraina, care are 45 de milioane de locuitori şi cea mai extinsă frontieră ce separă Uniunea Europeană şi Rusia.

POPORUL  UCRAINEAN  E  „TERORIST”?

Ieri, Oleksandr Iakymenko, conducătorul Serviciului Securităţii Ucrainei a declarat că organul pe care-l conduce a început operaţiunea antiteroristă la nivel naţional. Deci, după cum a specificat deputatul opozant Ghennadi Moskal la TV 5, „puterea a transformat Ucraina într-un adevărat Afganistan, unde se omoară frate pe frate. Elementele criminale, „tituşki” sunt aduse la Kyiv din întreaga Ucraină şi se află sub tutela forţelor de ordine, astfel compromiţând şi „Berkut”-ul, şi miliţia. Ministrul de interne V. Zaharcenko i-a numit pe manifestanţi „extremişti” şi „terorişti”, vinovaţi de violenţele din ţară.

În consecinţa tensionării conflictului armat, liderii opoziţiei s-au întâlnit din nou ieri  cu Ianukovyci, care le-a promis încetarea violenţelor din centrul Kyivului, iar discuţiile urmând să fie continuate azi la sesiunea Radei Supreme. Îndoielnic rămâne faptul dacă fracţiunea Partidului Regiunilor va avea destui deputaţi, deoarece 4 dintre ei au scris cereri de părăsire a rândurilor respectivei forţe politice, iar 26  - au fugit marţi noapte peste hotare, la bordul unui avion al fiului lui Azarov.

CRUZIMEA  ANTIUMANĂ  A  „BERKUT”-ULUI

După cum informează jurnalista Hanna Babineţ pe pagina sa de Facebook, cruzimea antiumană a „Berkut”-ului n-are limite. Astfel, reprezentanţii aceşti unităţi speciale de elită, care au salarii de câteva ori mai mari decât celelalte forţe de ordine – miliţie, „Omega”,  „Grifon” etc.,  şi-au bătut joc, în mod barbar, de doi manifestanţi proeuropeni. Pe unul l-au pus pe o cutie cu focuri de artificii, să explodeze, iar altuia i-au cusut gura cu şireturi de la încălţăminte.

Victimele au fost duse în stare gravă la spitalul raional de urgenţă din Brovarî, regiunea Kyiv, de unde apoi au dispărut.

Oare are nevoie poporul ucrainean de aceşti călăi, plătiţi din impozitele oamenilor pentru  ca apoi să-şi bată joc cu cruzime de ei?

SESIUNEA  EXTRAORDINARĂ  A  CONSILIULUI  REGIONAL  CERNĂUŢI

Ieri seara, a avut loc sesiunea extraordinară a Consiliului Regional Cernăuţi, pe ordinea de zi a căreia s-au aflat 6 chestiuni. Planificată pentru ora 17.00, şedinţa organului reprezentativ din ţinut a început cu aproape două ore mai târziu, fiindcă majoritatea deputaţilor regionali nu s-au prezentat. Deci, sesiunea nu putea începe, deoarece nu exista cvorumul. Doar la insistenţa manifestanţilor, în deosebi a celor din Sectorul de dreapta, care au declarat că îi vor aduce cu forţa, în sfârşit, s-au adunat 53 de deputaţi, exact câţi trebuiau pentru a începe sesiunea, apoi au mai sosit încă 6. Astfel, 52 din cei 59  de aleşi ai poporului prezenţi au votat „pentru” interzicerea pe teritoriul regiunii a activităţii Partidului Regiunilor şi Partidului Comunist. Cu 55 de voturi „pentru” deputaţii şi-au exprimat neîncrederea faţă de M. Papiev, şeful ARS, ce-i drept, doar după cea de-a 4-a încercare, când guvernatorul i-a rugat să facă acest lucru.

Totodată, cei prezenţi au adoptat hotărâri privind transmiterea puterii Consiliului Regional Cernăuţi şi Consiliului Poporului din ţinut, privind neîndeplinirea, pe teritoriul regiunii, a decretelor preşedintelui Ianukovyci şi demisionarea lui. De asemenea, a fost interzisă părăsirea regiunii de către toţi reprezentanţii structurilor de forţe, dislocate în ţinut

Deputaţii au aprobat o adresare către consiliile de toate nivelurile din Ucraina cu cerinţa de a nu permite federalizarea ţării şi pierderi teritoriale.

Felicia NICHITA-TOMA

Foto: Pavel Skala, reuters.com, uainfo.org