29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

SÂNGEROSUL DICTATOR IANUKOVYCI A ZBURAT LA HARKIV

22 februarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Odiosul şi criminalul preşedinte Ianukovyci, principalul vinovat de moartea a peste 100 de protestatari, a zburat, astă noapte, la Harkiv, unde astăzi are loc congresul deputaţilor de toate nivelele din regiunile estice şi sudice ale Ucrainei. Împreună cu el se află câţiva dintre cei mai devotaţi adepţi – şeful Administraţiei Preşedinţiale, A. Kliuev , speakerul  V. Rybak şi deputatul poporului N. Novynskyi, a afirmat A. Gherman. Cenzor. net informează că mii de oameni s-au îndreptat spre aeroport pentru a-l întâmpina pe dictator, scandând: „Зека геть” („Jos cu pușcăriașul!”). Iar P Lededev,, ministrul apărării Ucrainei  a zburat în Crimeea.

Tot ieri noapte, activiştii AutoMaidanului au incendiat castelul prorusului Medvedciuk, situat în apropierea capitalei,  implicat în violenţe faţă de activiştii proeuropeni, care a ars în flăcări mistuitoare.

Reacţionând la faptul că membrii fracţiunii Partidului Comunist au lipsit joi seară de la sesiunea Radei supreme, sute de manifestanţi din 11 oraşe ucrainene – Jytomyr, Volyn, Brovarî, Bila Ţerkva, Hmelmyţkyi, Kirovograd, Slavutyci, Dnipropetrovsk, Cernihiv, Poltava, Boiarka, au demontat monumentele conducătorului proletariatului V. Lenin.

Azi dimineaţă, manifestanţi, însoţiţi de cei din Autoapărarea AutoMaidanului, au intrat liber pe teritoriul celei mai pompoase dintre cele 13 reşedinţe, privatizate de sângerosul dictator,  „Mejghyrea”.

Trupele forţelor de ordine din Harkiv, Odesa, Hersom, Crimeea etc. au părăsit centrul Kyivului, îndreptându-se, conform hotărârii organului legislativ suprem, spre locurile permanente ale dislocării. Kyivenii, împreună cu miliţia trecută de partea poporului, patrulează străzile capitalei şi altor oraşe pentru a nu permite jafuri şi distrugeri. În faţa parlamentului şi pe strada Bankova n-a rămas nici un „Berkut”.


UCRAINA  ÎN  TRAUR

Spitalele din Kyiv şi cele din unele oraşe din vestul Ucrainei sunt pline de grav răniţi – peste 2 000. Iar ieri seara, câteva zeci de mii de protestatari şi kyiveni i-au petrecut în ultimul drum, cu ochii scăldaţi în lacrimi, pe eroii ce şi-au sacrificat tinereţea pentru Dreptate şi Libertate. Panahida s-a desfăşurat în centrul EuroMaidanului, unde au fost aduse sicriele cu trupurile neînsufleţite ale 36 de tineri patrioţi, care au căzut eroic în sângeroasele lupte din ultimele trei zile, iar rudele îndoliate le-au spus ultimul cuvânt de „Adio!”, funerarele altor câteva zeci urmează să aibă loc astăzi. Activiştii Maidanului i-au fluierat pe liderii opoziţiei, care au ieşit în scenă pentru a-i informa despre semnarea cu Ianukovyci a acordului de reglementare a crizei, înaintându-le un ultimatum: demisionarea necondiţionată a lui Ianukovyci. Iar în caz că dictatorul nu-şi va anunţa demisia până dimineaţă, vor porni la asaltul sediului, comunică TV5.

Astăzi şi mâine au fost anunţate oficial zile de doliu în întreaga ţară.

MINISTRUL  ZAHARCENKO  A  SPĂLAT  PUTINA

„Mnistrul Zaharcenko noaptea precedentă a trecut frontiera în Belarus”, comunică, pe pagina sa de Facebook, activista  Tatiana Moktydî. Intendantul EuroMaidanului, A. Porubii, deputat din  fracţiunea „Батькивщина", a declarat că personal va face tot posibilul ca vinovaţii de moartea tinerilor manifestanţi să fie pedepsiţi după merit, oriunde ei nu s-ar afla.

TYMOŞENKO  VA  FI  ELIBERATĂ,  DAR  CU  CE  PREŢ?

Vineri, cei peste 380 de deputaţi ai poporului au îndeplinit o parte din cerinţele Maidanului – demisionarea din post a ministrului Zaharcenko, revenirea la Constituţia din 2004,  au adoptat legea cu privire la amnistia tuturor manifestanților, împotriva cărora au fost deschise dosare penale, au votat legea ce permite eliberarea Iu. Tymoşenko. Astfel, scopul propus de statele UE şi SUA în decursul ultimilor doi ani a fost atins, dar cu se preţ? Cu moartea a peste 100 de oameni nevinovaţi din popor, care şi-au dorit o altă soartă. Să sperăm că o vom avea, totuşi, şi jertfele tinerilor patrioţi ucraineni nu vor fi zădarnice. Politicienii, oligarhii, conducătorii, toţi cei care îşi zidesc nemurirea aici pe pământ, îşi înalţă împărăţii şi îşi adună bogăţii pe osemintele nevinovate ale sărmanilor iubitori de dreptate şi libertate, poate că vor lua aminte, vor înţelege că poporul e o putere şi nu trebuie călcat în picioare, că nimic nu e veşnic, că totul are un sfârşit şi nu pot lua nimic cu ei pe lumea cealaltă, decât un sicriu şi o cruce la căpătâi.

Îi susţinem prin cuvânt şi fapte pe fraţii noştri ucraineni, alături de care dorim să convieţuim în deplină înţelegere şi armonie, precum ne-am unit sufletele într-o unică cauză, luptând umăr la umăr, în anii’90, pentru independenţa Ucrainei, să nu ne fie încălcate drepturile de cetăţeni minoritari, să nu ni se fure graiul matern prin ucrainizarea şcolilor româneşti, după cum au procedat conducerile anterioare ale Ucraine. Vitregiile sorţii au dorit ca Ţara părinţilor şi străbuneilor noştri – România – să rămână pe veci în sufletele noastre ca Patrie Istorică, iar Ucraina – să devină ţara în care trăim. Or, nu ne-a părăsit speranţa că vom fi înţeleşi, nu vom fi şi în continuare intimidaţi, presaţi cu ucrainizarea, ne vom putea  preţui şi păstra valorile naţionale, învăţând în Graiul Matern, cunoscând bine limba de stat – ucraineana -  şi iubindu-ne  ambele Ţări – pe acea în care trăim – Ucraina, şi  pe cea de dor, de unde ne cresc rădăcinile – România.

UCRAINA  ÎŞI  SCHIMBĂ  FAŢA,  DAR CONŢINUTUL?

Rada Supremă a Ucrainei, în consecinţa dispariţiei criminalului preşedinte, a rămas unicul organ  ce urmează să stabilizeze situaţia critică din Ucraina, şi-a început lucrările la ora 10.00, a adoptat destul de operativ hotărâri importante, menite să stabilizeze situaţia din ţară. Astfel, deputaţii i-au eliberat din posturi, în conformitate cu cererile depuse pe V. Rybak, preşedintele Radei Supreme, şi I.Kaletnyk, locţiitorul lui, alegându-l, cu 288 de voturi „pentru”, în postul de speaker pe O. Turcinov („ Батьківщина”), ministru-interimar al Ministerului Afacerilor Interne a devenit A. Avakov (275 de voturi „pentru”), Procurorul  General al Ucrainei –  A. Parubii, care l-a înlocuit pe V. Pşonka, căruia deputaţii i-au exprimat neîncredere. Totodată, aleşii poporului  au hotărât ca Ucraina să se reîntoarcă la textul Constituţiei din 2004 (325 de voturi), să fie îndeplinite angajamentele internaţionale ale statului privind eliberarea Iu. Tymoşenko (322 de voturi), i-au încredinţat lui O. Turcinov să coordoneze activitatea guvernului până la alegerea noului conducător al organului executiv suprem (314 de voturi).

Deci, putem spune că bătălia pentru Ucraina între cele două mari puteri s-a încheiat cu victoria SUA, euforia biruinţei nu se simte în rândurile protestatarilor, care au încă multe dorinţe şi întrebări. Liderii opozanţi s-au ales cu posturi înalte în conducerea Ucrainei. Mă întreb: cum vor trăi deputaţii poporului, care n-au dorit să voteze la timp pentru a opri vărsările de sânge, miliţienii care au tras în manifestanţi cu arme de foc,  toţi acei pe conştiinţa cărora rămâne moartea a peste 100 de suflete nevinovate? Vom trăi şi vom vedea cu ce s-a ales poporul ucrainean, care a  avut de suferit cel mai mult în consecinţa declanşării de către regimul lui Ianukovyci a războiului civil, care trebuie să fie un viu exemplu pentru viitorii conducători ai ţării şi deputaţi, ca asemenea crime odioase, cele mai sângeroase din istoria Ucrainei,  să nu se mai repete.

Felicia NICHITA-TOMA

Foto: youtube, news.liga.net, mir24.net, argumentua.com