28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CERNĂUŢIUL – ÎN AJUTORUL EUROMAIDANULUI

23 februarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

La etajul întâi al Primăriei Cernăuţiului se află Centrul de coordonare privind acordare ajutorului EuroMaidanului, unde toţi doritorii pot transmite produse alimentare, medicamente, bani pentru protestatarii din centrul capitalei Ucrainei. Pentru detalii vă puteţi adresa la Oleksii Kaspruk, deputat în Consiliul Orăşenesc Cernăuţi.

 Iar medici bucovineni au început, de săptămâna precedentă, să se deplaseze în mod organizat la Kyiv pentru a-i ajuta pe colegi, unii dintre care se află pe EuroMaidan de mai mult timp. Plecarea în capitală are loc de la Centrul de acordare a ajutorului medical de urgenţă(str. Musorgska,nr.8). 

Printre altele, multe dintre aşezămintele medicale din Cernăuţi  - Dispensarul Oncologic Regional, Spitalul Clinic Regional, Maternitatea nr.2 etc., după cum a informat Pavel Kotiuşko, deputat din fracţiunea „Батьківщина”, acordă ajutor medical şi financiar pentru activiştii de pe EuroMaidan.

Vinerea precedentă, peste două mii de protestatari, antreprenori de la Piaţa „Kalynivska”, membri ai Autoapărării Populare şi cernăuţeni, au blocat, timp de aproape o oră, activitatea respectivului centru comercial, cerând de la conducerea lui să înceteze comerţul şi să acorde ajutor material umanitar EuroMaidanului din Kyiv.

În consecinţa unei înţelegeri operative, reprezentanţii ambelor părţi au închis şi sigilat uşile, supermarketul rămânând închis până la reglementarea crizei politice din ţară, magazinul acordând ajutor manifestanţilor din capitala Ucrainei. 

SE  RĂRESC  RÂNDURILE  REGIONALILOR  DIN ŢINUT

Printre primii au părăsit rândurile Partidului Regiunilor din ţinut M. Gainiceru, preşedintele Consiliului Regional, urmat de 14 deputaţi, în particular, I. Şkrobaneţ, şeful Departamentului Ocrotirii Sănătăţii şi medici-şefi ai spitalelor raionale etc.

 Totodată, cele trei consilii raionale ale or. Cernăuţi – Întâi Mai, Şevcenko şi Sadagura au adoptat hotărâri privind autodisfiinţarea organizaţiilor raionale ale Partidului Regiunilor, asemenea fracţiunilor acestei forţe politice din consiliile raionale Hliboca, Chiţmani, Secureni etc.

Iar în s. Costiceni, raionul Noua Suliţă, bustul lui V. Lenin a rămas fără cap, precum distrugerea  aproape a 100 de monumente ale conducătorului proletariatului din întreaga Ucraină, pentru făţărnicia comuniştilor, care în ultimii ani  au susţinut Partidul Regiunilor. În multe regiuni şi raioane ale Ucrainei au fost adoptate hotărâri privind interzicerea activităţii acestor două forţe politice.

Vă amintim că din postul de secretar al Consiliului Orăşenesc Cernăuţi a fost destituit V. Myhailişyn, în acest post fiind ales cu majoritatea de voturi Ia. Kuşnyryk, care anul precedent a părăsit fracţiunea Partidului Regiunilor.

MINIŞTRII DE EXTERNE AU  FOST  LIPSIŢI  DE TITLURILE  ONORIFICE

Consiliul ştiinţific al Universităţii Naţionale „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi, la şedinţa sa din 21 februarie a. c., i-a lipsit de titlurile de doctori onorifici ai principalii instituţii de învăţământ superior din ţinut pe L. Kojara şi S. Lavrov, miniştrii de externe ai Ucrainei şi Federaţiei Ruse, care, la 13 ianuarie 2013, s-au întâlnit la Universitatea Cernăuţeană.  Chestiunea respectivă a fost nu o dată abordată de opozanţii locali, a fost chiar discutată la şedinţa precedentă a Consiliului ştiinţific, însă hotărârea respectivă n-a fost adoptată, deoarece trebuiau coordonate toate formalităţile juridice necesare. Tot la 21 februarie, organul de conducere al universităţii a adoptat o adresare referitoare la situaţia din Ucraina şi hotărârea de a înfăptui, la Cernăuţi, Forumul intelectualităţii bucovinene ce urmează să adopte un apel în această direcţie.

Diana TOMA