03 iunie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TYMOŞENKO VA CANDIDA LA POSTUL DE PREŞEDINTE AL UCRAINEI

24 februarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

TYMOŞENKO  VA  CANDIDA  LA  POSTUL  DE  PREŞEDINTE  AL  UCRAINEI

Sâmbătă, 22 februarie, Iulia Tymoşenko a fost eliberată din închisoare, iar duminică a zburat, cu un avion special, în oraşul natal Dnipropetrovsk, în cuibul familiei, la moşia din centrul municipiului, alcătuită din trei somptuoase vile, unde a îmbrăţişat-o pe maică-sa, care se află într-o stare foarte gravă. Cu toate că e pretendentă, împreună cu A. Iaţeniuk şi P. Poroşenko, la postul de prim-ministru al Ucrainei, Iu. Tymoşenko a declarat că renunţă la el pentru a candida la postul de preşedinte al ţări ce i-a fost „furat”, în 2010, de Ianukovyci. Chiar Rusia afirmă că Tymoşenko ar putea stabiliza situaţia din Ucraina. Activiştii  spun că n-au stat pe EuroMaidan pentru Tymoşenko, nici pentru  alţi politicieni, lideri ai opoziţiei, ci pentru un trai decent în familia europeană, pentru schimbarea din rădăcină a întregului sistem coruptibil din Ucraina.


REVOLUŢIA  ARE  ÎNCEPUT,  DAR  ... SFÂRŞIT?

Duminică, 23 februarie, deputaţii din Rada Supremă a Ucrainei au avut o comportare revoluţionară –  au votat, în marea majoritate a cazurilor, chiar şi cei care au mai rămas în fracţiunea Partidului Regiunilor şi care, în sfârşit, după sângerosul măcel, unde au fost împuşcaţi peste 100 de manifestanţi, s-au dezis de preşedintele lor de onoare, condamnându-i faptele criminale, fără a discuta chestiunile de pe ordinea de zi, fără a avea textele hotărârilor şi legilor adoptate. Astfel, aleşii poporului i-au acordat temporar lui O. Turcinov împuternicirile Preşedintelui Ucrainei (285 de voturi „pentru”), au întors în proprietatea statului Reşedinţa „Межигір'я” (323 de voturi”pentru”), i-au eliberat din posturi pe L. Kojara ministrul afacerilor externe (237 de voturi „pentru”),, D. Tabacinyk ministrul Învăţământului, Ştiinţei şi Culturii (236 de voturi),, R. Bogatyriova ministrul Ocrotirii Sănătăţii (287), au anulat legea privind numirea în post a judecătorilor, care de-acum vor fi aleşi de Rada Supremă, au pus moratoriul pentru  stoparea închiderii aşezămintelor medicale etc.

LEGEA  PRIVIND  FUNCŢIONAREA  LIMBILOR  A  FOST  ABROGATĂ

Deputaţii poporului au abrogat, prin 232 de voturi „pentru”,  Legea „Cu privire la principiile politicii de stat în domeniul limbilor”, A. Iaţeniuk, O. Teahnibok, E Gheraşcenko, menţionând că respectivul act normativ a fost aprobat în 2012 cu mari încălcări legislative, în special pentru populaţia rusă, iar în timpul apropiat va fi adoptată o nouă lege care va acorda siguranţă tuturor limbilor minorităţilor naţionale. Să sperăm că aşa va fi şi noua conducere nu ne va „recomanda”, ca cea precedentă, să ne ucrainizăm şcolile, afirmând că „limba română nu are perspectivă”, să înceteze experimentele privind predarea integrată a literaturii române cu cea universală.

Vă amintim că Legea „Cu privire la funcţionarea limbilor în Ucraina” a fost adoptată în preajma alegerilor parlamentare precedente, în special  pentru a atrage electoratul din regiunile estice ale Ucrainei, pentru populaţia rusă. Iar pentru românii din Ucraina ea aproape că n-a acţionat, deoarece organele locale (primarii, directorii de şcoli, profesorii n-au dorit sau au avut frică s-o aplice, să întocmească documentaţia în limba română etc., ca materna să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi limba de stat – ucraineana.

EUROMAIDANUL  NU  SE  VA  ÎMPRĂŞTIA  CEL  PUŢIN  TREI  LUNI

Scump au plătit ucrainenii pentru răsturnarea regimului lui Ianukovyci – peste 100 de morţi şi o mulţime de răniţi, sute de oameni rămânând invalizi pentru toată viaţa. Duminică, în Kyiv şi diferite colţuri ale Ucrainei, au fost petrecuţi, în ultimul lor drum, eroii din Небесна сотня” („Suta Sfântă”), graţie cărora a învins revoluţia, cel mai tânăr având doar 17 ani. „EuroMaidanul nu se va împrăştia până nu vor fi pedepsiţi toţi vinovaţii, până la formarea noilor organe de conducere, abia după încheierea alegerilor preşedinţiale din 25 mai 2014”, a comunicat deputatul Parubyi, intendantul Maidanului din Kyiv, una din condiţiile protestatarilor fiind desfăşurarea concomitentă a alegerilor parlamentare.

S-AU  CREZUT  DUMNEZEU  PE  PĂMÂNT

Fiind convinşi că niciodată  nu vor fi pedepsiţi, considerându-se Dumnezeu pe pământ, cei din anturajul apropiat al lui Ianukovyci îşi ieşeau din piele. Astfel, la palatul ex-procurorului V. Pşonka de lângă Kyiv, jurnaliştii au filmat şi fotografiat un lux nemaipomenit – icoane şi tablouri vechi, ouă incrustate cu pietre scumpe, statuete, candelabre, veselă de aur, o colecţie scumpă de arme de foc,  mobilă spoită cu aur, pereți din lemn incrustat. Bunăoară, pe diferite tablouri, Pşonka era pictat în diverse roluri, chiar şi cel al  lui Napoleon, iar soţia sa – în cel al Ecaterinei a II-a. Criminalul, probabil, avea şi unele înclinaţii spre fapte şi pofte diavoleşti, fiindcă păstra, de exemplu, un disc privind scoaterea necuratului din corpul omului. I-a uimit pe jurnalişti şi portretele lui Pşonka pe cuverturi pentru fotolii. Tot la moşia ex-procurorului a fost descoperită o scrisoare, în care el îl implora pe Ianukovyci să decreteze starea de urgenţă în Ucraina.

IANUKOVYCI – „CEAUŞESCU  AL  UCRAINEI”

Fostul dictator ucrainean e numit „Ceauşescu al Ucrainei”.Oare îl aşteaptă aceeaşi soartă? Cine ar fi crezut, cu atât mai mult Ianukovyci, cu jumătate de an în urmă, când i-a invitat la „Межигір'я” pe câţiva jurnalişti, că cea de-a 13-a reşedinţă privatizată de el, va fi reîntoarsă în proprietatea statului şi toţi doritorii vor veni aici ca la muzeu, rămânând şocaţi de  luxul şi bogăţia în care trăia criminalul Ianukovyci, în timp ce populaţia mereu sărăcea. Peste tot, în diferite palate ale complexului ce se întinde pe sute de hectare, oamenii simpli rămân uluiţi de bogăţiile adunate aici – mult aur, anticvariat, colecţii de tablouri scumpe, obiecte incrustate cu aur şi pietre scumpe, chiar şi toaletă din aur, ca la Ceauşescu, o colecţie de gloanţe de aur, un parc auto de  50 de automobile de elită, o corabie uriaşă, un zooparc de animale rare, o colecţie numismatică de monede de aur cu chipul lui Ianukovyci, fiecare cântărind câte 1 kg, grivne şi cărţi, un baton din aur. În unul din cele două lacuri de pe imensa moşie, scafandrii au descoperit documente referitoare la procurarea, pe banii statului, a unor obiecte scumpe, un adevărat arsenal de muniţii pentru înarmarea pazei reşedinţei.

Pe moşia misteriosului în trecut palat se află şi o fermă de creştere a animalelor ( vaci, porci, oi, capre) şi păsărilor (găini, curcani) pentru bucătăria dictatorului şi o seră imensă cu plante exotice, ca „în casă” să aibă întotdeauna lapte şi carne proaspătă, legume şi fructe ecologice. Printre altele, Ianukovyci avea grijă de sănătatea lui –  apa era filtrată de câteva ori, iar într-un laborator, dotat cu cel mai scump şi modern utilaj, erau verificate toate produsele.

„Pelerinajul” gratuit la fosta reşedinţă a lui Iabukovyci a durat doar o zi şi o noapte. Vizitatorii au botezat  de acum „Межигір'я  „Muzeu al corupţiei ucrainene”.

FERICIT  CU  IUBITA  ÎN  CUIBUL  DE  AUR

S-a curmat fulgerător fericirea lui Ianukovyci şi a iubitei sale Liubov Polejai, originară din Enakievo, sora bucătăresei sale, în cuibul lor de aur. Criminalul trăia de câţiva ani în concubinaj cu ea, nedivorțând oficial de soţia sa Ludmila.

IANUKOVYCI  ÎNCEARCĂ  SĂ-ŞI  SALVEZE  VIAŢA

 Serviciul Frontierei de Stat declară că nu a permis   avionului special, la bordul căruia se afla Ianukovyci, să decoleze, sâmbăta precedentă, de pe aeroportul din Doneţk. Conform informaţiei, când controlorii au sosit pentru întocmirea documentaţiei ce permite decolarea navei aeriene, au fost întâmpinaţi de un grup de oameni înarmaţi, care le-au propus mită pentru permisiunea de a zbura fără înregistrarea necesară. După ce grănicerii au refuzat, spre avion s-au îndreptat două automobile blindate, Ianukovyci a ieşit din vasul aerian şi, urcându-se în unul din ele, a părăsit teritoriul aeroportului. Se vorbeşte că, în prezent, dictatorul se află în Crimeea.

Felicia NICHITA-TOMA

Foto: bbc.co.uk, tsn.ua ş.a.