29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ARSENI IAŢENIUK – NOUL PRIM-MINISTRU AL UCRAINEI

27 februarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Noul conducător al guvernului ucrainean a fost ales, cu 371 de voturi „pentru”, cifră record, Arseni Iaţeniuk, liderul fracţiunii "Батьківщина", care a promis garanţie  şi dreptul la  dezvoltare fiecărei etnii minoritare, atât în vestul, cât şi în estul şi sudul Ucrainei, indiferent de limbă şi religie. Primul vicepremier a devenit Vitali Iarema, unul din comandanţii EuroMaidanului.  În Rada Supremă a Ucrainei a fost formată coaliţia „Cursul  European” din care fac parte 250 de deputaţi ai poporului. Cu 319 voturi „pentru” au fost determinate alegerile primarilor în 27 de oraşe din ţară, printre care şi  Cernăuţiul.

A  FOST  LUATĂ  CU  ASALT  RADA  SUPREMĂ  A CRIMEII

Azi dimineaţă, la ora 4, în timp ce toţi încă dormeau, un grup de aproape 50 de militari, înarmaţi până în dinţi, au ocupat clădirile Cabinetului de Miniştri şi a parlamentului Republicii Autonome Crimeea, arborând drapelul Federaţiei Ruse. Manifestanţii consideră că extremiştii fac parte din forţele militare ruse.

Escaladarea conflictului între tătari şi populaţia prorusă din peninsulă a început în consecinţa abrogării, duminica precedentă, de către cei 232 de deputaţi din Rada Supremă a Ucrainei, a Legii „Cu privire la funcţionarea limbilor în Ucraina”,  adoptată în preajma alegerilor parlamentare precedente, în special pentru populaţia rusă. În prezent, situaţia e destul de tensionată. În consecinţa conflictului dintre manifestanţii proeuropeni – tătari, care scandează „Glorie Ucrainei” şi proruşi, care cer alipirea la Rusia, au avut deja de suferit câteva zeci de protestatari din ambele lagăre, doi dintre care au decedat din cauza unor boli cardiace, informează TV5, TSN. Vă amintim că Anatol Moghiliov, preşedintele Radei Supreme a Republicii Autonome Crimeea, a declarat că dispune de forţe necesare pentru a controla situaţia,  a spune „Nu!” extremismului şi anarhiei, pentru a stopa încercările de separatism.

IANUKOVYCI  N-A  FOST  ÎNCĂ  ARESTAT

 Situaţia  critică din Crimeea s-a agravat şi în consecinţa declaraţiilor de azi ale lui Ianukovyci, care, se presupune că se află în Crimeea, şi care a declarat că se consideră încă preşedintele Ucrainei şi că e susţinut de regiunile estice şi de Crimeea Cu toate că a trecut deja o săptămână, Ianuovyci,  n-a fost încă arestat. Avakov, noul  ministru  al Afacerilor Interne al Ucrainei, lămurind aceasta prin faptul că n-au dorit să provoace un nou conflict între locuitorii Crimeii. Se vorbeşte că ex-preşedintele Ucrainei s-a adresat guvernului Federaţiei Ruse pentru a i se acorda protecţie şi securitate, rugămintea fiindu-i satisfăcută. Se mai vorbeşte că tiranul, vinovat de criza politică şi economică  ce a cuprins Ucraina, de moartea a peste 100 de tineri protestatari, ar fi părăsit peninsula şi pe un vas marin ce aparţine flotilei ruse, a spălat putina şi se află deja sub ocrotirea lui Putin.

Diana TOMA

Foto: lenta-ua.net, unian.ua, facebook