28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

RUSIA PLANIFICĂ ACAPARAREA NU DOAR A CRIMEII, CI ŞI A ÎNTREGII UCRAINE

10 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

A treia săptămână continuă escaladarea situaţiei politice în Ucraina, în deosebi, în Crimeea. Kremlinul nu recunoaşte actuala putere de la Kyiv, dorind, cu orice preţ, să ocupe Ucraina. Situată pe coasta de nord a Mării Negre, cu populaţia majoritară rusă, aproape 60%, Republica Autonomă Crimeea, cu capitala la Simferopol, a aparţinut de-a lungul secolelor şi Rusiei, şi Ucrainei. Evident e şi faptul că, anularea de către Rada Supremă a Ucrainei a legii ce permitea utilizarea limbii ruse ca limbă oficială, a dus la  tensionarea situaţiei, cu toate că, după cum se comunică în presă, Kremlinul a planificat invazia şi acapararea peninsulei încă cu trei ani în urmă.

Federaţia Rusă are un interes strategic pronunţat de a acapara din nou peninsula, şi nu numai, pentru a avea acces liber la Marea Baltică şi Marea Neagră, unde în portul Sevastopol se află flota sa, astfel asigurând securitatea atât frontierelor sud-vestice ale Rusiei, cât şi celei a Caucazului.

Vladimir Konstantinov, preşedintele Radei Supreme din Crimeea, a accentuat că vor face tot posibilul să unească cu Rusia nu doar Crimeea, ci şi întreaga Ucraină pentru a o apăra de  „naziştii” din vestul ţării.

Ucraina aproape că a pierdut controlul asupra Republicii Autonome. Peninsula  Crimeea, practic, e ocupată de trupele ruse. Peste 25 de mii de soldaţi cu uniforme fără însemne, dar care au echipament militar rusesc şi vorbesc în limba rusă, au preluat controlul asupra unor unităţi militare ucrainene. Cu toate că Putin neagă aflarea în peninsulă a forţelor ruse, afirmând că aceştia fac parte din Autoapărarea Crimeii, intrarea în golful Sevastopol e blocată de marina rusă. Artileria rusă grea a împânzit de-acum şoselele peninsulei, iar în apropiere de Armeansk a fost minată conducta de gaze ce poate exploda în orice moment.

Toate canalele de televiziune ucrainene au fost interzise şi închise, locuitorii Republicii Autonome Crimeea fiind îndopaţi doar cu minciunile televiziunii ruse. Extremale sunt şi condiţiile de aflare aici a presei. Jurnaliştii sunt bătuţi cu cruzime şi lipsiţi de camerele de luat vederi, iar unităţile militare ucrainene sunt blocate de trupele ruse şi forţate să se predea. Însă militarii ucraineni, bravo lor, rezistă tensionărilor şi, fără arme, se apără cu  dârzenie şi demnitate. Mai mult ca atât, tineri de tip sportiv, cu vădit accent rusesc, se spune că sunt agenţi ai serviciilor secrete ruse, aţâţă spiritele în regiunile estice ale Ucrainei – Lugansk, Harkiv, Doneţk, Zaporijja etc. –  chemând la federalizarea regiunilor.

 După ce parlamentul Republicii Autonome Crimeea, conform Constituţiei Ucrainei  considerat nelegitim, a hotărât  ca referendumul privind alipirea peninsulei la Rusia să se desfăşoare la 16 martie curent, Adunarea Tătarilor din Crimeea a anunţat că boicotează referendumul, nu vor participa la el. Liderul Mejlis, Rafat Ciubarov, a specificat că rezultatele vor fi oricum falsificate, indiferent ce va spune votul popular şi a accentuat că Mejlisul cere de la ONU  prezenţa unei forţe de menţinere a păcii.  Se vorbeşte că sunt deja întocmite nu doar listele cetăţenilor, ci şi falsificate rezultatele, cum că peste 70% din populaţia Crimeii doreşte ca Republica să fie alipită la Rusia. Ce-i drept, conducerea nelegitimă a peninsulei, care se supune lui Putin,  a uitat, probabil, că numeroasa minoritate a tătarilor  băştinaşi, care o constituie 15% din populaţia republicii, deportaţi în masă în primii ani de ocupaţie sovietică în Asia Centrală şi reveniţi la baştină după destrămarea imperiului, susţine guvernul de la Kyiv, fiind împotriva alipirii cu Rusia şi declarând că sunt gata să-şi apere pământul  cu armele  în mâini.

A.Iaţeniuk, prim-ministrul ucrainean a declarat nelegitimă decizia parlamentului din Crimeea de a organiza referendumul pentru a cere anexarea peninsulei la Rusia. Şi SUA, şi UE consideră ilegală decizia de a alipi Crimeea la Rusia. Rada Supremă a Ucrainei a iniţiat dizolvarea parlamentului din Crimeea, iar Procuratura Generală a Ucrainei a deschis un dosar penal împotriva lui S. Aksionov, premierul Republicii Autonome Crimeea şi speakerul V. Konstantinov , privind „Acapararea puterii de stat”.

Felicia NICHITA-TOMA