29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CERNĂUŢIUL – SOLIDAR CU ÎNTREAGA ŢARĂ ÎN LUPTA PENTRU SUVERANITATEA UCRAINEI

11 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

BUCOVINENCELE – ÎMPOTRIVA AGRESIUNII  RUSIEI  ÎN CRIMEEA

Femeile din ţinutul bucovinean s-au adresat către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cu cererea de a retrage armata rusă de pe teritoriul Crimeii.

 La acţiunea respectivă, cu pancarte, pe care era scris în diferite limbi, inclusiv în română: „Putin! Jos mâna de pe Ucraina!”, „Nu atingeţi fii noştri!”, „Să salvăm viitorul Ucrainei!”, desfăşurată lângă monumentul lui Taras Şevcenko din Piaţa Centrală a urbei, s-au adunat câteva sute de bunici, mame, studente, membre ale organizaţiilor obşteşti feminine. Tamara Marusyk, prorector al Universităţii Naţionale „Iu. Fedkovyci”, a dat citire cererii respective, adresându-se lui Putin în limbile ucraineană şi rusă.

BUCOVINA  POATE  PRIMI  300 DE FAMILII  DIN CRIMEEA

Consiliul Regional Cernăuţi, cel orăşenesc Cernăuţi şi cele raionale din ţinut, în legătură cu situaţia politică tensionată din Republica Autonomă Crimeea, s-au adresat cu propunerea  să primească 300 de familii din peninsulă, care îşi vor manifesta dorinţa să trăiască temporar în ţinutul nostru.

În timpul aflării în nordul Bucovinei, gazdele se vor îngriji de crearea unor condiţii favorabile de trai şi sociale pentru oaspeţi, cărora li se va acorda şi ajutorul medical necesar, iar micuţii şi şcolarii vor avea posibilitate să-şi continue studiile la instituţiile preşcolare şi la cele de cultură generală.

DRAPELUL FLOTEI MARITIME UCRAINENE FLUTURĂ DEASUPRA PRIMĂRIEI CERNĂUŢIULUI

Luni, 10 martie, a.c., pe sediul  Primăriei Cernăuţiului a fost arborat drapelul Forţelor Militare Maritime ale Ucrainei ce a fost adus din Sevastopol.

Organizatorii acestei acţiuni au declarat că steagul respectiv flutură în centrul Cernăuţiului ca semn al solidarităţii cernăuţenilor cu apărătorii Ucrainei, ca simbol că bucovinenii sunt gata să apere pământul ucrainean de atacurile duşmanilor şi să le ajute tuturor celor care au nimerit în condiţii neprielnice de viaţă şi de trai din cauza agresiunii armatei ruse.

CERNĂUŢIUL VA AVEA MONUMENTUL „SUTEI SFINTE”

Organizaţii obşteşti şi cernăuţeni s-au adresat către Primăria Cernăuţiului cu iniţiativa de a instala în centrul nostru regional monumentul „Sutei Sfinte”, înălţat în memoria celor căzuţi pe EuroMaidanul din Kyiv.

Serhii Gomonovyci, arhitectul principal al municipiului, a declarat că deja a început procedura de pregătire şi înaintare a propunerilor privind înălţarea monumentului respectiv, iar în curând va fi anunţat concursul pentru cel mai bun proiect. Au fost deja alese şi câteva locuri, unul dintre care va fi desemnat de obştime pentru a fi instalat monumentul „Sutei Sfinte”.

AU APĂRUT STRĂZILE „EROII MAIDANULUI”, „OLEKSANDR ŞCERBANIUK” ŞI „SUTA SFÂNTĂ”

Conform hotărârii comisiei toponimice municipale, sesiunea Consiliului Orăşenesc Cernăuţi, la şedinţa ordinară din 6 martie a.c., a hotărât să eternizeze memoria luptătorilor pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor Ucrainei pe EuroMaidan, schimbând denumirea unor străzi în altele noi.

Astfel, strada Cervonoarmiiska a devenit str. Eroii Maidanului, str. V. Ceapaev – O. Şcerbaniuk, iar I. Stasiuk – str. Suta Sfântă. Pentru hotărârea respectivă au votat „pentru” toţi deputaţii prezenţi la sesiune. Totodată, lui O. Şcerbaniuk, care a fost împuşcat la 20 februarie a.c. pe str. Instituţika din Kyiv, i-a fost decernat post-mortem titlul de „Cetăţean de onoare al oraşului Cernăuţi”.

VEACESLAV VORONA – EROU AL „SUTEI SFINTE”

Numărul jertfelor evenimentelor revoluţionare din Kyiv a sporit cu încă un nume – Veaceslav Vorona, care anul precedent a jucat în echipa cernăuţeană de baseball „Sokoly” („Vulturii”).

Tânărul sportiv a fost atacat de un grup de „tituşki”, care i-au zdrobit cu arma craniul, Veaceslav nimerind în secţia de reanimare a unui spital din capitala ţării. Până duminica precedentă s-a aflat în comă, din care nu şi-a mai revenit. E foarte trist, însă Cernăuţiul are de acum doi Eroi ai Ucrainei – O. Şerbaniuk şi V. Vorona.

NOUA COMPONENŢĂ A ORGANULUI EXECUTIV ŞI NOII LUI CONDUCĂTORI

La sesiunea a 47-ea a Consililiului Orăşenesc Cernăuţi au fost aprobaţi locţiitorii în chestiunile activităţii organelor executive ai primarului Cernăuţiului, care au devenit Gheaorghe Leontii şi Oleksandr Paskar, iar secretar al Comitetului Executiv Municipal – Oleg Steţevyci.

Tot atunci a fost aprobată componenţa Comitetului Executiv al Consiliului Orăşenesc Cernăuţi de legislatura a VI-a, alcătuită din 9 persoane – Iaroslav Kuşniryk, secretarul primăriei Cernăuţiului, Oleksandr Paskar şi Gheorghe Leotii, locţiitori în chestiunile activităţii organelor executive ai primarului Cernăuţiului, Oleg Steţevici, secretar al Comitetului Executiv Municipal, Iaroslav Kurko, Oleksii Kolomyeţi, Iaroslav Koguteak, Igor Dovgoşeev, Iaroslav Gorodenskyi (toţi pe baze obşteşti).

NOI CONDUCĂTORI AI ORGANELOR DE DREPT

Zilele precedente, au fost numiţi în post noi conducători ai organelor de drept din nordul Bucovinei. Astfel, şef al Direcţiei Ministerului Afacerilor Interne a Ucrainei în regiunea Cernăuţi a devenit Valeri Zincenko, originar din regiunea Lviv, care a absolvit Universitatea Cernăuţeană, a lucrat la Inspecţia Auto de Stat din ţinut, iar până nu demult a îndeplinit funcţia de şef adjunct al DMAI în regiunea Transcarpatică.

Noul conducător al Serviciului Securităţii de Stat în regiunea Cernăuţi a fost numit Iuri Kiţul, originar din raionul Sneatyn, regiunea Ivano-Frankivsk, care a absolvit Universitatea Naţională „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi şi Academia Naţională a Serviciului Securităţii de Stat al Ucrainei, a mai condus de două ori acest organ din ţinut – în 2003-2005 şi în 2009-2010.  

Diana TOMA

Foto: bukinfo.com.ua, sportbuk.com