01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

IANUKOVYCI E MAI VIU DECÂT CEI VII

12 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Deşi în ultimul timp în presă au apărut zvonuri că  Ianukovyci a decedat într-un spital din Rostov-pe-Don în consecinţa unui atac de cord, el, spre regret, s-a dovedit a fi mai viu decât cei vii şi din nou îşi prezintă „programul” ridicol în Rusia. E al doilea „turneu”, de când a spălat putina şi a părăsit ţara, după vărsările de sânge comise din porunca sa.  Conform declaraţiilor fostului dictator  la cel de-al doilea briefing din Rostov-pe-Don, el se consideră preşedintele legitim al Ucrainei şi se pregăteşte, în scurt timp, cum numai îi vor permite condiţiile, să se întoarcă în Kyiv, indignat fiind  că „puterea în ţară a fost acaparată  de o bandă de ultranaţionalişti şi neofascişti”. De ce nu se întoarce, căci cei de pe EuroMaidanul din Kyiv îl aşteaptă cu nerăbdare pentru a-i cere socoteală, pentru a-i cere să răspundă în faţa dreptei judecăţi şi pentru a-şi lua răsplata pentru 102 vieţi răpuse şi încă multe suflete dornice de o viaţă demnă şi de libertate  dispărute fără urme. Despre faptul că e dat în urmărire internaţională pentru crime împotriva omenirii, criminalul a preferat să tacă.  Or, dictatorul, care a dus ţara la faliment şi la război civil, la separatism, a citit doar 8 minute declaraţia de pe hârtie şi a ieşit din sală, fără a răspunde la întrebările jurnaliştilor.

Ianukovyci aşa şi n-a recunoscut – l-a rugat sau nu pe Putin să trimită trupele armate în Crimeea, dar a ameninţat cu judecată Statele Unite pentru faptul că planifică să acorde Ucrainei 1 miliard de dolari ajutor financiar, că „guvernul SUA nu are dreptul legitim să le dea bani bandiţilor”, că „cei care au dat ordine să tragă în oamenii de pe Maidan vor răspunde pentru chinurile poporului”, că „responsabile de situaţia critică din Ucraina sunt forţele răului, protejate de Occident, care urmăresc doar scopul declanşării unui război”.

Ianukovyci, cel care a lăsat vistieria statului goală, furând cele 37 de miliarde, a avertizat noua conducere a Ucrainei, pe care o consideră ilegitimă, să nu pună pe seama lui sau a Rusiei responsabilitatea pentru situaţia economică critică din Ucraina. „Eu aici nu port nici o vină”, a citit de pe foaie cetăţeanul Ianukovyci. E şi de râs, şi de plâns.

Politologul V. Cealyi, locţiitor al directorului Centrului „Rozumkov”, a informat, în cadrul unei conferinţe de presă, după cum comunică UNIAN, că textul respectivei declaraţii a fost scris în Kremlin, fiind orientat pentru ascultătorul rus, iar Ianukovyci l-a citit doar. Şi-apoi, cu toate că i-a „bucurat” pe ucraineni că e viu, n-a avut curajul să-şi tragă un glonte în cap, ci doar să dea ordin să fie împuşcaţi protestatarii paşnici, totuşi, se observă că nu-i în toate minţile, de altfel n-ar mai apărea în faţa jurnaliştilor. Evident că nu e chiar sănătos. A citit ce i-au scris pe hârtie, însă nici aceasta nu l-a salvat de defăimare. Dorind să afirme că e preşedintele legitim al Ucrainei, s-a încurcat şi a citit „eu sunt preşedintele nelegitim”, fapt ce mărturiseşte adevărul, fiindcă, după cum s-a dovedit, alegerile preşedinţiale din 2010 au fost tot falsificate.

Or, Ianukovyci e o marionetă în mâinile lui Putin, care urmăreşte scopul de a convinge UE şi SUA că noua conducere a Ucrainei e nelegitimă şi, de asemenea, după cum a specificat expertul, de a-i încuraja pe proruşii din estul şi sudul Ucrainei, dar şi acolo Ianukovyci aproape că nu are susţinători, populaţia rămânând decepţionată după ce a trădat-o, fugind în Rusia şi, posibil, pentru a motiva necesitatea operaţiunilor militare în Crimeea şi în sud-estul Ucrainei, a accentuat Cealyi.

După declaraţia lui Ianukobyci în Rostov-pe-Don, la Bursa din Moscova s-a simţit o bruscă reducere a indicilor de bază – a acţiunilor ruse şi a cursului rublei.

Nimeni aşa şi n-a înţeles ce-a dorit să spună criminalul Ianukovyci. Internetul chicoteşte şi e plin de caricaturi la adresa dictatorului, politologii analizează, psihologii descifrează, afirmând într-un glas că a doua apariţie a lui Ianukovyci în faţa camerelor de luat vederi, organizată de Kremlin şi de serviciile speciale, care-l apără şi protejează, e absurdă, ridicolă şi lipsită de bunul simţ.

O taină misterioasă rămâne până în prezent şi locul adăpostului fugarului Ianukovyci. Şi dacă el afirmă că se află la un prieten din Rostov-pe-Don, apoi jurnaliştii au aflat că trăieşte în propria-i vilă de lângă Moscova, iar la Rostov-pe-Don vine doar la „sinceritate” cu presa.

Felicia NICHITA-TOMA