29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PUTIN, NU UITA, CRIMEEA NU-I A TA!

13 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

RUSIA  PUNE  ÎN  PERICOL  NU  DOAR  UCRAINA,  CI  ŞI  SECURITATEA  EUROPEI

Intervenţia trupelor ruse în Crimeea a generat devalorizarea rublei şi pierderi mari la bursa din Moscova, mulţi investitori străini retrăgându-şi activele. Doar într-o singură zi Rusia a pierdut 2 trilioane de ruble. Experţii străini afirmă că politica de acaparare a lui Putin va duce la decăderea Federaţiei Ruse.  Zece dintre cei mai bogaţi oameni de pe mapamond sunt din Rusia şi chiar din anturajul lui Putin şi se pot trezi în orice moment cu blocarea activelor din partea SUA şi ţărilor membre ale UE, unde deţin proprietăţi şi au depuşi bani în bănci. Bumerangul sancţiunilor ar continua, însă, cu excepţia restricţiilor de eliberare a vizelor unor demnitari, ele nu au fost înfăptuite nici după summitul de la Bruxelles, vădind şovăirea, lipsa de fermitate a conducerii statelor de pe bătrânul continent.

În consecinţa invaziei în Crimeea, Federaţia Rusă poate fi lipsită de dreptul de vot în Consiliul Europei. Şi-apoi, evident,  sancţiunile nu-l sperie pe Putin, ba dimpotrivă, el continuă agresiunea pentru a-i „apăra” pe ruşii din peninsulă de „naziştii” şi „extremiştii”, de „banderoviştii” din vestul Ucrainei, trimiţând noi trupe pentru ocuparea Crimeii, forţele ruse blocând nu doar flota ucraineană din Sevastopol, ci şi multe unităţi militare ucrainene din peninsulă. Or, Putin încearcă aceeaşi politică de agresiune şi distrugere ca în Abhazia şi Transnistria.

 În Doneţk a fost reţinut un agent al serviciilor speciale ruse, originar din Crimeea, în vârstă de 33 de ani, care a „activat” în cele mai fierbinţi regiuni ale planetei, în deosebi în Daghestan. Agentul conducea grupări criminale în Doneşk şi Lugansk, fiind suspectat de destabilizarea situaţiei politice în estul Ucrainei şi de pregătirea pentru minarea unor obiective importante de stat în locuri publice, a informat V. Nalyvaicenko, şeful  Serviciul Securităţii de Stat al Ucrainei, care le-a demonstrat jurnaliştilor o înregistrare audio a convorbirii agentului cu şeful său din Rusia.

Trupele ruse au interzis chiar  aflarea în peninsulă a misionarilor europeni şi americani. Două autocare cu delegaţi, din care făceau parte câteva zeci de militari din Anglia, Franţa, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia au fost blocate în localitatea Ceongar, lângă Herson. Membrii misiunii câteva ore au dus tratative cu militari camuflaţi, înarmaţi cu automate, însă aceştia aşa şi nu le-au permis să intre pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea.

Au fost arestaţi, bătuţi crunt şi deposedaţi de tehnică vreo zece jurnalişti şi activişti ai EuroMaidanului. Unii dintre ei au dispărut fără urme.

Tot mai multe unităţi militare şi aproape toate aeroporturile din peninsulă sunt acaparate de invadatori. E blocată şi flota ucraineană, agresorii ruşi dându-le clar de înţeles marinarilor ucraineni că după referendumul din 16 martie le vor lua vasele marine şi toată tehnica, însă aceştia au mărturisit că, mai degrabă o vor scufunda, decât s-o lase pradă ocupanţilor. Lanurile, aflate  la hotare cu regiunea Herson şi Crimeea, sunt minate de militari fără însemne, care instalează de-acum frontiera – sârma ghimpată.

Forţele militare ruse îşi întăresc poziţiile la hotarele estice şi sudice ale Ucrainei, coloane de artilerie grea – 1800 de tancuri, 220 mii de militari, 400 de elicoptere şi altă tehnică de luptă, se îndreaptă spre Doneţk, Kyiv, iar o parte  e dislocată la frontieră cu Transnistria.

Astfel, conform analiştilor străini, Rusia pune în pericol nu doar Ucraina, ci întreg sistemul de securitate al ţărilor vecine.

Rada Supremă a Crimeii, considerată nelegitimă, a votat un proiect de lege cu privire la independenţa Republicii Autonome şi a Sevastopolului. Vă amintim că la 6 martie curent parlamentul Crimeii a adoptat o hotărâre privind anexarea  republicii la Rusia şi înfăptuirea, la 16 martie, a referendumului în acest scop. Experţii avertizează Occidentul că referendumul ameninţă întreaga Uniune Europeană, fiindcă poate provoca separatismul şi în alte ţări de pe bătrânul continent.

A început deja agitaţia  – la fiece pas poţi vedea afişate svastici, astfel sunt speriaţi locuitorii peninsulei cu „fasciştii” şi „banderiştii” din vestul Ucrainei.

Iar la 21 martie Duma de Stat planifică să examineze proiectul de lege privind anexarea Crimeii la Rusia.

În scopul apărării Ucrainei şi ucrainenilor de agresori, la baza forţelor armate interne a fost creată Garda Naţională. Parlamentul ucrainean şi conducerea ţării s-a adresat Rusiei să-şi retragă imediat forţele militare de pe teritoriul Crimeii, iar ţărilor ce au garantat securitatea Ucrainei – să ia măsuri pentru apărarea  integrităţii teritoriale ale statului ucrainean.

Cei trei foşti preşedinţi ai Ucrainei Independente s-au adresat lui Putin să oprească invazia în Ucraina, ţară suverană şi independentă, să-şi retragă trupele din Crimeea.

Primul preşedinte al Ucrainei, L. Kravciuk, l-a numit pe Putin „schizofrenic”, iniţiatorul agresiunii, avertizându-l cu începerea celui de-al treilea război mondial, că referendumul nelegitim din 16 martie, falsificările alegerilor,  vor escalada doar situaţia, vor transforma Crimeea într-o nouă Transnistrie. Kravciuk e gata să apere ţara cu arma în mână, cu toate că are 80 de ani. El a specificat că Rusia a încălcat Memorandumul semnat la Budapesta şi Ucraina are dreptul să se adreseze Judecătoriei Internaţionale de Arbitraj cu declaraţia că nu doreşte ca în Sevastopol să se mai afle flota rusă, care nu menţine pacea, ci urmăreşte agresiunea şi acapararea teritoriului.

Felicia NICHITA-TOMA