01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

MANIFESTĂRI JUBILIARE, CONSACRATE LUI T. ŞEVCENKO

15 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Cea de a 200-a aniversare a naşterii lui Taras Şevcenko a fost sărbătorită în ţinut pe larg – în şcoli, instituţii ale învățământului superior, în colective de muncă, în organizaţii au avut loc diverse manifestări jubiliare – adunări, mitinguri, depuneri de flori, expoziţii, seri tematice, concerte etc.

În Cernăuţi sărbătorirea Cobzarului a început cu depunerea de flori la monumentul lui T. Şevcenko din Piaţa Centrală, după care aici a fost oficiat un serviciu divin, înfăptuit de reprezentanţi ai diverselor confesii, fiind expusă şi o expoziţie tematică de pancarte, pe care erau înscrise diverse expresii, scrise de Şevcenko, actuale în contextul situaţiei din ţară. Apoi a avut loc un miting, în cadrul căruia s-a vorbit şi despre eliberarea fostei librării „Kobzar”, unde actualmente activează banca de economii a Rusiei.

Duminica precedentă, cernăuţenii au avut posibilitatea să vizioneze gratuit, la Teatrul Cernăuţean,  spectacolul „Taras şi Destinul”, înscenat de artiştii dramatici şi ai baletului teatrului, alături de care au participat membrii Ansamblului Emerit Bucovinean de Cântece şi Dansuri, ai Corului Academic de Cameră „Cernăuţi”, ai  Filarmonicii Regionale.

La Centrul de Cultură „Vernisaj” a fost inaugurată o expoziţie de lucrări de diferite genuri – pictură, sculptură, broderie, incrustare în lemn ş.a. – la care şi-au expus lucrările 86 de artişti, cu  aproape 200 de piese artistice.

Iar Orest Kryvoruciko, artist emerit al Ucrainei, autor al drapelului şi stemei oraşului Cernăuţi şi a nordului Bucovinei a multor expoziţii şi concursuri internaţionale din peste 30 de ţări ale lumii, a expus, din colecţia sa personală ce numără peste 2000 de piese, 200 de ex-libris, insigne, cât şi tablouri pe tematica respectivă.

Manifestări cu ocazia jubileului de 200 de ani din ziua naşterii lui T. Şevcenko s-au desfăşurat în toate raioanele şi localităţile din ţinut. Bunăoară, în s. Rarancea, raionul Noua Suliţa, locuitorii au trecut pe străzile satului, declamând versuri ale Cobzarului, defilarea încheindu-se lângă monumentul lui T. Şevcenko din localităţii.

Diana TOMA

Foto Nicolae HAUCA