29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

EROII NU MOR

18 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

BUCOVINA RĂMÂNE ÎNCĂ FĂRĂ GUVERNATOR

Myhailo Romaniv, prin decretul Preşedintelui  interimar al Ucrainei nr. 299/2014 din 15 martie a.c., a fost numit şef al Administrației Regionale de Stat din Regiunea Cernăuţi, conform art. 112 şi 118 ale Constituţiei Ucrainei, informează portalul president.gov.ua, iar la 17 martie, el a scris cerere de dimisionare.

Noul conducător al ţinutului nostru este originar din regiunea Ivano-Frankivsk, a absolvit Universitatea Naţională „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi. Myhailo Romaniv a mai condus regiunea Cernăuţi în 2003-2005 şi în 2009-2010, fiind un bun economist şi administrator.

În prima zi de activitate în noul post, Myhailo Romaniv, sub presiunea activiştilor „Sectorului de dreapta”, „Autoaparării populare” şi Maidanului, care l-au forţat să scrie cerere de dimisionare, imputându-i că a colaborat cu fosta putere şi că n-a făcut nimic cât s-a aflat la conducerea ţinutului în anii precedenţi, s-a adresat lui O. Turcinov să anuleze numirea sa în postul de şef al ARS Cernăuţi.

Luni seara, în Piaţa Centrală, s-au adunat, la vecea ordinară, vreo sută de susţinători şi opozanţi ai lui M. Romaniv, între care a avut loc o ceartă fierbinte, părţile neajungând la o înţelegere oarecare.

Astăzi va avea loc altă vece, în cadrul căreia vor fi propuse mai multe candidaturi, una dintre care va fi propusă pentru noul post.

ÎNCĂ UN  CERNĂUŢEAN A FOST ÎNSCRIS ÎN  LISTA „SUTEI SFINTE”

La 11 martie a.c., într-un spital din Polonia, s-a stins din viaţă, din cauza rănilor primite la 20 februarie în Kyiv, încă un Erou al Maidanului din Ucraina – bucovineanul Vasyl Aksenin, numărul jertfelor evenimentelor revoluţionare din Kyiv sporind zi cu zi, în prezent depăşind peste o sută.

Vasyl Aksenin a fost rănit la 20 februarie, a.c., pe str. Instituţka din Kyiv, de către un lunetist, nu l-au salvat nici casca de fier şi nici vesta de protecţie antiglonţ. Pentru a fi tratat, cernăuţeanul a fost transportat într-un spital din Polonia. Însă din cauza rănilor grave, obţinute la 11 martie, Vasyl Aksenin a decedat.

Aproape 2000 de persoane s-au  adunat în Piaţa Centrală a urbei, pentru a-şi lua rămas bun de la Eroul Ucrainei, care şi-a dat viaţa pentru libertate şi un viitor mai prosper al noii generaţii.

Bucovineanul a fost înmormântat la Cimitirul Central, alături de un alt Erou al „Sutei Sfinte”, cernăuţeanul Oleksandr Şcerbakov.

De asemenea, în memoria lui Vasyl Aksenin, în curând, o stradă din or. Cernăuţi îi va purta numele.

Diana TOMA