22 ianuarie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TRANSNISTRIA PREGĂTEŞTE ANEXAREA LA RUSIA

18 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Sovietul suprem de la Tiraspol s-a adresat  preşedintelui Dumei de Stat, Serghei Naryşkin, cu rugămintea de a examina în legislaţia rusă posibilitatea anexării republicii Transnistria la Rusia, informează publicaţia „Ведомости”. Conform publicaţiei, adresarea a fost făcută de  preşedintele Mihail Burla, în baza unui proiect de lege ce permite alipirea la Rusia a unor teritorii străine, fără acordul ţărilor din care fac parte, în lipsa „eficientei puteri legitime”, în consecinţa „rezultatelor” unui referendum ori a deciziei autorităţilor.

M. Burla a specificat în adresarea sa că ei, cei din Tiraspol, nu pot organiza un referendum asemănător celui din Crimeea, fiindcă pe teritoriul Transnistriei, republică nerecunoscută, legislaţia Republicii Moldova nu acţionează. De asemenea, preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol a accentuat că în 2006 aici a avut loc un asemenea referendum la care 97,2% dintre alegători au votat pentru alipirea Transnistriei la Rusia. Printre altele, în Transnistria a fost deja adoptată, în prima lectură, legea constituţională cu privire la recunoaşterea legislaţiei ruse. Mai mult ca atât, rusa a obţinut statutul de limbă de stat.

Un lucru e cert: Putin e un al doilea Hitler, nu se va opri doar la Crimeea, i s-au trezit intenţiile şi poftele nesăţioase de acaparare a noi teritorii ale statelor suverane, declanşând războaie între fraţi. Dacă nu e oprit, ajunge departe, căci, după cum informează ITAR TASS, a aprobat, la 17 martie, a doua zi după desfăşurarea referendumului din peninsulă, proiectul Acordului privind anexarea Republicii Crimeea la Federaţia Rusă.

Felicia NICHITA-TOMA