29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PUTIN TRIUMFĂ

20 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, a semnat, la Kremlin, marţea trecută, cu noii lideri ai peninsulei, acordul de alipire a Crimeii la Rusia. Kremlinul afirmă de-acum că Republica Crimeea face parte din Federaţia Rusă. Şi cu toate că documentul respectiv a intrat deja în vigoare, deputaţii ruşi urmează să adopte o lege, care să includă în Federaţia Rusă Crimeea şi oraşul Sevastopol. După cum a specificat liderul de la Kremlin, şeful imperiului sovietic, Nikita Hruşciov, a cedat  Republica Crimeea  Ucrainei în 1954 „încălcând grosolan normele constituţionale” fără să ţină cont de doleanţele locuitorilor peninsulei, iar, „când  Crimeea a ajuns în componenţa altui stat, după destrămarea uniunii, Rusia a simţit că nu numai a fost furată, ci şi  jefuită”, a subliniat Putin. Şi fiindcă locuitorii peninsulei i s-au adresat după sprijin şi ajutor, n-a putut „abandona Crimeea, căci aceasta ar fi însemnat trădarea locuitorilor ei”. Adresându-se către ucraineni, Putin a declarat că nu doreşte „scindarea Ucrainei” şi să nu le dea crezare celor care afirmă că după Crimeea vor acapara şi alte regiuni ale Ucrainei.

În discursul său, aplaudat frenetic de parlamentarii şi oficialii din Kremlin, Putin s-a referit şi la represiunile tătarilor băştinaşi, asigurând că autorităţile din Crimeea vor face tot posibilul ca toate etniile să trăiască în pace şi armonie, ca limba tătară, alături de cea rusă şi ucraineană, să devină limbă de stat în peninsulă.

Iu. TYMOŞENKO: „Putin  va transforma „Primăvara rusă”  într-o noapte polară”

Ex-premierul ucrainean, Iu. Tymoşenko, compătimindu-i pe locuitorii republicii, a declarat că, după alipirea peninsulei, Putin va transforma  „Primăvara rusă” din Crimeea „într-o noapte polară”, că raiul aşa şi nu va coborî pe peninsulă, fiindcă economia Federaţiei Ruse e gata să se prăbuşească în consecinţa aplicării sancţiunilor de către UE şi SUA, că V. Putin dezlănţuie războaie pentru a „distruge omenirea” şi că nimeni nu poate nega că liderul de la Kremlin are probleme psihice de sănătate.

UCRAINA  ŞI COMUNITATEA EUROPEANĂ  NU RECUNOSC  ALIPIREA  CRIMEII  LA  RUSIA

Ucraina şi comunitatea europeană, SUA, nu recunosc alipirea Crimeii la Rusia. Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei, l-a acuzat pe liderul de la Kremln că urmează exemplul Germaniei naziste, iar Pavlo Petrenko, ministrul justiţiei, a informat că, dacă Rusia va înfăptui „naţionalizarea” proprietăţilor statului ucrainean în Republica Crimeea,  Ucraina va confisca bunurile acesteia din ţară şi de peste hotare. Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat că neînţelegerile din peninsulă trec de la „faza politică la cea militară”.

Preşedintele american Barack Obama le-a propus liderilor Grupului  celor 7 mari puteri (G-7) – SUA, Japonia, Canada, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Uniunea Europeană – să se întrunească din nou la Haga în vederea soluţionării situaţiei  din Ucraina. Iar François Hollande, președintele Franţei, a făcut apel la adoptarea unui ''răspuns european puternic și coordonat'' la summitul european ce se va desfăşura la finele săptămânii curente.

 Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a menţionat că anexarea Crimeii este ilegală și ilegitimă, țările aliate din cadrul NATO nu o recunosc''. Willian Hague, ministrul britanic de externe, a anunțat anularea oricărei cooperări militare cu Rusia, estimând ca foarte probabilă excluderea Rusiei din G-8. Şi Japonia va examina noi măsuri față de Moscova, cooperând  cu țările din G-7 și cu alte state'',  a accentuat premierul Shinzo Abe.

Cancelarul german Angela Merkel, consideră anexarea Crimeii  ''contrară dreptului internațional'' şi e convinsă că dialogul cu Rusia trebuie, totuşi, să continue.  Iar Didier Burkhalter, președintele Confederației Elvețiene, țară ce deține președinția în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), afirmă că anexarea Crimeii este ''contrară dreptului internațional'' (TSN).

Sancțiunile anunțate sunt aproape simbolice, referindu-se  la un număr limitat de înalți demnitari ruși și ucraineni proruși, inclusiv, ex-preşedintele Viktor Ianukovici, fiul acestuia Oleksandr, un consilier și doi lideri separatiști din Crimeea, Serghei Aksionov și Volodimir Konstantinov. Miniștrii europeni de externe au adoptat și ei sancțiuni împotriva a 21 de  persoane ce prevăd anulări de vize şi blocări de bunuri. Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate,  propune aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, informează Ukrinform.(I 

ROMÂNIA  NU  RECUNOAŞTE  REZULTATELE  REFERENDUMULUI  DIN  CRIMEEA,  NICI  ACTUL  ANEXĂRII  LA  RUSIA

Preşedintele Traian Băsescu consideră referendumul din Crimeea ilegal, afirmând că România nu recunoaşte rezultatele lui şi nici actul anexării la Rusia. Şeful statului român precizează, de asemenea, că „un scrutin organizat sub amenințarea ocupației militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut și legitimat de comunitatea internațională", sensibilizând  că rezultatul "previzibil și lipsit de fundament legal" al referendumului îl reprezintă "anexarea". „Solicităm Federației Ruse să acționeze în relația cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu principiile de drept internațional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta", a specificat Preşedintele României.

Alături de partenerii europeni și euro-atlantici, România nu va recunoaște actul anexării Republicii Autonome Crimeea, parte integrantă a statului ucrainean, anunţă Ministerul Afacerilor Externe,  declarând că anexarea unei regiuni ce face parte dintr-o ţară  independentă și suverană de către un alt stat, reprezintă o încălcare fără precedent a dreptului internațional.

Premierul român Victor Ponta a declarat că Ucraina, Moldova şi Georgia trebuie „ sprijinite în drumul lor democratic spre integrare europeană”. Înaltul demnitar român  a accentuat că punctul de vedere al României este că "regiunea Balcanilor de vest va fi sigură și prosperă doar atunci, când toate țările din această regiune vor fi membre ale Uniunii Europene".

Felicia NICHITA-TOMA