09 decembrie 2019
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PUTIN A TRECUT CU TANCUL PESTE ORDINEA INTERNAŢIONALĂ

24 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Preşedintele Federaţiei Ruse se pare într-adevăr are probleme psihice de sănătate. De altfel n-ar fi trecut cu tancul peste ordinea internaţională existentă. Şi cu toate că ordinea internaţională post-sovietică a fost departe de a fi perfectă, ideea lui Putin de a o înlocui cu una nouă este dezastruoasă. Invazia şi ocuparea peninsulei Crimeea a generat războiul rece cu SUA, ceea ce e o ameninţare fără precedent pentru întreaga planetă. De la 7 martie curent, în timpul escaladării de către Rusia a conflictului armat din Crimeea, invaziei „oamenilor verzi”, referendumului şi anexării peninsulei la Federaţia Rusă, în Marea Neagră a intrat Distrugătorul american USS Truxtun, vasul marin de luptă  întreprinzând exerciţii cu forţele marinei din Bulgaria şi România, planificate, după cum afirmă SUA, cu mult mai înainte, măsuri ce au coincis cu alte acţiuni ale Pentagonului în ţările aliate, precum trimiterea avioanelor de luptă F-15C pentru a patrula cerul ţărilor baltice, a unor nave aeriene de luptă F-16 şi piloţi în Polonia, informează Stars and Stripes. Exerciţiile militare s-au încheiat, iar vinerea precedentă Distrugătorul american USS Truxtun a părăsit Marea Neagră.

UCRAINA A  SEMNAT  PARTEA  POLITICĂ  A  ACORDULUI  DE  ASOCIERE  CU  UE

Vinerea precedentă, Ucraina a semnat partea politică a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, iar partea economică urmează să fie semnată tot în acest an, după alegerile preşedinţiale din 25 mai curent.

Premierul Arseni Iaţeniuk a semnat documentul respectiv împreună cu alţi 30 de conducători ai ţărilor europene, printre care şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Titus Corlăţen, ministrul român de externe, consideră că acest pas dovedeşte  intenţiile ferme ale UE de  susţinere a cursului european al Ucrainei. Ministerul Afacerilor Externe al României sprijină dorinţa poporului ucrainean de aderare la marea familie europeană, susţinând şi semnarea, în timpul cel mai apropiat, a celorlalte capitole ale Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb. Herman Van Rompuv, preşedintele Consiliului European, a sensibilizat că semnarea părţii politice a Acordului de Asociere a Ucrainei cu UE e un pas important şi constituie dorinţa de a merge mai departe spre integrare”, informează BBC. 

MAE al României accentuează, de asemenea,  importanţa accelerării semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Liber Schimb. Iar conducătorii de state şi guverne, reuniţi la Consiliul European din 20-21 martie, au hotărât ca semnarea respectivelor documente să aibă loc în luna iunie curent.

TRUPELE  MILITARE  RUSE  POT  ATACA  UCRAINA  ÎN  ORICE  MOMENT

În timpul unui miting ce a avut loc duminica precedentă la Kyiv, Andrii Parubii, secretarul Consiliului Securităţii Naţionale şi Apărării, a avertizat că „trupele ruse sunt mobilizate la frontieră şi pregătite să atace Ucraina în orice moment, fiindcă obiectivul preşedintelui rus Putin nu este doar Crimeea, ci întreg teritoriu ucrainean”. Astfel a sporit riscul unui conflict major militar între Ucraina şi Rusia, anunţă  Andrii Deşciţa, ministrul ucrainean de Externe. „Situaţia este chiar mai explozivă decât  în urmă cu o săptămână, căci Ucraina nu ştie ce planuri are Putin în capul lui.  În caz că trupele armate ruse vor invada estul Ucrainei, nu vom putea să nu răspundem acestui atac violent. Ucraina a epuizat toate încercările la un dialog, toate măsurile diplomatice, iar Occidentul a recurs la sancţiuni politice şi financiare pentru stoparea intervenţiei ruse. Noi vom apăra acest teritoriu, este planul nostru B, a subliniat el. Poporul ucrainean nu poate fi împiedicat să-şi apere patria", a declarat Deşciţa, respingând  posibilitatea acceptării alipirii Crimeii la Rusia. "Nimănui nici prin gând nu i-a trecut vreodată că Zidul Berlinului, construit în 1961, va fi dărâmat într-o singură zi,  acest proces  aşteptând aproape 30 de ani. Cred că va trece mult mai puţin timp pentru a stopa escaladarea şi prezenţa militară a Rusiei în Crimeea", a specificat el.

Iar premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a anunţat că Ucraina vă răspunde direct prin forţă la orice tentativă rusă "de anexare" a regiunilor din estul ţării. Liderul proeuropean şi candidatul la postul de preşedinte, Vitali Kliciko, a afirmat că ucrainenii din regiunile estice sunt gata, cu arma în mâini,  să-şi apere patria, unitatea şi independenţa. "Suntem pregătiţi pentru a ne apăra, în acest scop există planul B", a informat liderul Partidului „UDAR”.

Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a reacționat prompt, afirmând că Moscova respectă toate acordurile internaționale ce prevăd limitarea efectivelor unităților militare din apropierea frontierei cu Ucraina. Ministrul rus l-a convins vineri pe omologul său american, Chuck Hagel, că Rusia nu va invada regiunile din estul Ucrainei. Iar adjunctul său, Anatoli Antonov, a precizat că Rusia respectă acordurile internaţionale ce limitează numărul militarilor  din zonele de frontieră cu Ucraina, informează ITAR TASS. Ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a declarat la TV BBC că Rusia nu are nici o ''viziune expansionistă''. Întrebat dacă poate promite că trupele militare  ruse nu vor invada altă parte a teritoriului ucrainean în afara Crimeii, Cijov a spus: ''Nu există nici un plan al Federației Ruse de a întreprinde o nouă expansiune în Ucraina”.

UCRAINA  NU  VA  MAI  FACE  PARTE  DIN  COMUNITATEA  STATELOR  INDEPENDENTE

Ucraina a hotărât să iasă din Comunitatea Statelor Independente (CSI),  din care fac parte  foste republici sovietice, a anunţat, săptămâna precedentă, în cadrul unei conferinţe de presă,. Andrii Parubii, secretarul Consiliului Securităţii Naţionale şi Apărării. Ucraina nu va mai face parte din respectiva organizaţie, în lipsa unei reacţii prompte şi pozitive la adresarea ucrainenilor de a-i susţine şi de a condamna invazia lui Putin în Crimeea.

Criza acută din Ucraina şi problemele majore nu se limitează doar la răpirea şi anexarea Crimeii. Mii de ucraineni şi tătari părăsesc peninsula, devenind refugiaţi în ţara lor. Plecarea lor e dificilă, căci calea feroviară şi traficul aerian sunt închise.

.Evenimentele ce vor urma pot avea consecinţe extrem de neplăcute pentru Ucraina  din cauza aflării la hotarele ei estice şi sudice a trupelor ruse şi în consecinţa manifestărilor pro-ruşilor din aceste zone. Doresc să se alipească la Rusia şi pro-ruşii din teritoriul învecinat, Herson, o regiune foarte importantă pentru Crimeea, 20% dintre locuitorii căreia s-au declarat ruşi. Primarul oraşului, Mykola Mykolaienko, care e împotriva divizării ţării, a specificat că separatismul va fi crunt pedepsit, iar el nu va permite ca Ucraina să fie divizată şi în continuare.

Vreo 2 mii de protestatari pro-ruşi, dintre care, după cum informează serviciile speciale ucrainene, jumătate sunt extremişti din Rusia, agenţi ai Kremlinului, s-au adunat în faţa Administraţiei Regionale de Stat Doneţk, cerând federalizarea Ucrainei şi reîntoarcerea în postul de preşedinte al lui Ianukovyci

UCRAINA  INTRODUCE  VIZE  PENTRU  RUŞI

Kievul a decis să introducă vize pentru cetăţenii ruși care călătoresc în Ucraina, a anunțat Andrii Parubii, secretarul Consiliului Securităţii Naţionale şi Apărării. Aceasta se face în scopul de a stopa pătrunderea în Ucraina a extremiştilor, spionilor ruşi, care destabilizează situaţia în ţară.  Andrii Parubii a declarat, de asemenea, că guvernul de la Kiev va cere Națiunilor Unite să declare Crimeea zonă demilitarizată și să ia măsuri pentru ca forțele militare ruse să părăsească peninsula. În cadrul unei conferințe de presă, înaltul demnitar  a mai specificat că perspectivele unei confruntări militare între Rusia și Ucraina au sporit, că Moscova intenționează să ocupe teritoriul ucrainean și să împiedice alegerilor prezidențiale din 25 mai şi că în acest scop au fost deja luate o serie de măsuri ca reacție la acțiunile Rusiei, a declarat Parubii în faţa a mii de protestatari, adunaţi duminică în centrul Kyivului pentru a-şi exprima susţinerea pentru unitatea Ucrainei.

Felicia NICHITA-TOMA