20 ianuarie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

UCRAINA, ROMÂNIA ŞI MOLDOVA – PENTRU O LUME FĂRĂ ANIMALE ÎN SUFERINŢĂ

27 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Problema animalelor fără stăpâni e actuală în orice timp. Cred că mulţi dintre noi şi-au pus adeseori următoarele întrebări: Ce se întâmplă şi ce să facem cu aceste animale? Cum să le ajutăm? Au oare ele dreptul la viaţă? Ce sunt  mai eficiente –  campaniile de sterilizare sau de ucidere a lor în masă?

Conform studiilor organizațiilor internaționale de profil și Organizației Mondiale a Sănătății, uciderea în masă a animalelor fără stăpân este o metodă neeficientă, dar costisitoare. În consecinţă, orice teritoriu rămas liber de câini va fi ocupat în scurt timp de către alții, deoarece resursele existente (hrană, apă, adăpost) rămân şi în continuare la dispoziţie. Specialiştii afirmă că cea mai eficientă metodă de a reduce înmulțirea necontrolată a animalelor este verificarea reproducției lor – prinderea animalelor, deparazitarea și vaccinarea lor, identificarea și marcarea într-un mod vizibil, sterilizarea și întoarcerea lor la locurile de unde au fost luate, deoarece astfel se oprește înmulțirea necontrolată și se asigură securitatea teritoriului (alți câini nu vor putea intra în zonele respective).

De la 19 decembrie 2014, în cadrul programului transfrontalier Ucraina-România-Moldova, înfăptuit de Departamentul Gospodăriei Comunal-Locative a municipiului Cernăuţi, Organizaţia obştească regională „Protecţia animalelor”, Centrul Bucovinean de Reconstrucţie şi Dezvoltare (Cernăuţi, Ucraina), în parteneriat cu Asociaţia de protecţie a animalelor „Proanima” (Suceava, România) şi Primăria municipiului Bălţi (Republica Moldova), realizează proiectul „Protejarea frontierelor de ameninţări ce sunt răspândite de animalele fără adăpost”.

Astfel, în incinta bibliotecii Tehnicumului Agrar din or. Chiţmani, regiunea Cernăuţi, s-au desfăşurat training-uri în scopul sporirii calificării şi eficienţei schimbului de cunoştinţe în domeniul sterilizării câinilor-femele de către doctorii veterinari din or. Cernăuţi (Ucraina), Suceava (România) şi  Bălţi (Republica Moldova). Deci, medicii veterinari din localităţile săteşti au avut posibilitatea să ia cunoştinţă de metode contemporane de sterilizare chirurgicală a câinilor.

„Metoda şi tehnica de operare din Ucraina nu se diferă de cea din România, însă în regiunea Cernăuţi sunt folosite alte produse de anestezie şi premedicale” (tratare înaintea operaţiei şi după ea), a relevat Gabriel Gaşpa, veterinar, directorul proiectului în or. Suceava, România.

Totodată, va fi creat un centru de sterilizare, se va efectua achiziţia unui automobil special amenajat pentru transportarea animalelor de pe străzi – la centru de sterilizare, unde câinii vor fi nu numai operaţi, dar şi adăpostiţi pentru 14 zile, iar după vindecare ei vor fi reîntorşi la locurile de unde au fost luaţi.

În or. Cernăuţi, pe parcursul desfăşurării proiectului – 2 ani, va fi creat şi un centru de înregistrare a animalelor domestice. Vor fi sterilizate şi vaccinate de turbare 2000 de animale fără stăpân şi îmbunătăţită stare adăposturilor pentru ele în or. Suceava şi or. Bălţi.

Principalul scop al acestui proiect este minimalizarea ameninţărilor ce sunt răspândite de animalele fără adăpost şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai a populației în regiunile transfrontaliere România-Ucraina- Moldova.

Diana TOMA