28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TEZAUR INESTIMABIL PENTRU ISTORIA NEAMULUI ROMÂNESC

27 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Misiunea diplomatică română la Cernăuţi i-a adunat pe conducătorii societăţilor naţional-culturale româneşti din ţinut la un impresionant eveniment cultural de anvergură– lansarea a  două volume - „Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “Dacia” – 10 ani de existenţă, 06.04.2001-06.04.2011”, scrisă de Ion M. Botoş, și  ghidul turistic „Săpânţa, Sighetu Marmaţiei, Botiza, Solotvino”, alcătuit de Vasile Timur Chiş, Sorin Kosinszki și Renata Kosinszki.

Gazda şi moderatoarea întâlnirii, Excelenţa Sa,  dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, a evocat importanţa şi actualitatea volumelor pentru românii din dreapta şi stânga  Tisei: „Astăzi lansăm două cărţi ce au o relaţie şi o notaţie moroşană. Prima e scrisă de dl Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” şi în cele 700 de pagi este prezentată practic activitatea de zi cu zi a acestei asociaţii ce desfăşoară o muncă foarte intensă pe tărâmul promovării culturii româneşti în regiunea Transcarpatică, are relaţii de colaborare cu autorităţile din Maramureş, Satul Mare, Bihor, precum şi alte judeţe din Ţară. Este un eveniment deosebit, în care  prin fapte, gânduri şi documente putem certifica activitatea unui om, unei organizaţii, precizând că e deosebit de valoroasă pentru toţi, atât pentru românii din dreapta Tisei, cât şi pentru România şi Ucraina.

Oaspetele de onoare al reuniuni, Mihai Dăncuș, fost director al Muzeului Maramureșului, care pentru prima dată a sosit în nordul Bucovinei, a specificat  munca migăloasă a  lui Ion Botoş în adunarea materialului factologic pentru acest volum: „Numai să aduni atâtea date, să le ordonezi pentru tipărirea a  700 de pagini în format A4, este o activitate imensă –  e un efort  intelectual și material, un segment de o istorie de 10 ani din viața și activitatea Uniunii „Dacia” din Transcarpatia –  evenimente culturale, sociale, parteneriate, diferite instituţii din Ucraina, România şi alte părţi. Este o imensitate de date care te copleșesc foarte simplu şi nu poţi să crezi că în 10 ani cineva a reuşit să facă atât de mult pentru colectivitatea românească din Transcarpatia şi pentru a încerca să aşeze într-o relaţie civilizată, normală și firească a unui grup etnic care încearcă să-și păstreze și să-și demonstreze identitatea culturală într-o țară uriașă, într-o țară cu o cultură deosebită, în care reuşesc şi alte minorităţi naţionale să-şi afirme identitatea”.

Evident, I. Botoş a reuşit să îmbine interesele românilor din Maramureşul istoric cu cele ale statului în care trăiesc – Ucraina, cu cele ale Ţării Mame – România. Autorul a  trezit interesul faţă de valorile culturale ale românilor din Transcarpatia, organizând manifestări în toate comunităţile româneşti din această zonă, cartea fiind un model pentru toate asociaţiile din arealul românesc cum poate să-i determine pe oameni să ştie cine sunt, de unde le cresc rădăcinile şi încotro se duc.

Invocând  munca intelectuală şi fizică titanică, depusă de autor, liderii societăţilor naţional-culturale româneşti din nordul Bucovinei –Nicolae Toma, preşedintele Societății Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, Vasile Tărâţeanu, preşedintele  Fundaţiei „Casa Limbii Române”, Ilie Zegrea, conducătorul Reuniunii Scriitorilor Români din Cernăuţi  - s-au referit la  relaţiile prieteneşti cu autorul cărţii, recunoscând faptul că o asemenea cronică completă a activităţii  asociaţiilor pe care le conduc ar îmbogăţi întreaga cultură naţională românească, ar fi un tezaur inestimabil pentru Istoria Neamului Românesc.

Ion Botoş a mulţumit Consulatului General al României la Cernăuţi pentru sprijinul, pe care-l acordă românilor din regiunea Transcarpatică, înmânându-i dnei Eleonora Moldovan o diplomă de recunoştinţă a Consiliului Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” pentru activitatea fructuoasă ca membru de onoare al asociaţiei respective, menţionând: „Volumul, pe care l-am lansat astăzi, este legat de viaţa românilor din Transcarpatia şi activitatea Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” şi, totodată, constituie istoria noastră comună, a Maramureşului, căci atât Transcarpatia, cât şi alte zone, aparţin marii familii române”.

Apreciind importanţa celei de-a doua cărţi  - ghidul turistic „Săpânţa, Sighetu Marmaţiei, Botiza, Solotvino”, Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, a sensibilizat: „Este un proiect transfrontalier între ţările noastre, cu cele mai importante obiective turistice atât din Maramureş, cât şi din Ucraina, fiind o metodă excelentă pentru promovarea şi  dinamizarea relaţiei cultural-turistice.

Unul din autorii ghidului, Vasile Timur Chiş, a informat că proiectul „Maramureş – Transcarpathia Info Tour” a fost finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina. Cartea prezintă date privind potenţialul turistic natural şi antropic al Maramureşului istoric, atât din stângă, cât şi din dreapta Tisei. Este alcătuită din două părţi. Prima conţine informaţii despre toate obiectivele turistice dintre aceste două zone – toate bisericile din Maramureş şi Transcarpatia, rezervaţiile, monumentele şi parcurile naturale etc., iar a doua – priorităţile turistice ale unor localităţi (scurt istoric, localizarea geografică, trasee turistice ş.a.).

Olga Teron, reprezentantă a Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, i-a felicitat pe autorii celor două volume lansate, referindu-se la apariţiile editoriale din anul precedent ale scriitorilor bucovineni, inclusiv ale celor români, care au văzut lumina tiparului pe mijloacele băneşti, alocate din bugetul regional.

Diana TOMA

Fotografii: „Zorile Bucovinei” şi euromedia -ucraina.blogspot.com