21 mai 2019
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Tot mai mulţi doritori de a conduce Ucraina

28 martie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

După o acalmie de câteva săptămâni, când numărul candidaţilor la preşedinţia Ucrainei era doar de câteva persoane, acum nu ne ajung degetele de la ambele mâini să-i numărăm. Deşi nu se grăbesc să se înregistreze (la 27 martie erau numai doua persoane înregistrate de CEC – Renat Kuzmin, fostul adjunct al procurorului general V. Pşonka, şi Iuri Boiko, ex-vice prim-ministru în guvernul lui Azarov şi şomer la momentul de faţă), mulţi au declarat că vor participa la alegerile de la 25 mai. Aşadar, dacă nu se vor răzgândi, vom avea o listă kilometrică. La momentul actual, sondajele, efectuate de diverse instituţii politico-sociologice, i-a evidenţiat ca lideri pe Petro Poroşenko, Vitali Klyciko şi Iulia Tymoşenko, urmaţi de Serhii Teghipko (membru al guvernului Azarov) şi Mihail Dobkin (ex-guvernatorul regiunii Harkiv), ambii din partidul regiunilor. În privinţa ultimilor doi regionali menţionăm că ei şi-au înaintat candidaturile de sine stătător fără a aştepta decizia congresului partidului. Liderul tuturor sondajelor, reprezentantul marelui business, Petro Poroşenko s-a declarat independent, mizând totuşi pe popularitatea câştigată în primele zile critice ale EuroMaidanului. Minusul său e că i s-ar pute aminti colaborarea cu guvernul lui Azarov, precum şi ratările din perioada preşedinţiei lui V. Iuşcenko.

O figură nouă, controversată, şi de temut, mai ales în regiunile estice, care intră val vârtej în politica ucraineană este Dmytro Iaroş, liderul formaţiunii extremiste „Sectorul de dreapta”. Printre personajele „pitoreşti” s-ar număra businessmanul Vadim Rabinovici, preşedintele Congresului panucrainean al evreilor, decis să candideze pentru a demonstra întregii lumi, în special Rusiei, că în Ucraina nu există antisemitism. De Oleg Leaşko, liderul partidului radical, binecunoscut prin ieşirile sale în popor cu o furcă în mână, nimeni nici nu se îndoieşte că merită să se încadreze în maratonul scrutinului prezidenţial. Pentru a patra oară la rând este decis să-şi încerce norocul liderul partidului comunist, parlamentarul Petro Simonenko. Ce-i mai rămâne să întreprindă pentru a se arăta ca militant pentru bunăstarea oamenilor sărmani?

Formaţiunea politică „Svoboda” urmează să-şi desemneze candidatul la congresul din 29 martie, iar „Batkivşcyna” – la 30 martie. De fapt, în privinţa „Batkivşcinei” totul e limpede, Iulia Tymoşenko începând campania electorală încă înainte de a fi eliberată de noua putere din închisoarea de la Harkiv, unde a fost încarcerată de regimul lui Ianukovyci (2011) pentru abuz de serviciu. În cei doi ani de detenţie, petrecuţi în mare parte la un spital din Harkiv, ex-premierul Iu. Tymoşenko a avut destul timp pentru meditaţii privind viitorul ţării. Deşi e a treia în topul sondajelor, la o conferinţă din 27 martie, ea a punctat şase cauze care o fac să candideze la preşedinţie şi să spere la o evidentă victorie. Prima e că va începe edificarea ţării de la o pagină curată şi dacă va reuşi, va schimba nu doar Ucraina, ci şi lumea întreagă. A doua – are experienţă ca nimeni altul, fiind unica dintre candidaţi care a suferit în puşcăria vechiului regim. Experienţa de doi ani de detenţie, afirmă ex-premierul, îi va ajuta să lupte eficient cu oligarhia împreunată cu puterea de stat şi să combată corupţia (acestea-s alte două cauze). A cincea – ea este unicul candidat unificator al ţării, având susţinere, după cum crede, atât în Ucraina Apuseană, cât şi în partea de Est, unde şi-a trăit un sfert din viaţă. Şi cel mai tare argument: Iu. Tymoşenko susţine că numai ea îi poate veni de hac lui Putin, numai ea îl poate opri, adăugând că din sursele secrete ale serviciilor americane dispune de informaţii despre uneltirile lui Putin de acaparare a teritoriilor sudice şi estice ale Ucrainei.

În aceeaşi zi, lidera „Batkivşcynei” şi-a deschis uşa casei în faţa unor oaspeţi nepoftiţi. Câţiva activişti ai Maidanului au vizitat-o pe nepusă masă la vila din zona elitară Konce-Zaspa, aşteptând o oră până au fost poftiţi să-i treacă pragul. Gazda le-a făcut o excursie de câteva minute, arătându-le din spaţiul total de 450 m2 bucătăria, sufrageria şi salonul – toate mobilate scump şi cu rafinat gust estetic. Mobila – în stil amper, pe pereţi tablouri de valoare şi goblenuri, draperii grele de catifea… Vila e situată pe un teren de un hectar cu ieşire în golful Niprului. Casele din această zonă se vând la un preţ de 5-10 milioane de dolari, iar chiria ajunge la 10-35 mii de dolari pe lună. Iulia Tymoşenko le-a spus vizitatorilor că închiriază de zece ani această vilă. Aşteptăm impresiile lor de pe urma vizitelor şi la alţi visători de a ne conduce spre un viitor luminos.

Maria TOACĂ