21 mai 2019
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ÎMBUNĂTĂŢIREA SITUAŢIEI ECOLOGICE ÎN ROMÂNIA, UCRAINA ŞI MOLDOVA

6 aprilie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

La 19 decembrie anul precedent, a început proiectul transfrontalier „Îmbunătăţirea situaţiei ecologice în bazinele râurilor Prut şi Nistru prin îmbunătăţirea  sistemului purificare a apei în Cernăuţi şi Drochia”, realizat în cadrul Programului de Cooperare România-Ucraina-Moldova ce se va derula 22 de luni – până la 18 octombrie 2015.

În nordul Bucovina se planifică să fie îmbunătăţită calitatea apei în râuri şi curăţirea lor de murdării şi gunoi. În cadrul proiectului respectiv, în or. Cernăuţi vor fi restaurate două instalaţii de purificare a apei şi după ce filtrele vor aduna gunoaiele (sticlele, crengile de copaci ş.a,) ele vor curăţi nisipul şi nămolul din râuri. În consecinţă, apa va fi mai curată şi mai calitativă.

Realizatorul proiectului este Primăria or. Cernăuţi, în cooperare cu Centrul Bucovinean de Reconstrucţie şi Dezvoltare (Cernăuţi, Ucraina), Consiliul Judeţean Suceava (România) şi Consiliul Raional  Drochia (Moldova). Suma totală a proiectului este de 1.159.190 euro (14.922.716 grivne), din care suma grantului e de 1.043.040 euro (13.427.471 grivne).

Bogdan Vasile Apostol, manager-ul proiectului din partea Consiliului Judeţean Suceava, România, s-a referit la acţiunile ce vor fi întreprinse în cadrul proiectului în sudul Bucovinei: „În scurt timp, în Suceava se va desfăşura un training, la care vor fi invitaţi 15 persoane, 8 – din partea Consiliului Municipal Cernăuţi şi 7 –  din partea Consiliului Raional Drochia. La acest seminar vom avea ca principal subiect experienţa românească a management-ului apei folosite, sistemului de alimentare cu apă, canalizare şi modalitatea în care sistemul de alimentare cu apă din România funcţionează cu autorităţile locale, forma de proprietate, cum se stabilesc preţurile –  chestiuni ce vor ajuta Centrului Bucovinean de Reconstrucţie şi Dezvoltare să adopte cea mai reuşită soluţie pentru construcţia şi reconstrucţia staţiilor de purificare ce  vor fi construite la Cernăuţi şi Drochia. De asemenea, în cadrul proiectului, avem alocate mijloace bănești pentru publicitate”.

În or. Drochia, Republica Moldova, localitate ce se află la un pas de o catastrofă ecologică, vor fi construite instalaţii noi de purificare a apei conform  tehnologiei contemporane intensive de curăţire.

Diana TOMA