11 august 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

RUSIA PREGĂTEŞTE O NOUĂ INVAZIE ÎN UCRAINA

8 aprilie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Separatiştii  pro-ruşi au cerut Kremlinului ajutor armat şi alipirea „republicilor populare” la Rusia

Situaţia politică din estul Ucrainei continuă să rămână foarte tensionată. Trupele ruse, aproximativ 40 mii de militari, se află la o distanţă de doar 30 km de frontierele estice ale ţării. Guvernul de la Kyiv, condus de premierul Arseni Iaţeniuk, a acuzat Rusia pentru încercările de a destabiliza situaţia, îngrijorat de posibila invazie a lui Putin, a concentrat forţe armate la hotarele regiunilor estice ale Ucrainei în care protestatarii pro-ruşi încearcă să proclame independenţa respectivelor ţinuturi.

Dorinţa pro-ruşilor de a repeta scenariul Crimeii  se manifestă în Doneţk, Harkiv, Lugansk, unde aceştia cer organizarea unor referendumuri similare cu cel din peninsulă, în scopul federalizării. În primele două protestatarii pro-ruşi au ocupat sediile organelor administrative, proclamând independenţa regiunilor respective faţă de Ucraina. În ambele oraşe manifestanţii separatişti au dat jos drapelul Ucrainei, arborând steagul Federaţiei Ruse. Proclamând ţinuturile „republici populare independente”, liderii pro-ruşi au cerut preşedintelui V. Putin ajutor armat pentru a menţine puterea şi a accelera anexarea „republicilor noi create” la Rusia. Planificând adoptarea acestor decizii la o sesiune a consiliilor regionale şi fiindcă deputaţii legitimi nu s-au prezentat la ele, manifestanţii separatişti i-au lipsit de mandate prin ridicarea unanimă de mâini şi au creat „consilii populare”.

Tensiunile pro-ruse în estul Ucrainei au luat amploare începând de duminică

Manifestanţii pro-ruşi se pronunţă în favoarea federalizării Ucrainei, fiind susţinuţi de Kremlin şi ajutaţi de serviciile secrete ruse. Cele mai dramatice evenimente se desfăşoară în Doneţk, unde, de trei zile, 2 mii de manifestanţi separatişti au luat cu asalt sediul Administraţiei Regionale de Stat, păzit de 200 de miliţieni şi clădirea Serviciului Securităţii de Stat. Pro-ruşii, înarmaţi, i-au bătut crunt pe proeuropeni, care protestau în centrul oraşului pentru o Ucraină unitară, înjosindu-i şi bătându-şi joc de ei, obligându-i să părăsească piaţa.

În Lugansk pro-ruşii au spart geamurile şi uşa de la intrare, ocupând clădirea Serviciului Securităţii de Stat, de unde au luat tot armamentul, înarmându-se. În consecinţa luptelor au avut de suferit, fiind rănite, 9 persoane, majoritatea din rândurile lucrătorilor ordinii publice.

 Ex-deputatul poporului V. Landik a declarat că separatiştii sunt finanţaţi din Moscova de familia lui Ianukovyci, coordonaţi de liderul fracţiunii Partidului Regiunilor în Rada Supremă, Oleksandr Efremov şi stimulaţi material de miliardarul Renat Ahmetov, că pentru participarea la măsurile separatiste pro-ruşii primesc câte 500 de dolari.

Sub controlul radicalilor separatişti a nimerit şi clădirea administraţiei locale din Harkiv, sediul fiind atacat doar de 500 de manifestanţi, 30 dintre care erau înarmaţi şi purtau cagule. Activiştii separatişti au utilizat arme de foc şi grenade împotriva forţelor de ordine, mobilizate pentru preluarea controlului asupra sediului ARS. Miliţienii, mulţi dintre care au fost răniţi, nu numai că nu le-au opus rezistenţă, dar o parte din ei le-a eliberat calea pro-ruşilor ca să poată intra. Evident, organele de drept sunt învinuite de cedare fără luptă, adică de trădare. Radicalii pro-ruşi au ocupat şi clădirea canalului TV ATN local.

A fost lansată „operaţiunea antiteroristă”

Vitali Iarema, primul vicepremier, a plecat la Doneţk, ministrul de interne, Arsen Avakov – la Harkiv, Andrii Parubii, secretarul Consiliului Securităţii şi Apărării, şi Valentin Nalyvaicenko, preşedintele Serviciului Securităţii de Stat a Ucrainei, se află în Lugansk,  unde au loc mişcări pro-ruse, separatiştii răfuindu-se crunt cu activiştii EuroMaidanului.

Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei, a declarat despre începerea „operaţiunii antiteroriste”. Primul vicepremier V. Iarema a participat la tratativele miliardarului Renat Ahmetov, care se presupune că finanţează acţiunile radicale din estul Ucrainei, cu separatiştii din Doneţk, ultimii au promis să elibereze sediul SSU şi să predea armele.

În Rada Supremă a Ucrainei a fost înregistrat proiectul de lege, înaintat de deputatul poporului  Mykola Rudkovskyi,  privind decretarea stării de urgenţă în regiunile Lugansk, Doneţk şi Harkiv. Iar forţele de ordine au lansat o operaţiune antiteroristă pentru a-i neutraliza pe radicalii pro-ruşi.

A.Avakov a informat că sediul ARS Harkiv, distrus şi prădat de pro-ruşi, a fost deja eliberat de separatişti, fără împuşcături şi jertfe, de către serviciul special „Jaguar” din regiunile centrale ale Ucrainei, iar 70 de radicali  au fost arestaţi şi întemniţaţi în penitenciarele din Kyiv şi Poltava.

În Mykolaiv, în timpul încăierării „Autoapărării Maidanului” cu  separatiştii, care au încercat să ia cu asalt sediul administraţiei, 11 persoane au fost rănite şi spitalizate, 30 de radicali pro-ruşi fiind arestaţi. Iar în Odessa, Autoapărarea EuroMaidanului i-a reţinut pe 5 pro-ruşi, care, înarmaţi cu pistoale, lanţuri şi bâte, s-au năpustit asupra manifestanţilor proeuropeni.

O. Turcinov şi A. Iaţeniuk consideră că acţiunile radicale separatiste din estul Ucrainei se desfăşoară în cadrul operaţiunii speciale a Federaţiei Ruse privind destabilizarea situaţiei în Ucraina.

Parlamentul ucrainean a adoptat, marţi, o serie de modificări în Codul Penal, prin care sunt înăsprite pedepsele pentru încălcarea integrităţii teritoriale, pentru trădare, separatiştii fiind trataţi ca „terorişti şi criminali”.

Felicia NICHITA-TOMA

Foto: radiosvoboda.org