01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

România recomandă fermitate și o întărire a NATO în Est

11 aprilie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Foarte îngrijorată" de criza din Ucraina, țară cu care se învecinează, România a presat joi NATO să-și consolideze capacitățile în Est și a făcut apel la Moscova să evite o escaladare care ar destabiliza întreaga regiune, relatează agenția France Presse.

"România, în calitate de frontieră orientală a Uniunii Europene și a NATO, se află în prima linie și suntem extrem de preocupați de evoluțiile din Ucraina, care au implicații serioase asupra securității internaționale", a declarat, într-un interviu pentru AFP, șeful diplomației române, Titus Corlățean.

Separatiștii proruși ocupă de duminică clădiri administrative în estul Ucrainei, iar SUA au acuzat Moscova că 'vrea să creeze haos' pentru a justifica apoi o intervenție militară ca în Crimeea, notează AFP.

"România are așteptări extrem de clare și de ferme ca Rusia să se angajeze profund în procesul de dialog și să evite escaladarea", a insistat Corlățean.

Fostă țară din blocul comunist, intrată în NATO în urmă cu zece ani și în UE în 2007, România se teme de o 'contagiune' a evenimentelor din Crimeea în toată regiunea Mării Negre, care ar putea face ca Rusia să se apropie de frontierele sale, precizează France Presse.

"România are așteptări concrete privind o redesfășurare și o deplasare spre est a capacității militare a NATO (...) în domeniile maritim, aerian și terestru', a adăugat ministrul.

O redesfășurare cu atât mai necesară în condițiile în care România va găzdui începând din 2015 elemente ale scutului antirachetă al Alianței Nord-Atlantice, un dispozitiv ce provoacă indignarea Moscovei, potrivit AFP.

Oficialul român nu a dorit să vorbească despre deplasările de efective concrete ce sunt discutate în prezent, dar și-a exprimat satisfacția față de sosirea în țară a șase avioane americane F-16 ce efectuează exerciții cu armata română. 'Spațiul Mării Negre trebuie să se afle în fruntea priorităților NATO și UE', potrivit lui Corlățean.

"Am găsit un ecou favorabil din partea UE și NATO ca poziția noastră să fie extrem de fermă pentru a stopa orice risc de contagiune spre Odesa (sudul Ucrainei) sau Transnistria", a adăugat el.

La sfârșitul lunii martie, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și-a exprimat temerea față de un scenariu identic cu cel din Crimeea în Transnistria, unde sunt staționați soldați ruși, reamintește AFP.

"Sperăm că va prevala dialogul politic", a indicat Corlățean, adăugând că Rusia ar putea oferi o dovadă concretă a bunelor sale intenții prin participarea la o nouă rundă de negocieri prevăzute pentru aprilie privind situația din Transnistria.

"Este extrem de important că au loc aceste discuții, chiar și cu întârziere. Aceasta va demonstra existența sau nu a unei deschideri mai mari din partea Moscovei", a spus el.

Exprimându-și regretul că discursul public pune accentul în principal pe dependența Europei de gazul rusesc, Corlățean a reamintit că "realitatea este una mai complexă, dat fiind că și Rusia este dependentă de piața europeană' pentru a-și vinde producția de gaze.

'A te reorienta spre alte piețe nu este simplu, este un proces complex, ce implică costuri, iar Rusia are un interes în a ține cont de așteptările și exigențele Uniunii Europene', a adăugat el. Spre deosebire de alte țări din UE, România este puțin dependentă — între 10 și 20% în funcție an — de gazul rusesc pentru a-și asigura nevoile energetice, notează AFP.

Titus Corlățean a declarat că înțelege poziția altor state mai dependente de Moscova pentru aprovizionarea lor cu gaz, dar 'marile principii și valori fundamentale ale dreptului internaționale nu se pot negocia (...) din motive economice'.

"Nu există interesul unei confruntări între ruși și europeni", dar dacă Rusia alege escaladarea, 'opțiunea sancțiunilor economice din partea Uniunii Europene rămâne valabilă', a atenționat el. AFP.AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Mihaela Toth)