01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

VEŞNIC RĂZBOIUL GAZELOR ŞI NU NUMAI AL LOR…

12 aprilie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Mai fierbinte decât orice război rece este veşnicul conflict dintre Ucraina şi Rusia privind livrările de gaze naturale. De la întâi aprilie Rusia a ridicat preţurile la 485 de dolari pentru o mie de metri cubi – sumă nemaipomenită în lume. Gigantul rus „Gazprom” declară că Ucraina îi datorează mai mult de 2,2 miliarde de dolari şi a depăşit termenul limită pentru plata alimentării pe luna martie. În legătură cu această situaţie critică, la 10 aprilie, V. Putin i-a prevenit printr-o scrisoare pe liderii statelor europene care consumă gaze ruseşti că datoriile Ucrainei pun în pericol alimentarea UE cu gaze naturale. În timp ce Occidentul îşi înăspreşte sancţiunile faţă de Rusia agresoare, Kremlinul îi răspunde cu ameninţarea de a-l lăsa să îngheţe la iarnă. V. Putin se arată foarte îngrijorat de această perspectivă şi aminteşte Europei că problema Ucrainei trebuie rezolvată imediat. De fapt, asemenea situaţii critice au mai fost în iernile din 2005-2006 şi 2008-2009, când s-a redus alimentarea statelor UE, care primesc gaz rusesc prin conducta ucraineană. Cetăţenii ucraineni, însă, au probleme şi nelinişti mult mai serioase decât alimentarea Europei cu gaze ruseşti. Valuta naţională, lăsată în plutire liberă, se duce galopant la fund, naufragiind cu desăvârşire. Nici nu mai face să amintim despre cursul valutar, care se schimbă în fiecare oră în defavoarea grivnei.

În pofida recomandărilor FMI de a majora tarifele la gaze pentru populaţie într-un mod lent, guvernul a luat taurul de coarne, recurgând la terapia de şoc. Din păcate, n-a fost o glumă de 1 aprilie că tarifele la gaze se majorează cu 70% şi că pe parcursul a patru ani acestea se vor majora de fiecare dată, începând cu 1 mai, adică vom primi un fel de cadou de Ziua internaţională a muncii. Numai astfel, este convins premierul, ţara poate fi salvată de falimentare, datoriile companiei ucrainene „Naftohaz” constituind la momentul de faţă 33,4 miliarde de grivne. Aşadar, cetăţenii sunt chemaţi să-şi asume povara salvării economiei ţării, iar categoriile defavorizate sunt asigurate că nu vor plăti nici o grivnă în plus după majorarea tarifelor. Circa 3,5 milioane de familii sărace, veniturile lunare ale cărora nu depăşeşte minimul de trai, vor beneficia de subvenţii de stat în măsură deplină, iar ceilalţi cetăţeni vor fi nevoiţi să se acomodeze la un regim strict de economii.

JUDECATA DE APOI PENTRU MIHAIL GORBACIOV

Că Putin şi-a pus în cap să reînvie himera imperiului sovietic ne dovedeşte şi recenta scoatere din naftalină a primului şi ultimului prezident sovietic, părintele perestroicii Mihail Gorbaciov. Un grup de deputaţi din Duma de stat au adresat Procuraturii Generale a FR un demers prin care cer ca fostul secretar general al p.c.u.s. să fie tras la răspundere penală, incriminându-i-se că din vina lui s-a destrămat imperiul. Iniţiatorii procesului argumentează că această „crimă” nu are termen de prescripţie şi că Mihail Gorbaciov nu beneficiază de imunitate ca să nu poată fi arestat şi tras la răspundere penală. Ei fac referiri şi la referendumul la care cetăţenii sovietici s-au pronunţat pentru menţinerea uniunii. Gorbaciov este învinuit de crearea, contrar Constituţiei din acea perioadă, a unui Consiliu ca organ al puterii de stat, care a încuviinţat independenţa Republicilor Baltice. N-a întârziat cu răspunsul nici Mihail Gorbaciov, el opinând că Duma trebuie dizolvată. Părerea fostului lider sovietic este că o astfel de Dumă, care n-are altă treabă decât să scotocească trecutul când există atâtea probleme în prezent, şi-a epuizat potenţialul. Totodată, Gorbaciov afirmă că vinovaţi de destrămarea uniunii sunt cei trei lideri care au semnat acordul de la Bielovetska Puşcia, Bielorusia, iar el demult s-a spălat pe mâini.

Maria TOACĂ