01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

MII DE PERSOANE MANIFESTEAZĂ ÎN EST-SUDUL ŢĂRII PENTRU O UCRAINĂ UNITARĂ

25 aprilie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Kievul cere din nou Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina, în conformitate cu prevederile acordului de la Geneva. Escaladarea conflictului politic în estul ţării însă continuă. Mii de persoane manifestează în estul şi sudul Ucrainei pentru a susţine integritatea ţării. Separatiştii au atacat cu arme automate, la Kramatorsk, un elicopter militar ucrainean de tip Mi-8.

Asaltul  asupra unei unităţi militare din oraşul  Mariupol, la care extremiştii proruşi au folosit arme automate şi cocteiluri Molotov, s-a soldat cu moartea a trei persoane, iar 12 au fost rănite. Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a ordonat, marţea trecută, reluarea operaţiunilor "antiteroriste" în regiunile estice separatiste. Ulterior, asaltul a fost oprit, în consecinţa lansării operaţiunii „antiteroriste”, de serviciile speciale "Alfa".

UN  NOU  VAL  DE  APĂRARE  ÎN  CALEA  TANCURILOR  RUSE

Incredibil! Şocant! Credeam că valurile de apărare, cu care erau protejate oraşele şi fortăreţele medievale s-au şters demult în praful istoriei. Însă, după cum observăm, nu e aşa. Ajunşi la apogeul civilizaţie, în secolul al XXI-lea, suntem impuşi de acei călăi care  doresc din nou să ne înrobească, să ne săpăm noi valuri de apărare. Astfel, după şanţul adânc şi lat, săpat din ordinul  guvernatorului regiunii Doneţk, businessmanul Taruta,  a mai apărut un val de apărare, lat de 4 metri,  la hotarele regiunii Sumî cu Rusia, pe o distanţă de peste 20  km.  Adâncimea şanţului e de doi metri şi va fi săpat pe o rază de cel puţin 200 km. Astfel regiunile estice îşi fortifică apărarea în caz că vor dori să ne calce  tancurile fraţilor ruşi.

· 1.SUA CONSIDERĂ  RIDICOLE  AFIRMĂRILE  AUTORITĂŢILOR  RUSE

· 2.Washingtonul respinge afirmațiile lui Serghei Lavrov,  ministrul rus de externe, conform cărora „Statele Unite finanțează şi dirijează acţiunile de ofensivă a autorităţilor de la Kyiv ”.

În pofida faptului că şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a dezminţit prezenţa în estul Ucrainei a forţelor ruse, declarând că dacă interesele ţării sale sunt atacate de Ucraina, Rusia va răspunde fără întârziere,  SUA consideră acțiunile guvernului ucrainean ca fiind un răspuns legitim al autorităților ca reacție la ocuparea ilegală și armată a unor edificii de importanţă strategică și a mai multor orașe din estul Ucrainei. Preşedintele american Barack Obama şi administrația sa cercetează, de asemenea, o solicitare din partea preşedintelui interimar şi guvernului de la Kiev, care cer asistență armată de la Statele Unite.

Europa şi NATO şi-au exprimat îngrijorarea după ameninţările Rusiei de a interveni în Ucraina cu trupe armate pentru a-şi susţine conaţionalii, condamnând acţiunile Moscovei şi chemând la aplicarea acordului de la Geneva.

 Vladimir Putin însă a declarat că  nu se teme de NATO şi că „nimănui nu trebuie să-i fie frică”. ''Noi îi putem sufoca pe toți, de ce vă este frică ?'', a adăugat președintele.

MUSTAFA  DJEMILEV  ÎŞI  VA  VEDEA  CASA  ŞI  FAMILIA  TOCMAI  ÎN  2019

Deputatului poporului, Mustafa Djemilev, unuia din liderii Mejlisului tătarilor din Republica Autonomă Crimeea, anexată recent la Rusia, i s-a interzis, timp de 5 ani, să vină la baştină, în peninsulă, interdicţia fiind până în 1919.

Conform serviciului de presă al Mejlisului, în dimineaţa zilei de 22 aprilie curent, Mustafa Djemilev, împreună cu Aslan Omar, vicepreşedinte al Mejlisului tătarilor din Crimeea, au pornit spre Kyiv, iar la hotar cu Ucraina i-a fost înmânat documentul ce-i interzice, pe un termen de 5 ani,  trecerea frontierei în Federaţia Rusă. Deci,  până în 2019, deputatul poporului ce se află în prezent în capitala Ucrainei,  nu are dreptul să revină acasă, la baştina, la familie.

M. Djemilev afirmă că, în pofida interdicţiei, în curând, se va întoarce acasă, în Crimeea, iar farsa jucată de autorităţile ruse din peninsulă e o dovadă elocventă ce fel de stat „civilizat” e Rusia.

RUSIA  ÎNCEARCĂ SĂ  SUBMINEZE  ALEGERILE  PREŞEDINŢIALE

Arseni Iațeniuk, conducătorul guvernului ucrainean,  l-a acuzat Vladimir Putin că încearcă să submineze alegerile prezidențiale din 25 mai curent, accentuând, de asemenea, că Rusia poartă responsabilitatea pentru decesele, survenite în timpul recentelor ciocniri din estul Ucrainei. Vă amintim că V. Putin Liderul de la Kremlin a calificat inacceptabil modul în care se desfășoară campania pentru alegerile prezidențiale din Ucraina, adăugând că Rusia nu va considera legitime rezultatele respectivului scrutin.

500  DE  OBSERVATORI  CANADIENI – LA  ALEGERILE  PARLAMENTARE  DIN  UCRAINA

Pentru a contribui la procesul democratic al alegerilor preşedinţiale din 25 mai curent, Canada va trimite 500 de observatori, printre care 12 parlamentari, din Ucraina cu organizarea scrutinului prezidențial prevăzut pentru 25 mai, a anunțat premierul Stephen Harper.  Prim-ministrul a specificat şi participarea Canadei, în prezent, la o misiune militară pentru a supraveghea  situația politică și cea în domeniul securității din Ucraina.

Felicia NICHITA-TOMA

Foto: Reuters