Marţea precedentă, lângă ţămul râului Toreţ din apropierea or. Slaveansk, regiunea Doneţk, au fost pescuite două cadavre bărbăteşti cu urme violente de torturi, informează УРА-Информ.Донбасс. Conform cercetărilor, la 23 aprilie curent, în unul din ele, soţia Elena, l-a recunoscut pe soţul său, Volodymyr Rybak, deputat în Consiliul Orăşenesc Gorlovka din fracţiunea „Батькивщина”, al doilea îi aparţinea studentului Iuri Popravko, în vârstă de 19 ani.
Cu câteva zile înainte de dispariţia soţului, Elena a visat că fugea împreună cu fiica, fiind urmărite de separatiştii proruşi şi au căzut într-un mormânt proaspăt săpat, unde au fost acoperite cu ţărână.
Ambii activişti proeuropeni, răpiţi încă la 17 aprilie curent, au fost torturaţi cu violenţă şi aruncaţi de vii în râu. Moartea le-a fost îngrozitoare, încât trupurile schilodite aproape că erau de nerecunoscut. V. Rybak, în vârstă de 42 de ani, avea un ochi scos, urechile tăiate, gura şi faţa despicate cu baioneta, unghiile smulse, nasul şi mâinile zdrobite, picioarele arse, a fost violat în anus cu un cuţit înfierbântat la foc, burta tăiată, în care i-au introdus un şobolan, a fost cusută.
Serviciul Securităţii de Stat al Ucrainei i-a depistat pe doi extremişti ruşi, care şi-au bătut joc cu o asemenea cruzime neomenească de activiştii proeuropeni. Ei s-au dovedit a fi locotenent-colonelul serviciilor speciale ruse Igor Bezler, poreclit”Diavolul”, şi aşa-numita grupare prorusă „Стрелка”, condusă de rusofonul Igor Strelka ce activează în regiunea Doneţk, ambii cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Specialiştii au constatat că, după diavoleştile torturi la sediul separatiştilor din Slaviansk, activiştii au fost aruncaţi de vii în râu de autoproclamatul primar al municipiului, V. Ponomariov (TSN, TV5).
Au fost răpiţi, de separatiştii proruşi la Slaviansk, în estul Ucrainei, şapte observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, despre aceasta a anunţat Ministerul de Interne al Ucrainei, informează TV 1+1.
Separatiştii au capturat vineri dimineaţă un microbuz în care se aflau 13 pasageri, inclusiv şapte reprezentanţi ai OSCE, cinci militari ucraineni şi şoferul. Persoanele răpite au fost închise în sediul Serviciului Securităţii de Stat al Ucrainei din Slaveansk, ocupat de forţele proruse. Şi cu toate că Ministerul ucrainean respectiv încearcă negocieri cu separatiştii proruşi, aceştia refuză eliberarea ostaticilor, argumentând că trebuie să se consulte cu organele competente ale Federaţiei Ruse.
Viaceslav Ponomarev, liderul separatist de la Slaviansk, a declarat cum că în microbuz se afla „un spion al Statului Major al armatei ucrainene”, de aceea au fost nevoiţi să-i reţină.
Ministrul german al Apărării a anunţat, la sfârşitul săptămânii precedente, că separatiştii din estul Ucrainei au luat ostatici nu 7, ci 13 observatori ai OSCE.
Arseni Iaţeniuk, prim-ministrul ucrainean, a acuzat Federaţia Rusă, care sprijină şi aţâţă separatismul în estul Ucrainei, de provocarea celui de-al treilea război mondial, cerând comunităţii internaţionale să se unească împotriva agresiunii Kremlinului (TSN).
Premierul ucrainean a declarat că sprijinul pe care Putin îl acordă teroriştilor-separatişti în Ucraina constituie o crimă internaţională, iar tentativele de agresiune ale forţelor ruse în estul şi sudul Ucrainei, vor condiţiona „al treilea război mondial pe teritoriul Europei”.
Confruntările din regiunea Doneţk continuă. Un elicopter al trupelor ucrainene a fost lovit vineri de o rachetă în timp ce staţiona pe aerodromul Kramtorsk, pilotul fiind grav rănit. Iar la un punct de control din Odessa, în consecinţa exploziei unei grenade, aruncate de separatişti dintr-un automobil, 7 persoane au fost rănite.
Guvernul de la Kyiv desfăşoară în prezent o operaţiune antiteroristă pentru a opri violenţele separatiştilor care pledează pentru federalizarea ţării, încercând să evite victime în rândul populaţiei. Deşi sunt înconjuraţi de trupele armate ucrainene, care, în cadrul relansării operaţiunii „antiteroriste” au blocat complet oraşul Slaviansk din estul Ucrainei, teroriştii proruşi au anunţat că nu se vor preda, confruntările soldându-se cu cinci morți și mai mulți răniți.
Stepan Poltorak, șeful Gărzii Naționale ucrainene a informat că blocada orașului a fost realizată în cadrul celei de-a doua etape a operațiunii „antiteroriste", scopul ei fiind ca separatiștii să nu mai poată primi întăriri şi ajutor din partea Rusiei şi businessmenilor proruşi din Donbas.
Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Ucraina - cinci foste republici sovietice ce fac parte din Parteneriatul Estic - au cerut Rusiei retragerea trupelor, staţionate în apropierea frontierelor ucrainene, exprimând susţinere pentru scrutinul prezidenţial din 25 mai (TV 5).
Reprezentanţi ai statelor Parteneriatului Estic, cinci foste republici sovietice – Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Ucraina, cu excepţia celor din Belarus, s-au întrunit vineri la Praga pentru a cere Rusiei retragerea trupelor armate de la frontierele cu Ucraina, exprimând-i ultimei susţinere pentru organizarea alegerilor preşedinţiale din 25 mai curent.
Felicia NICHITA-TOMA