11 august 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

10 MAI - PROCLAMAREA INDEPENDENŢEI ROMÂNIEI

10 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

10 mai este o zi cu triple semnificaţii majore pentru istoria Patriei noastre istorice – România. La 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul ca domnitor al României, cu numele de Carol I,  la 10 mai 1877, acelaşi Carol promulga „Declaraţia de Independenţă" a Ţării, consolidată prin Războiul pentru Independenţă (1877-1878), iar la 10 mai 1881,  Carol I a fost încoronat ca rege al noului regat al României.

La vârsta de doar 26 de ani, principele prusac Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a devenit domnitor al României, sosind în Ţară incognito, sub o identitate falsă, Karl Hettingen, din cauza conflictului dintre Prusia şi Imperiul Habsburgic. Însoţit de I. C. Brătianu, unul din artizanii aducerii la tronul României a viitorului domnitor şi rege, cum numai a sosit în Ţară, principele a declarat: „Punând picioarele pe acest pământ, am şi devenit român!”. Iar la 10 mai 1966 depune jurământul ca domnitor al Principatelor Unite Române. Au urmat apoi 48 de ani de domnie, cea mai lungă în istoria României,  Carol 1 obţinând independenţa Ţări faţă de Poarta Otomană, a contribuit la  transformări majore social-economice, politice şi culturale, ale statului român, dotând-ul cu o serie de instituţii specifice ţărilor moderne, a refăcut economia, punând bazele unei dinastii.

Războiul ruso-turc, izbucnit în aprilie 1877, a constituit o şansă ideală pentru ca România, aflată încă sub suzeranitate otomană, să-şi câştige independenţa. La 9 mai acelaşi an, marele om de stat, Mihail Kogălniceanu, declară: Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!”.A doua zi, la 10 mai, independenţa este proclamată de Camerele reunite, după care domnitorul Carol I promulgă legea şi proclamă Independenţa de Stat a României.

La 10 mai 1981, după 15 ani de la urcarea pe tronul României ca domnitor, Carol I e încoronat ca  Rege al României, iar Ţara a obţinut titlul de regat. În aceeaşi zi, pe acelaşi deal al Mitropoliei din Bucureşti, unde jurase credinţă Ţării cu 15 ani în urmă, domnitorul Carol 1 şi-a pus pe cap coroana de rege, turnată din oţelul unui tun turcesc, capturat la Plevna în timpul războiului din 1877. Deci, la 10 mai 1981 i-a naştere Regatul României.  

T. FELICIA