28 mai 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PESTE 100 DE TERORIŞTI ŞI-AU GĂSIT MOARTEA ÎN ULTIMELE DOUĂ ZILE ÎN DONBAS

28 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Patruzeci de persoane — 38 de terorişti și doi civili – au fost împuşcate în timpull operaţiunii antiteroriste în confruntările de două zile între trupele ucrainene şi  insurgenții proruși, care au ocupat aeroportul internațional din Donețk. Situația rămâne încă foarte tensionată. Teroriştii ceceni pradă bănci, magazine etc. şi omoară locuitori paşnici. În spital se află încă 31 de răniţi. Din rândurile forţelor guvernamentale morţi nu sunt.

 Lupte crâncene au izbucnit în incinta aeroportului internațional din Donețk luni după-amiază, după ce în noaptea de duminică spre luni a fost ocupat de teroriştii proruşi. Armata ucraineană a folosit elicoptere, avioane de luptă și un desant de parașutiști pentru a prelua controlul aeroportului. Marţi dimineaţă aeroportul era deja sub controlul trupelor guvernamentale ucrainene. Teroriştii au suferit pierderi colosale. Cu toate că medicii au anunţat că au decedat 40 de persoane din rândurile teroriştilor proruşi, unii  extremişti afirmă că cel puţin 100 şi-au găsit moartea în incinta aeroportului în consecinţa ofensivei militare a Kyivului. Morga din municipiu era plină cu cadavre. Pentru a-şi ascunde pierderile, insurgenţii proruşi au încercat să dea foc la morgă, informează TSN.

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat marţi la "încetarea imediată a operaţiunii ofensive a armatei" ucrainene în regiunile din sud-est şi desfăşurarea dialogului paşnic între Kiev şi reprezentanţii regiunilor" ucrainene, a anunţat Kremlinul într-un comunicat. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov,a chemat şi el la încetarea violenţelor în Ucraina: "Sarcina principală şi testul solidităţii autorităţilor de la Kiev, având în vedere rezultatul alegerilor prezidenţiale, este oprirea imediată a folosirii armatei împotriva populaţiei şi încetarea violenţei de către toate părţile", a declarat el la o conferinţă de presă, specificând că o vizită în Rusia a noului preşedinte ucrainean prooccidental Petro Poroşenko, ales duminică, „ nu este discutată, nici pe canale diplomatice şi nici prin altele", însă  Rusia îl va susţine în cazul în care va vedea că acţionează în interesul întregului popor.  "Contăm pe faptul că va acţiona în interesul întregului popor ucrainean. Dacă aşa vor sta lucrurile, va găsi în noi un partener serios şi fiabil", a accentuat ministrul, condamnând faptul că, imediat după ce a obţinut victoria, Poroşenko a anunţat continuarea operaţiunii antiteroriste în estul Ucrainei. "În cazul în care scopul  este zdrobirea rezistenţei în sud-estul ţării înaintea instalării lui Petro Poroşenko la putere pentru ca acesta să poată vizita  Donbasul ca învingător, acest lucru nu va crea, fără îndoială, condiţii favorabile pentru primirea ospitalieră în regiunea Doneţk", a spus Lavrov.

DEPUTAŢII  TRĂDĂTORI  CONTINUAU  SĂ  PRIMEASCĂ  SALARII  ŞI  DUPĂ  CE AU  SPĂLAT  PUTINA

Programul televizată „Hroşi” („Banii”), informează TSN, a făcut o descoperire şocantă: fiii lui Ianukovyci, Azarov, Pşonka, chiar şi după fuga ruşinoasă din ţară, au primit încă 5 luni salariul fabulos de deputat al poporului. Conform calculelor, deputaţii respectivi au obţinut, fără să fie prezenţi 5 luni în sala de sesiuni a parlamentului ucrainean cel puţin 400 de mii de grivne. Astfel, doar după implicarea lucrătorilor programului „Hroşi”, de la 12 mai curent, deputaţii poporului Azarov, Kaletnik, Oleinyk, Pşonka şi Ianukovyci nu primesc salarii, fiind lipsiţi de către parlamentari de statutul de deputat. Şi doar încă până în prezent plătitorii de impozite ucraineni îi „hrănesc” pe separatiştii Oleg Ţariov şi Iuri Ivaniuşcenko, apropiaţi ai familiei ex-dictatorului Ianukovyci.

100  DE  „KAMAZ”-URI –  PENTRU  A  TRANSPORTA  BANII  FURAŢI  DE  IANUKOVYCI

În „Межигір'я" a fost descoperită o intrare secretă ce posibil a fost construită la buncărul  subteran, unde Ianukovyci şi-a ascuns miliardele. S-a constatat că pentru transportarea banilor furaţi de Ianukovyci era nevoie de 100 de camioane de tonaj „KamAZ”.Or, Ianukovyci a prădat Ucraina, furând peste 100 de miliarde de dolari din Bugetul de Stat, însă nu păstra banii furaţi în bănci străine, ci  în subsolurile tăinuite din” Межигір'я". Nu-i putea păstra nici în safeuri, deoarece 1 miliard de dolari în bancnote de 100 încap în două locuinţe a câte trei odăi, bucşite până la refuz cu bani, iar 100 de miliarde înseamnă o clădire cu cinci etaje, plină cu dolari. Şi fiindcă o sumă atât de mare nu putea fi transportată peste hotare fără a atrage atenţia, specialiştii afirmă că miliardele lui Ianukovyci sunt ascunse în buncărul fostei sale reşedinţe. Procuratura Generală a Ucrainei a declarat că doar în Rusia au fost duse, cu „KamAZ”-uri  32 de miliarde (TSN), ca Ianukovyci să aibă mijloace pentru a-i plăti pe extremiştii-separatişti din estul şi sudul Ucrainei, care omoară şi jefuiesc populaţia.

IANUKOVYCI  ÎI  „CUMPĂRA” ŞI  PE  SLUJITORII  BISERICILOR

Ianukovyci avea bani de aruncat şi în câini. Dădea bani cu nemiluita, cu milioanele,  bisericilor şi mănăstirilor, unde „evlavioasa” bandă, în deplină componenţă, împreună cu căpetenia, se „ruga” mai la toate sărbătorile religioase,  pentru ca acestea să-l slujească cu devotament, atrăgându-i de partea lui Ianukovyci pe credincioşi, anunţă „Hroşi”, TV 1+1. Astfel, după ce Ianukovyci a spălat putina, monahii de la Lavra Pecerska din Kyiv au dat foc la unele documente ca să nu se afle despre lucrurile necurate ale evlavioşilor. Iar apoi biserica oficială se jura că documentele arse nu conţineau informaţii secrete. Însă, totuşi, un document „salvat” a nimerit la programul „Hroşi”, în care stareţul Lavrei îl ruga pe premierul Azarov să-l ajute în rezolvarea unei chestiuni pentru care Biserica urma să-l susţină pe Ianukovyci, care se credea veşnic preşedinte al Ucrainei la alegerile din 2015.

Felicia NICHITA-TOMA