28 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE

29 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Nou- alesul preşedinte al Ucrainei consideră că alegerile în Rada Supremă a Ucrainei urmează să aibă loc până la finele anului curent. „Unica salvare din criza parlamentară din ţară sunt alegerile anticipate, exprimate de voinţa poporului, dar nu de intriga preşedintelui. Astăzi trăim într-o altă ţară, iar conducerea nu are dreptul să ignoreze poziţia a 85% din populaţie, care cere dizolvarea parlamentului”, a declarat Petro Poroşenko la conferinţa de presă din lunea precedentă,  numind trei cauze acute ce „cer” dizolvarea Radei Supreme: lipsa unei coaliţii, abţinerea de la vot în timp ce ţara e obiectivul agresiunii, iar ostaşul ucrainean e gol şi desculţ, Ucraina nu poate adopta Bugetul militar, fiindcă unii deputaţi nu vor să voteze; iresponsabilitatea faţă de evenimentele politice ce au avut loc în ianuarie curent, când s-a încercat falsificarea votării de către majoritatea din parlament prin ridicarea mâinilor pentru transformarea ţarii într-un regim totalitar,  ceea ce a făcut ca poporul să iasă pe EuroMaidan, fapt pentru care Ucraina a plătit un tribut sângeros – a pierdut sute de vieţi omeneşti; o mare parte de deputaţi nu reprezintă pe nimeni şi nu au nici o responsabilitate”, informează TSN, TV5.

POROŞENKO  INSISTĂ  ŞI  SUSŢINE  CONTINUAREA  OPERAŢIUNII  ANTITERORISTE

 Petro Poroşenko insistă şi susţine continuarea operaţiunii antiteroriste în estul Ucrainei, însă într-o altă formă,  cu atât mai mult că insurgenții au preluat, duminică noapte, controlul unui obiectiv de importanţă strategică -  aeroportul din Donețk, care a fost închis și s-a aflat un timp în mâinile separatiștilor. Toate zborurile au fost anulate. „Operaţiunea antiteroristă urmează să fie mai eficientă, înfăptuită în termeni restrânşi, iar subdiviziunile lucrătorilor organelor interne trebuie să dispună de armamentul şi echipamentul necesar. Operaţiunea antiteroristă nu poate dura luni de zile, ci doar ore”, a declarat P. Poroşenko, subliniind că primii paşi ai noii conduceri a Ucrainei urmează să fie orientaţi la îmbunătăţirea capacităţii de luptă a trupelor ucrainene şi a organelor de drept.

PRINTRE  PRIMELE  ŢĂRI  VIZITATE  DE  P. POROŞENKO  VA  FI  RUSIA

În prima parte a lunii iunie, Petro Poroşenko planifică o întrevedere cu conducerea Federaţiei Ruse. „Rusia e vecinul nostru, trebuie să oprim războiul, să asigurăm pace regiunilor estice ale Ucrainei”, a specificat nou-alesul preşedinte, răspunzând la întrebările  jurnaliştilor privind relaţiile cu Rusia. „Locuitorii din est aşteaptă aceşti paşi, a specificat nou-alesul preşedinte, Ucraina plăteşte cu viaţa a zeci de ostaşi şi de civili. Sunt convins că întâlnirea va fi rezultativă, fiindcă ultimul argument al Rusiei că Ucraina nu are preşedinte legitim, nu mai este actual. Alegerile au demonstrat o susţinere mare a populaţiei”.

KREMLINUL  E  GATA  DE  DIALOG  CU P.  POROŞENKO

Kremlinul e gata de dialog cu P. Poroşenko, nou-alesul preşedinte al Ucrainei, a declarat luni, la Moscova,  la o conferinţă de presă,  ministrului de interne rus Serghei Lavrov. Totodată, Lavrov consideră o mare greşeală hotărârea Kyivului de a reîncepe faza activă a operaţiunii antiteroriste în sud-estul Ucrainei.

Felicia NICHITA-TOMA