29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

12 militari ucraineni şi un general – victime ale teroriştilor ceceni proruşi

30 mai 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Continuă războiul terorist  în estul Ucrainei. Un elicopter ucrainean de tip Mi-8, care transporta militari pentru rotație și un general din forțele Ministerului de Interne, a fost ținta unui atac cu rachete ruse sol-aer, în apropierea bastionului prorus Slaviansk, în consecinţă 12 ostaşi şi generalul Serghei Kulcițki au decedat, un pilot a rămas în viaţă, însă se află în stare gravă în spital. Noul președinte Petro Poroșenko a cerut pedepsirea separatiștilor proruși din estul țării, care au doborât joi elicopterul  trupelor guvernamentale, omorând 12 militari.

'Urmează să facem tot posibilul pentru a ne asigura că alți ucraineni nu vor muri, omorâţi de  teroriști și de bandiți. Aceste acte criminale ale inamicilor poporului ucrainean nu vor rămâne nepedepsite', a declarat P. Poroşenko, informează TSN, în timp ce autoritățile prooccidentale de la Kiev încearcă, de aproape două luni, să pună capăt unui război terorist în estul țării.

Secretarul de stat american, John Kerry, a anunţat anterior că Rusia și-a retras trupele de la frontiera ucraineană, denunțând, în același timp, pătrunderea în estul Ucrainei a unor extremişti ceceni proruși. Casa Albă și-a exprimat indignarea şi îngrijorarea după acest atac, estimând că s-ar putea ca teroriştii proruși să aibă acces la 'arme sofisticate'.

'Sunt convins că forțele noastre armate îi vor nimici pe toți acești teroriști și criminali, finanțați de Rusia, a accentuat O. Turcinov, care, la 7 iunie curent, urmează să-i cedeze locul învingătorului  Petro Poroșenko.

RUSIA  EXCLUDE  POSIBILITATEA  REVENIRII  CRIMEII ÎN  CADRUL UCRAINEI

 Petro Poroşenko, nou-alesului Preşedinte al Ucrainei, şi-a exprimat dorinţa ca Republica Crimeea să redevină parte componentă a Ucraine. Răspunzându-i, Vladimir Putin a declarat că Rusia exclude această posibilitate, fiindcă „Crimeea este teritoriu rus şi nu se discută chestiunea revenirii Crimeii în cadrul Ucrainei”. Fără a preciza dacă Moscova recunoaşte legitimitatea noului Preşedinte al Ucrainei, liderul de la Kremlin este gata să discute cu Petro Poroşenko.

MOSCOVEI i-a fost interzisă participarea la Conferința internațională privind scutul antirachetă

Comentând refuzul pe care l-a primit Rusia la solicitarea de a participa la Conferința internațională privind scutul antirachetă ce urmează să se desfăşoare între 17-20 iunie la Mainz (Germania), Ministerul rus de Externe a declarat că discuțiile în această direcţie,  canalele diplomatice și politice sunt  blocate, iar acum s-a ajuns și la întreruperea contactelor pe linie industrială și de experți, anunţă ITAR-TASS. Refuzul e obiectivul continuării sancţiunilor aplicate de SUA şi aliaţii din NATO din cauza amestecului Rusiei în chestiunile politice ale Ucrainei.

Felicia NICHITA-TOMA