27 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

LA BĂLŢI ÎŞI DESFĂŞOARĂ LUCRĂRILE CONGRESUL FORUMULUI INTERNAŢIONAL A L JURNALIŞTILOR ROMÂNI

14 iunie 2014 р. | Categorie: Românii de pretutindeni

Organizată cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, la 14 iunie curent, în aula Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi, Republica Moldova, şi-a început lucrările ce-a de-a V-a ediţie a Congresului Forumului Internaţional al Jurnaliştilor (FIJR), inaugurată de preşedintele Romeo COUŢI. Desfăşurat sub egida „NOILE MEDIA – JURNALISM – COMUNITATE”, evenimentul întruneşte jurnalişti din 5 ţări – Republica Moldova, Ucraina, Germania, Serbia şi, desigur, România.

Subiectul lucrărilor Congresului e axat pe modul în care „noile media” interferează cu presa tradiţională şi metodele prin care acestea contribuie la dezvoltarea jurnalismului în limba română, elaborarea unei strategii ce are drept scop conectarea presei româneşti de pretutindeni la mediul jurnalistic din România, conservarea şi dezvoltarea identitară a românilor, elaborarea unor proiecte care să contribuie la profesionalizarea presei româneşti din afara Ţării, să genereze monitorizarea autorităţilor din ţările unde există  semnale că asupra jurnaliştilor români se fac presiuni, le sunt încălcate drepturile la liberă exprimare,  realizarea unor acţiuni care să determine autorităţile la sprijinirea presei româneşti din ţările, unde locuiesc importante comunităţi de români, crearea de rețele ce vor asigura schimbul de practici între mediul jurnalistic românesc din diasporă și cel din România etc.

La  ce-a de-a V-a ediţie a Congresului Forumului Internaţional al Jurnaliştilor au participat şi au luat cuvântul Stejărel Olaru, Secretar de Stat, viceprimarul municipiului Bălţi, Alexandru Usatâi, rectorul Universităţii „Alecu Russo”, Gheorghe Popa, Leonid Bujor, consilier al prim-ministrului Republicii Moldova Iurie Leancă, Iurie Sanduţă, Nicolae Leahu, şef de catedră etc. Un mesaj de salut a fost adresat din partea premierului României, Victor Ponta, care consideră ideea organizării Congresului la Bălţi „un fapt ce arată că Forumul Internațional al Jurnaliștilor Români militează  intens și constant pentru promovarea culturii, a limbii române și a identității naționale din această țară. În acest moment, aderarea Moldovei la UE este un obiectiv important, iar presa va avea un rol major în acest proces”. Europarlamentarul român Norica Nicolai a specificat, în mesajul transmis jurnaliștilor reuniți la Bălți, că presa de limbă română din afara țării va constitui o prioritate în activitatea sa din Parlamentul European. Rolul şi importanţa presei de limbă română pentru comunităţile din afara frontierelor Ţării au fost sensibilizate şi adresările eurodeputaţilor  Corina Creţu, Marian Jean Marinescu. Unui dintre cei mai buni jurnalişti –  Vadim Bacinschi din Odessa – i-a fost înmânată placheta FIJR.

 În cadrul Congresului, a început prezentarea lucrărilor pe secţiuni şi în plen, care va continua duminică. Toate problemele şi doleanţele, reflectate în cadrul evenimentului de jurnaliştii români de pretutindeni, îşi vor găsi rezonanţă în Raportul FIJR „Libertatea Presei în Diaspora Românească”, care va fi prezentat în toamna curentă în Parlamentul European, la Bruxelles.

Diana TOMA