07 februarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

UCRAINA ÎN DOLIU

15 iunie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

„Teroriştii vor  primi  un  răspuns  adecvat”

Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost considerată cea mai sângeroasă şi cu cele mai mari pierderi în rândurile forţelor ucrainene. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat doliu național pentru ziua de  astăzi după ce 49 militari și-au pierdut viața în consecinţa doborârii pe aeroportul din Lugansk a unui avion de transport al armatei de către teroriștii proruși, informează TSN.

„Ucraina are nevoie de pace, dar teroriștii vor primi un răspuns adecvat', a specificat Petro Poroșenko, convocând de urgență Consiliul de Securitate Națională şi declarând că toți cei implicați în îngrozitorul act de terorism  vor fi pedepsiți.

Avionul  IL-76 a fost doborât la 1.00 de noapte la aterizarea pe aeroportul din  Lugansk, unul dintre bastioanele insurgenţilor proruşi, care au recunoscut că au tras două rachete în direcția vasului aerian, care avea la bord 40 de soldați din trupele ucrainene de elită din întreaga Ucraină și 9 membri ai echipajului. După  eforturile diplomatice menite să pună stavilă conflictului armat din estul Ucrainei, confruntările dintre trupele ucrainene și rebelii rusofoni s-au intensificat din nou în ultimele zile. SUA a acuzat Kremlinul că a furnizat insurgenților din Ucraina echipamente militare, inclusiv tancuri și lansatoare de rachete.

Atentat la viaţa Preşedintelui Ucrainei

Un dispozitiv exploziv a fost descoperit în apropiere de reședința Președintelui Ucrainei, Peto Poroșenko. După cum s-a constatat,  dispozitivul era format din mai multe grenade F-1 și RGD, precum și din submuniții suplimentare și un telefon mobil. Bărbatul, care a plasat dispozitivul exploziv foarte puternic, compus din cinci grenade și un kilogram de piulițe de metal, n-a avut timp să-l pună în stare operațională, fiindcă a fost depistat, dar a reuşit să fugă.

Felicia NICHITA-TOMA