07 februarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

AU FOST DESCOPERITE 16 MILIARDE DE GRIVNE, FURATE DE IANUKOVYCI

19 iunie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

AU FOST DESCOPERITE 16 MILIARDE DE GRIVNE, FURATE DE IANUKOVYCI

După cum a declarat în Rada Supremă prim-ministrul Ucrainei Arseni Iaţeniuk, Serviciul de monitorizare financiară a descoperit 42 de companii, înregistrate peste hotare – în Cipru, Panama, Anglia ş.a., care au legături directe cu Ianukovyci şi complicii lui. Doar din 2010 până în 2013 prin conturile bancare ale acestor firme numai într-o ţară vecină au fost descoperite 16 miliarde de grivne, furate din Bugetul de Stat al Ucrainei.

Miliardele furate de ex-dictator au fost descoperite în colaborare cu serviciile secrete ale SUA, Marea Britanie, Letonia, Cipru, Panama. Până în prezent au fost blocate conturile ale 19 companii în sumă de 1 miliard 340 milioane de dolari. Mijloacele respective vor fi oficial reîntoarse în Bugetul de Stat al Ucrainei.

PLANUL  DE  PACE  AL  LUI  P.  POROŞENKO

Şeful statului ucrainean a ordonat armatei să preia controlul total asupra frontierei cu Rusia şi să înceteze focul pe o perioadă limitată. În cadrul planului său pacificator, al cărui scop este să oprească războiul separatist din estul ţării, Preşedintele Petro Poroşenko a declarat miercuri că va opri un scurt timp o încetare unilaterală a focului, în acest răstimp proruşii urmează să depună armele, iar teroriştilor trimişi din Rusia li se va face un coridor pentru a se putea întoarce de unde au venit. Planul de pace al liderului de la Kyiv cuprinde reforme constituţionale, privind decentralizarea puterii şi acordarea împuternicirilor autorităților locale. Poroşenko a declarat categoric că orice dialog cu teroriştii e imposibil.

Puţin probabil că, în curând, în estul separatist al Ucrainei se va instaura pacea, fiindcă conducătorii autodeclaratelor republici Doneţk şi Lugansk au recunoscut că nu vor depune armele şi nu vor înceta focul, căci sunt daţi în urmărire penală şi vor fi arestaţi.

NU MAI  PRIMIM GAZE RUSE

De la 1 aprilie curent, prețul la gazele ruse pentru Ucraina a crescut de la 268,5 la 485 de dolari pentru mia de metri cubi. Guvernul insistă asupra revenirii la prețul de 268,5 dolari, iar Rusia a sistat, la 16 iunie, livrarea gazelor pentru Ucraina.

După ce Rusia, la începutul săptămânii curente, a sistat livrările de gaze pentru Ucraina, în regiunea Poltava, la gazoductul Urengoi-Pomari-Ujgorod, ce leagă nordul Siberiei occidentale  cu partea centrală a Ucrainei și mai multe state din centrul și vestul Europei, marţea trecută a avut loc o explozie puternică, considerată de ucraineni un atac terorist pentru a stopa livrarea de gaze ruse Uniunii Europene, învinuind astfel Ucraina că nu-şi respectă obligațiile. Însă explozia nu a afectat tranzitul de gaze, fiindcă există o conductă de alternativă, iar cea avariată a fost de urgenţă reparată.

Şi cu toate că Ucraina nu mai primeşte gaze ruse, e posibil să le obţinem din Slovacia, care le va cumpăra din Rusia şi le va vinde Ucrainei, după cum acceptă şi Comisia Europeană. Respectiva hotărâre poate fi pusă în practică din luna octombrie. Iar ajutorul financiar din partea UE în sumă de 500 de milioane de euro ce va fi acordat Ucrainei, guvernul de la Kyiv l-ar putea folosi pentru cumpărarea gazelor naturale de la companiile europene.

Diana TOMA