29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

De la lume de pe Mapamond adunate si tot la lume pe TERRA date

21 iunie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

SUA acuza Rusia ca trimite tancuri si artilerie grea la granita cu Ucraina -Rusia maseaza trupe la granita cu Ucraina, inclusiv unitati de forte speciale care inarmeaza si antreneaza separatistii pro-rusi din estul tarii, au aratat oficialii americani vineri.

In Kiev, presedintele Petro Porsenko a ordonat un armistitiu unilateral de o saptamana, pentru a le acorda separatistilor o sansa sa se predea si sa inceteze lupta, scrie Washington Post.Un inalt oficial american a anuntat ca tancuri si artilerie grea au plecat din bazele lor in sud-vestul Rusiei in directia granitei ruso-ucrainene doar in decurs de 24 de ore. Guvernul ucrainean a afirmat ca tancurile ruse au patruns deja in estul tarii insa aceste rapoarte nu au fost confirmate de americani.Oficialul a mai aratat ca in Ucraina intra, dinspre Rusia, arme si echipamente ce nu mai sunt folosite de armata rusa, insa sunt folosite de armata ucraineana, ceea ce ar putea dovedi un efort de a pretinde ca echipamentele sunt ucrainene.Mai mult, spun americanii, un sistem de lansare de rachete care se afla in posesia fortelor ruse din Cecenia se afla acum in Ucraina.

Rusia explica prezenta fortelor militare de la granita cu Ucraina

Reprezentantul presedintelui rus Vladimir Putin pe probleme de politica externa a negat, vineri, ca Rusia isi maseaza din nou trupele la frontiera cu Ucraina.Iuri Usakov a explicat ca Federatia Rusa a adus mai multi graniceri din cauza situatiei de securitate.

Ucraina, in prag de razboi: Porosenko si Putin au vorbit din nou despre armistitiu

Joi, secretarul general al organizatiei nord-atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat ca NATO a observat “o noua acumulare de forte militare rusesti” langa frontiera cu Ucraina.Rasmussen a avertizat ca o interventie ruseasca dincolo de granita va atrage sanctiuni internationale mult mai dure.

Seful NATO: Rusia maseaza din nou mii de soldati la granita cu Ucraina

Rusia si Ucraina sunt implicate intr-o confruntare inca din martie, cand Moscova a anexat peninsula ucraineana Crimeea si a trimis mii de soldati la granita cu Ucraina.In lunile urmatoare, regiunile ucrainene Donetk si Luhansk si-au declarat independenta de Kiev si si-au aratat intentia de a se alatura Rusiei, evolutii pe care Ucraina le pune pe seama influentei Moscovei in regiune.Mai mult, Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia ca trimite trupe si echipamente militare in regiune, pentru a ajuta separatistii pro-rusi.

Ucraina, in prag de razboi: Porosenko demareaza planul de pace, separatistii raspund agresiv -2123-

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat, vineri seara, ca planul de incetare a focului in estul separatist va fi implementat in urmatoarele ore.Tot atunci va fi declarat si armistitiu in regiunile Donetk si Luhansk, separatistii avand la dispozitie o saptamana, pana pe 27 iunie, sa se dezarmeze, transmite Deutsche Welle, care citeaza AFP.Asadar, luptele din estul Ucrainei vor fi oprite oficial timp de o saptamana, incepand de vineri seara, a anuntat Petro Porosenko, aflat intr-o vizita in regiunea Donetk.

Ucraina, in prag de razboi: Porosenko si Putin au vorbit din nou despre armistitiu

“Astazi, 20 iunie, incetarea focului ar trebui sa inceapa. Va dura pana pe 27 iunie”, a declarat presedintele ucrainean. “Luptele vor avea caracter de represalii numai daca rebelii ataca fortele noastre”, a continuat acesta.La scurt timp dupa anuntului lui Porosenko, un lider separatist a respins propunerea, potrivit agentiei ucrainene Interfax.

“Nimeni nu va pune armele jos pana la o retragere totala de trupe de pe teritoriul nostru”, a declarat Valeri Bolotov, guvernatorul autoproclamat al Republicii Populare Luhansk.Petro Porosenko, a elaborat un plan in 14 puncte pentru incheierea crizei din estul tarii, iar presa ucraineana a publicat, joi noaptea, cateva detalii din acest plan.

Plan de pace pentru Ucraina: Ce ii propune Porosenko lui Putin

Anterior dezvaluirii planului, Porosenko a discutat cu presedintele rus, Vladimir Putin, caruia i-a prezentat proiectul sau.Planul promite sa descentralizeze puterea si cere dezarmarea imediata a rebelilor din estul Ucrainei, unde fortele guvernamentale se lupta cu separatistii pro-rusi.Potrivit variantei publicate de presa locala, planul prevede crearea unei zone-tampon de 10 kilometri la granita ruso-ucraineana. Sunt prevazute alegeri locale si parlamentare anticipate.Porosenko a anuntat deja, in cursul acestei saptamani, ca intentioneaza sa introduca un armistitiu unilateral al fortelor guvernamentale, inainte de implementarea planului de pace.Armistitiul le-ar permite rebelilor sa depuna armele si sa se predea, caz in care vor beneficia de amnistie daca nu au comis crime, sau sa plece in Rusia, printr-un coridor special creat.

Rebelii resping planul lui Porosenko

Separatistii prorusi au respins miercuri oferta de pace a presedintelui Ucrainei, Petro Porosenko, sustinand ca aceasta nu e decat o capcana.

Plan de pace pentru Ucraina: Ce ii propune Porosenko lui Putin

“Propunerea asta a lui Porosenko sa lasam armele este un truc tactic. Daca oamenii cad in plasa lui, va urma o noua operatiune de curatare. Nu lasam armele”, a declarat Miroslav Rudenko, un purtator de cuvant al separatistilor din autoproclamata Republica Populara Donetk.La Moscova, Denis Pusilin, un lider rebel din Donetk, a numit gestul lui Porosenko o “propunere fara sens”. “Ei nu mai trag, noi ne dezarmam si ne vor captura neinarmati, asta-i logica Kievului. Nu cred ca e constructiva”, a spus Pusilin.

Planul de pace al lui Porosenko, ecou in Luhansk: Localnicii le cer “teroristilor” sa plece-2143-

Dupa ce presedintele ucrainean Petro Porosenko elaborat un plan de pace pentru estul separatist, localnicii din regiunea Luhansk par sa il aprobe si le cer “teroristilor” sa paraseasca orasul.Astfel, acestia au inceput sa impanzeasca municipiul de pliante in care le cer insurgentilor prorusi sa plece, arata agentia Ukrinform.Anuntul a fost facut, vineri, de purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala si Aparare din Ucraina, Volodimir Cepovi.”Localnicii le cer militantilor sa inlature baricadele amplasate pe strazile centrale ale orasului, sa nu se mai ascunda in spatele civililor si sa paraseasca orasul”, a declarat acesta.El a mai anuntat ca 13 militari ucraineni au fost ucisi, vineri, in apropierea satului Iampil din Donetk, intr-o operatiune de eliberare a doua localitati de sub controlul rebelilor.”12 militari ai Fortelor Armate ucrainene si un soldat de la Garda Nationala au fost ucisi in aceatsa lupta”, a precizat Cepovi.

Plan de pace pentru Ucraina: Ce ii propune Porosenko lui Putin

Incidentul a avut loc dupa ce presedintele Ucrainei a elaborat un plan in 14 puncte pentru incheierea crizei din estul tarii.Presa ucraineana a publicat, joi noaptea, cateva detalii din acest plan, ce urmeaza sa fie prezentat ulterior de Porosenko. Anterior dezvaluirii planului, Porosenko a discutat cu presedintele rus, Vladimir Putin, caruia i-a prezentat planul de pace.Acesta promite sa descentralizeze puterea si cere dezarmarea imediata a rebelilor din estul Ucrainei, unde fortele guvernamentale se lupta cu separatistii pro-rusi.

Rebelii prorusi au respins oferta de armistitiu a lui Porosenko: Vrea sa ne prinda neinarmati!

Totusi, separatistii prorusi au respins oferta de pace a presedintelui Petro Porosenko, sustinand ca aceasta nu este decat o capcana, pentru a-i prinde neinarmati.

Sursa: www.radiometafora.ro