07 februarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ÎN POFIDA PLANULUI DE PACE, SEPARATIŞTII CONTINUĂ SĂ ATACE FORŢELE UCRAINENE

21 iunie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Vinerea precedentă, Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a prezentat, în cadrul primei sale deplasări de lucru în Donbas,  planul său de pace ce are drept scop să regleze situaţia în regiunile de est ale ţării, însă în pofida încetării luptelor de către forţele ucrainene, teroriştii continuă să atace.

El conţine 15 paşi şi presupune crearea garantată a unui coridor (aşa-numita zonă-tampon) pe o distanţă de 10 km la frontiera de stat ucraineano-rusă pentru retragerea mercenarilor ruşi, garanţii de asigurare pentru toţi participanţii negocierilor, eliberarea de  răspundere criminală a ostaticilor şi  a celora care vor preda armele şi n-au săvârşit crime.

Totodată, se planifică crearea în cadrul MAI a unor subdiviziuni pentru înfăptuirea patrulării comune,  iar clădirile administrative din regiunile Doneţk şi Lugansk ce se află sub conducerea separatiştilor urmează să fie eliberate. Conform planului respectiv se prevede înfăptuirea alegerilor parlamentare anticipate, restabilirea activităţii organelor puterii locale, reînnoirea emisiunilor televiziunii şi radiodifuziunii în regiunile Doneţk şi Lugansk, decentralizarea puterii locale pe calea alegerii comitetelor executive, protecţia limbii ruse, modificări în Constituţie. Astfel, candidaturile conducătorilor administraţiilor regionale de stat vor fi coordonate cu reprezentanţii Donbasului. În sfârşit, acest plan conţine şi un program concret de creare a locurilor de muncă în zona respectivă, refacerea obiectivelor industriei şi infrastructurii sociale.

Deci, P. Poroşenko a semnat ordinul de încetare a focului de către militarii ucraineni de la 20 iunie până la 27 iunie a.c. Însă dacă separatiştii vor ataca armata ucraineană, aceasta le va da o ripostă pe măsură.

Cu toate acestea, conducătorii autoproclamaţi ai republicilor populare Doneţk şi Lugansk au declarat că nu vor depune armele şi nu vor înceta focul, fapt adeverit şi de continuarea atacurilor separatiştilor la frontiera comună, în particular în oraşele Kramatorsk, Amvrosievka, Rubijnyi şi Slaveansk. Astfel, teroriştii au atacat forţele ucrainene de acţiune antiteroristă, rănind 9 grăniceri în timpul atacurilor asupra punctelor de trecere şi control „Izvaryne”, regiunea Lugansk şi „Uspenka”, regiunea Doneţk. Deci, e puţin probabil ca forţele proruse, susţinute de conducerea de la Kremlin, să ţină cont şi să adere la aceste propuneri paşnice ale liderului ucrainean, care în acest caz va fi nevoit să adopte măsuri mai drastice pentru consolidarea frontierei ucraineano-ruse şi îmbunătăţirea situaţiei social-politice în estul Ucrainei.

FAMILIA IANUKOVYCI CONTINUĂ SĂ FINANŢEZE TERORIŞTII, PLĂTINDU-LE CÂTE 2-3 MII DE DOLARI

În estul Ucrainei nu e război civil, ci e vorba de năvălirea unor anumite grupări de terorişti, în particular de mercenari, care trec ilegal frontiera Rusiei cu Ucraina, a declarat Anton Geraşcenko, consilier al Ministrului de Interne Avakov într-un interviu, acordat canalului rus de televiziune „Dojdi”.

Mercenarii respectivi sunt plătiţi cu bani mari (2-3 mii de dolari) de către familia Ianukovyci şi persoane din anturajul lui, care au fugit din Ucraina împreună cu el. Însă Rusia, în pofida legislaţiei existente, nu-i predă Ucrainei pe aceşti sponsori ai terorismului.

De abia în ultimele zile Ucraina a început să întărească frontiera cu Federația Rusă, fapt de care nu s-au preocupat în toţi anii de independenţă a ţării, deoarece nimeni nu s-a gândit nicicând că de la „fratele mai mare” pot năvăli hoarde de terorişti. Însă „fratele” s-a dovedit a fi cel mai mare duşman.

Diana TOMA

Foto: Reuters