Ordinul de încetare a focului, decretat de Preşedintele Poroşenko, a fost încălcat
Armistițiul, decretat, vineri, de Petro Poroşenko, în regiunile estice Donețk și Lugansk ce va fi în vigoare până pe 27 iunie pentru a permite insurgenților să predea armele, a fost încălcat de peste 20 de ori, a declarat Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, într-o convorbire telefonică cu Angela Merkel, cancelarul german, informează site-ul oficial al președinției de la Kyiv.
Poroşenko a sensibilizat importanța unor
proiecte comune cu Germania privind reconstrucția infrastructurii distruse în
timpul luptelor violente în regiunile Donețk și Lugansk între armata ucraineană
și insurgenți proruși înarmați. Cancelarul a asigurat sprijinul guvernului
german pentru „planul de pace al lui Poroșenko”, exprimându-și disponibilitatea
de a contribui la dialogul celor două părţi.
Președintele Petro Poroșenko a propus un plan de pace în 15 puncte, destinat să pună capăt conflictului armat cu separatiștii proruși din Donbas ce prevede dezarmarea milițiilor separatiste și amnistierea celor care au depus armele și nu au comis crime violente, garantarea unui coridor pentru ca mercenari ruși și ucraineni să poată părăsi teritoriul ucrainean, precum și crearea unei zone tampon de 10 km la frontiera dintre Ucraina și Rusia.
O coloană de blindate ale armatei ucrainene a fost atacată duminică de extremiştii separatiști în apropiere de Lugansk. Cinci militari au fost răniţi, unuia i-a fost amputat un picior. În pofida inițiativelor de pace ale Kievului, rebelii se grupează și creează noi baze de dislocare, după cum a anunţat duminică Vladimir Cepovoi, președintele Centrului de analiză de pe lângă Consiliul pentru Securitatea Națională și Apărare al Ucrainei. Iar conform serviciilor speciale ucrainene, în localitatea Dmitrovka, regiunea Donețk, controlată de separatiști, a fost observată apariția unei coloane de maşini blindate, alcătuită din cinci tancuri, șapte transportoare blindate, camioane KamAz și Ural de producţie rusă, 140 de mercenari, dintre care o parte ar fi cetățeni ruși. În pofida armistițiului decretat vineri, teroriştii au atacat în ultimele două zile șapte puncte de control ucrainene la granița cu Rusia.
În cazul încălcării ordinului preşedintelui, există „Planul B”ce prevede reluarea operaţiunilor antiteroriste în estul Ucrainei, de asemenea, măsuri de reconstrucție a zonei miniere Donbas, care include regiunile Donețk și Lugansk.
A fost doborât un elicopter şi omorâţi 9 militari ucraineni
În estul Ucrainei teroriştii proruşi din Lugansk şi Doneţk continuă să atace poziţiile forţelor militare ucrainene. Astfel, luni, lângă localitatea Krasnyi Liman şi or. Slaviansk au fost omorâţi trei ostaşi ucraineni, iar alţii 5 au fost răniţi.
Totodată, marţi, în jurul orei 17.00, lângă Slaviansk, bastionul extremiştilor proruşi, a fost doborât de către terorişti, cu o lansatoare de rachete, un elicopter militar Mi-8 ce a explodat, în consecinţă au decedat 9 militari ucraineni – trei membri ai echipajului şi 6 ofiţeri ai Serviciului Securităţii.
În aceeaşi seară Preşedintele Poroşenko a ordonat forţelor armate ucrainene să răspundă fără a ezita atacurilor extremiştilor proruşi, adăugând că planul de pace poate fi întrerupt înainte de termen, deoarece conducătorii autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk nu respectă condiţiile armistiţiului. Petro Poroşenko, totuşi, speră că miercuri, în timpul discuţiei telefonice cu cancelarul german, Preşedintele Franţei şi liderul de la Kremlin vor fi întreprinși paşi concreţi în direcţia dezarmării forţelor separatiste proruse şi rechemării mercenarilor ruşi de către conducerea Federaţiei Ruse.
Rusia a pierdut 100 de miliarde de dolari
Sancțiunile, introduse de Uniunea Europeană și SUA împotriva Rusiei au condiţionat ultimei o pierdere de 100 de miliarde de dolari, a constatat Boris Nemțov, unul din liderii opoziției ruse. Conform experţilor, mai mulţi investitori străini şi-au retras banii.
Pierderi colosale au suportat şi băncile ucrainene
Instituţiile bancare ucrainene, timp de 5 luni, din ianuarie până în mai, au pierdut peste 10 miliarde de grivne. Numai din cauza anexării la Rusia a Crimeii, băncile ucrainene au pierdut 22 milioane de grivne. În acelaşi timp, în ultima lună, băncile din Ucraina şi-au sporit activele cu 70 miliarde de grivne, iar veniturile, în comparaţie cu perioada analogică a anului precedent, au crescut cu 34,3 miliarde de grivne.
Conducea ţara stomatologul Ianukovyci junior
În timpul celor patru ani de prezidenție a lui V. Ianukovyci, fiul lui mai mare, Oleksandr, de profesie stomatolog, a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina. I-a reuşi datorită „prietenilor”, care au îmbrăţişat diverse posturi de conducere în guvernul ucrainean. Or, fiul ex-dictatorului a creat un cabinet de miniştri „tainic”, care îşi desfăşura şedinţele în cabinetul lui, unde erau adoptate toate hotărârile importante în favoarea „Familiei”, a informat mass-media parlamentarul Ina Bogoslovska, Viktor Ianukovyci, a lăsat practic, din 2012, conducerea ţării în mâinile hrăpăreţe ale fiului său. Iar din cabinetul „tainic” făceau parte S. Arbuzov, A, Ignatov, I. Koletnyk, M. Pryseajniuk etc.
Felicia NICHITA-TOMA