02 februarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

O zi istorică pentru Ucraina

27 iunie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

A fost o zi istorică îndeosebi pentru Președintele Petro Poroșenko, precum şi pentru poporul ucrainean care a plătit tribut de sânge în drumul împlinirii acestui vis.

Republica Moldova, Ucraina și Georgia au semnat vineri, 27 iunie, acorduri de asociere la Uniunea Europeană, în marja Consiliului European de la Bruxelles.

A fost o zi istorică îndeosebi pentru Președintele Petro Poroșenko, precum şi pentru poporul ucrainean care a plătit tribut de sânge în drumul împlinirii acestui vis. Preşedintele nostru a semnat partea economică a acordului de asociere (cea politică a fost semnată la 21 martie 2014). Republica Moldova și Georgia au semnat acordul complet, de asociere și liber schimb. UE a devansat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova și Georgia, prevăzută inițial pentru sfârșitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generată de refuzul fostului președinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, și al eventualelor represalii din partea Rusiei.

Semnarea acordurilor a reprezentat un moment important atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru țările semnatare, aceste urmând să aprofundeze în mod semnificativ legăturile politice și economice dintre părți, cu o perspectivă pe termen lung de asociere politică și integrare economică. Scopul acestor Acorduri este de a aprofunda relațiile politice și economice dintre UE și semnatari și de a integra treptat aceste state în piața internă a UE. În domeniul reformelor interne, UE va coopera cu țările semnatare în ceea ce privește consolidarea statului de drept, promovarea reformelor judiciare, combaterea corupției, asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale și consolidarea instituțiilor democratice.

Totodată, sunt prevăzute reforme într-o serie de domenii-cheie, precum guvernarea publică, justiție, poliție, redresarea și creșterea economică, protecția consumatorilor și sectoare ca energia, transporturile, protecția mediului, dezvoltare industrială, dezvoltare socială și protecție, educație, tineret și cultură.

Maria TOACĂ

Foto: Reuters