17 septembrie 2019
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

MULŢUMIM PENTRU FASCINANTA VACANŢĂ ÎN ŢARA NOASTRĂ DE DOR - ROMÂNIA

4 iulie 2014 р. | Categorie: Românii de pretutindeni

Elevii CIE „Gimnaziul din Boian”, raionul Noua Suliţă, au avut marea fericire, de a se odihni pe litoralul Patriei noastre istorice, în Tabăra Sulina, în cadrul Programului „ARC – 2014”, finanţat şi organizat anual de către Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului.

Or, am avut şi noi, cei din Hliniţa-Boian, bucuria să fim prezenţi, la cea de-a 6-a ediţie a programului „ARC”, deschiderea oficială a căreia a avut loc la 26 iunie curent, în Ziua Drapelului Naţional, care s-a desfăşurat în incinta Centrului de agrement de la Sulina,  la activitatea taberei din 23-30 iunie, participând 200 de tineri din Ucraina, Republica Moldova, Ungaria şi România,  care au fost  salutaţi de dl Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, de Directorul Direcţiei Tabere şi Agrement din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Tulcea, de directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Tulcea,

Tinerii români din Ucraina au reprezentat, de fapt, toate raioanele românofone din nordul Bucovinei – Noua Suliţă (s. Boian), Hliboca (s. Voloca), Storojineţ (s. Pătrăuţii de Jos), Herţa (Târnauca), şi or. Cernăuţi. Timp de o săptămână, elevii s-au odihnit pe litoral, au participat la cercuri şi concursuri de muzică, dansuri populare, la competiţii de fotbal, volei şi baschet, orientate pe teren, s-au distrat la discoteci, au vizitat obiective de cult şi istorice,  s-au împrietenit cu semeni din celelalte ţări, cu care au făcut schimb de adrese.

Fascinaţi au rămas gimnaziştii din Boianul proslăvit în Doina lui Eminescu şi de frumuseţile naturale ale Pădurii „Letea”, la care am ajuns cu barca pe Dunăre. I-a impresionat tot ce au admirat în pădurea fermecată, care a fost, de fapt, un adânc de mare, care, cu timpul, s-a uscat, devenind pădure naturală. Ne-a bucurat inimile tot ce am sesizat în această lume de basm nepopulată – cai sălbatici, stejari de 500 de ani, nuferi, colibe acoperite cu stuf, Biserica lipoveană de rit vechi Sfinţii Petru şi Pavel etc.

 Noi, tinerii de la Gimnaziul din s. Boian, exprimăm sincere mulţumiri Guvernului Român, care prin DPRRP ne-a organizat o vacanţă de neuitat în Ţara noastră de dor, Excelenţei Sale, dnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care ne-a oferit fericirea şi nouă, gimnaziştilor din Boian, să ne odihnim  pentru prima dată la mare, la Sulina, mulţi dintre noi aflându-se prima oară în România.

Maria BASARABA, profesoară la  CIE „Gimnaziul din Boian”