29 noiembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

De ce rămân legile numai pe hârtie?

6 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Supărat pe Rada Supremă că nu susţine proiectele înaintate de guvern, orientate la salvarea Ucrainei, premierul Arseni Iaţeniuk le-a obiectat deputaţilor că adoptă legi populiste, nejustificate din punct de vedere financiar. Astfel, în ultimele patru luni, parlamentul a adoptat opt legi care necesită, până în 2016, 11,5 miliarde de grivne din Bugetul de stat. Încă şase legi, pentru aplicarea cărora sunt necesare 34 miliarde de grivne, aşteaptă semnătura spicherului. Premierul le-a reproşat deputaţilor că au pierdut bunul simţ şi că amăgesc poporul fără pic de ruşine. El a mai precizat că pe parcursul a 23 de ani, parlamentarii ucraineni au adoptat legi care necesită 300 de miliarde de grivne pentru un mecanism eficient de funcţionare.

Salarii mai mari, ca mijloc de stârpire a corupţiei

Decis să stârpească din rădăcină corupţia în mijlocul funcţionarilor de stat, Cabinetul de Miniştri a ales ca metoda cea mai eficientă, majorarea salariilor lucrătorilor serviciului de stat, considerate printre cele mai scăzute pe ţară. Guvernul pregăteşte amendamente la legislaţia privind serviciul de stat şi autoadministrarea locală, ca pe la începutul lui august să le înainteze spre examinare Radei Supreme. Pentru combaterea corupţiei în cabinetele puterii guvernul propune majorarea salariilor funcţionarilor de stat, precum şi „epurarea” cadrelor. Unii oameni din popor, însă, sunt de părerea că acest serviciu trebuie în genere desfiinţat şi nu vom avea nici o corupţie în structurile puterii.

Şi Polonia devine un Eldorado pentru ucraineni

Conflictul militar din estul ţării a înrăutăţit grav situaţia economică, implicit scade catastrofal bunăstarea oamenilor de rând. Până Occidentul ne va deschide larg uşile, tot mai mulţi îşi caută mijloace de supravieţuire în ţări vecine, mai ales în Polonia. Agenţiile care se ocupă de căutarea locurilor de muncă în Polonia iau de la solicitanţi câte 1 mie, 2,5 mii de grivne pentru servicii. În această sumă intră şi perfectarea documentelor necesare. Sunt multe locuri vacante pentru studenţi, pentru femei şi bărbaţi în vârstă de până la 50 de ani. Polonezii de vârstă înaintată angajează menajere. În sezonul de vară femeile merg la cules de ciuperci, zmeură şi căpşune. Ucrainencelor li se propun locuri de muncă în supermarketuri, la ambalarea şi sortarea diverselor produse. Bărbaţii sunt solicitaţi la muncile agricole, în gospodăriile fermierilor, în construcţii, la lucrările de reparaţie a drumurilor şi căilor ferate. Câştigul mediu este de 600-800 de zloţi pe săptămână, echivalentul a circa 3 mii de grivne. În Polonia cetăţenii noştri sunt primiţi cu braţele deschise, deoarece foarte mulţi polonezi îşi caută de lucru în Gernania şi Anglia, unde câştigul este mult mai mare. Viza poloneză cu dreptul de muncă pentru ucraineni se deschide destul de simplu: prima – pe şase luni, iar a doua – până la cinci ani.

Vestele antiglonţ sunt mai întrebate

decât apartamentele şi automobilele

Capacitatea de cumpărare şi de consum în Ucraina a scăzut la nivelul anilor 2008-2009. Revista „Fokus” scrie că una din cauze este devalorizarea grivnei şi escaladarea conflictului militar în estul ţării, situaţia critică influenţând mai cu seamă piaţa imobiliară, cea de automobile şi tehnică de trai. Potrivit datelor Consulting AUTO, în ianuarie-aprilie 2014 vânzarea de automobile s-a redus cu 35%. În aprilie, bunăoară, s-au vândut numai 9 mii de autoturisme, faţă de 26 de mii cu un an înainte. În luna mai acest indice s-a redus la 3 mii. Referitor la piaţa imobiliară, se spune că în Ucraina numărul locuinţelor puse în vânzare este mult mai mare decât al cumpărătorilor. Preţul locuinţelor noi este fixat, de obicei, în grivne, deoarece în valută străină s-au ieftinit de aproape două ori. S-a redus simţitor comercializarea tehnicii electronice. În schimb, în primul trimestru al anului curent, în topul celor mai solicitate mărfuri pe primul loc s-au situat pistoalele, armele traumatice şi cele electroşoc, iar în ultimul timp – vestele antiglonţ.

Maria TOACĂ