29 noiembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

A decedat Mitropolitul Kyevului și al Întregii Ucraine

6 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

După o îndelungată suferinţă, la vârsta de 78 de ani, într-un spital din Kyev, s-a stins steaua vieţii ÎPS Vladimir, Mitropolitul Kyevului și al Întregii Ucraine, conducătorul Bisericii Ortodoxe  Ucrainene  Patriarhia Moscovei (BOUPM). Interimatul la conducerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene  Patriarhia Moscovei  e asigurat de Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, Onufrie.

Au devenit de-acum cunoscute numele a doi pretendenţi la succesiunea Bisericii Ortodoxe Ucrainene –  Onufrie şi necunoscutul mitropolit Antonii, pe care îl susţine Patriarhul Kiril şi Kremlinul, trecutul căruia e strâns legat de Rusia. La 6 iulie curent, Sfântul Sinod urmează să hotărască data când va fi ales succesorul Mitropolitului Vladimir.

Onufrie –  unul din posibilii succesori ai prestolului Bisericii Ortodoxe Ucrainene  Patriarhia Moscovei  

După fuga ruşinoasă a ex-dictatorului Ianukovyci şi victoria EuroMaidanului, în consecinţa îmbolnăvirii grave a Mitropolitului Vladimir, la care, se presupune că a pus mâna fosta conducere a Ucrainei, în februarie curent, pentru a-l înlocui temporar, Sfântul Sinod l-a ales pe  Onufrie, Mitropolit al Cernăuțiului și Bucovinei. Membrii Sinodului înţeleg bine că Antonii e „Creatura lui Ianukovyci şi a Kremlinului”, de aceea neaflându-se de-acum sub presiunea fostului Preşedinte, l-au votat pe Onufrie, care duce o viaţă monahală, e un ascetic îndepărtat de politică. Nu are maşini de elită, nici castele, trăind în casa Direcţiei eparhiale din Cernăuţi.

În prezent, s-au răspândit nişte zvonuri cum că Onufrie a scris un raport în susţinerea lui Antonii. Se spune că aici cuvântul hotărâtor îl are Kremlinul. Se mai vorbeşte că, în ultimul timp, Lavra e vizitată aproape zilnic de Ihor Şopovalov, al doilea secretar al Ambasadei Federaţiei Ruse în Ucraina, care  aduce instrucţiuni. Or, anume de ele ţin ultimele „curăţiri” din rândurile BOUPM, de unde a fost concediat aproape tot anturajul Mitropolitului Vladimir, care avea poziţii proucrainene. Au fost dezvăluite rotaţiile şi schimbările făcute anume de mitropolitul Antonii, care se vede de acum pe  tronul Bisericii, informează TSN.

Oraşele Slaviansk și Kramatorsk au fost eliberate de teroriştii proruşi

În urma ofensivei trupelor ucrainene, orașele Slaviansk și Kramatorsk au fost eliberate de insurgenții proruşi, care s-au retras spre Doneşk, relatează TV 1+1. Recucerirea acestor bastioane ale separatiştilor proruşi a fost caracterizată de către autorităţile de la Kyiv ca una dintre  ''cele mai importante şi mai mari victorii'' de la începutul operațiunii antiteroriste de la mijlocul lui aprilie

Petro Poroşenko a specificat că, în pofida rezultatelor îmbucurătore, înregistrate de trupele ucrainene, sub controlul separatiştilor se află încă o parte din localităţile importante din estul Ucrainei, de aceea preşedintele a declarat: „Sunt departe de a fi euforic. Situaţia în estul ţării  rămâne încă foarte tensionată”. De altfel, Preşedintele a cerut ca locuitorii oraşelor eliberate să fie aprovizionaţi cu apă şi produse, să se înceapă reconstruirea clădirilor ruinate. Tot din ordinul lui pe edificiul  primăriei din Slaviansk a fost arborat drapelul ucrainean.

Armata ucraineană înaintează spre Doneţk, unde teroriştii şi-au regrupat forţele. Strategia de luptă a mercenarilor ruşi e să-şi grupeze forţele în oraşe, în zonele dens populate, fiindcă aici trupele militare ucrainene sunt limitate de necesitatea protejării populaţiei civile nu pot folosi aviaţia şi artileria.

Kremlinul îşi omoară mercenarii

Grănicerii ruşi au împuşcat peste 300 de terorişti, care au încercat să se refugieze în Federaţia Rusă, anunţă REUTERS.  Nu e unicul caz, în ultimul timp, când mercenarilor ruşi, trimişi de Putin în estul Ucrainei, care spală putina din zona operaţiunii antiteroriste, nu li se permite să treacă frontiera înapoi, ci sunt nimiciţi de trupele ruse. Contrar procedează cu rebelii conducerea operaţiunii antiteroriste care le permite să depună armele şi să se predea.

Nave de război NATO şi ruse au ajuns în Marea Neagră

Pentru a participa la manevre militare comune cu forțele navale române și bulgare, patru nave de război  ale NATO – două dintre ele aparținând marinei militare italiene, una Turciei şi alta – Angliei – au intrat în Marea Neagră, a anunțat REUTERS. Potrivit Rusiei, aflarea aici a navelor de război NATO e „un şantaj militar” împotriva Federaţiei Ruse. Pe când Organizaţia nord-atlantică precizează că este vorba despre „o desfășurare obişnuită, menită să sporească solidaritatea între membrii Alianței și capacitatea operațională în regiune”. Astfel, ca răspuns la intensificarea activităţii Nord-Atlantice,  şi Rusia a început  ample manevre militare în Marea Neagră, la care sunt antrenate 20 de nave de război, peste 20 de avioane şi elicoptere, informează ITAR-TASS.

The Washington Post: Europa condamnă intervenţia Rusiei în Ucraina, însă continuă să-i vândă armament

Astfel,  conform cunoscutului ziar „Washington Post”, Franţa planifică să trimită Rusiei două elicoptere moderne de luptă, Germania a construit pentru Moscova un centru dotat pentru pregătirea militară, iar Italia  o asigură cu blindate.

Totodată, Germania şi Franţa, ascultând de sfaturile Kremlinului, cer din nou reluarea tratativelor de încetare a focului. Pe când Ucraina a declarat că va recurge la acest pas pacificator doar dacă şi extremiştii proruşi vor depune armele şi se vor retrage, nu se va repeta amăgirea precedentă, când forţele ucrainene au încetat pentru 10 zile focul, iar insurgenţii continuau să atace, omorând mulţi militari ucraineni şi oameni paşnici.

Felicia NICHITA-TOMA