29 noiembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Absolvenţii şcolilor româneşti vor susţine testele în limba maternă

7 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă lege privind învățământul superior ce permite susținerea testelor pentru examenele de admitere la instituţiile superioare de învăţământ în limbile minorităților naționale. Astfel, pentru absolvenţii şcolilor cu limba română de predare, testele vor fi traduse în limba maternă – Româna.

O altă inovaţie a aceleiaşi legi, constă în faptul că studenţii vor alege rectorii şi obiectele de studiu şi vor primi o bursă mai mare, la nivelul minimului de trai. Respectivul act legislativ mai prevede acordarea autonomiei instituţiilor superioare de învăţământ, reducerea orelor supraîncărcate. Mijloacele câştigate de instituţii vor rămâne în fondul dezvoltării lor, dar nu în Vistieria de Stat. De acum nu vor mai fi „specialişti”, ci bacalaureaţi inferiori, bacalaureaţi, magiștri, doctori în ştiinţă şi filozofie.

Ucraina, Rusia, Germania și Franța încearcă o înţelegere reciprocă pentru încetarea focului în Ucraina

Miercuri, la Berlin, din iniţiativa  guvernului Germaniei, miniștrii de externe ai Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței au avut o întrevedere în scopul de a se înţelege reciproc pentru detensionarea  situaţiei şi încetarea focului  în estul Ucrainei.

Cei patru miniștri – Pavlo Klimkin,  Serghei Lavrov, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius –  au convenit că posturile de frontieră ruso-ucrainene trebuie să revină sub controlul Kievului. S-au înţeles să fie eliberaţi rapid ostaticii de ambele părţi din Donbas. La întâlnirea de 2,5 ore, P. Klimkin a declarat că pace unilaterală, doar din partea Ucrainei, nu va mai fi, pe când S. Lavrov le-a luat apărarea separatiştilor proruşi. Întâlnirea celor patru şefi de diplomaţii va continua până la 5 iulie, părţile sperând că vor fi rezolvate şi alte chestiuni importante privind respectivele ţări.

ÎN DONBAS AU FOST OMORÂŢI PESTE 1000 DE TERORIŞTI

În perioada luptelor crâncene din estul separatist al Ucrainei, de la începutul lansării operaţiunii antiteroriste, trupele militare ucrainene au nimicit peste 1000 de terorişti, iar armata ucraineană a pierdut 200 de militari, alţi 619 au fost răniţi, iar 29 sunt luaţi ostatici. Doar timp de o zi şi o noapte, în consecinţa desfăşurării operaţiunii antiteroriste, în Donbas au fost omorâţi câteva sute de terorişti, fiind eliberate multe localităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, care până acum erau controlate de rebelii proruşi. Pe când forţele ucrainene au suferit 6 pierderi umane, iar 31 militari sunt răniţi.

Ucrainenii au susţinut armata prin 120 milioane de grivne

Timp de două luni şi jumătate, doar prin SMS-uri la numărul de telefon 565, ucrainenii au susţinut armata prin 120 milioane de grivne ce urmează să fie folosite pentru ajutorul acordat militarilor mobilizaţi suplimentar din rândul rezerviştilor – veste de protecţie antiglonţ, muniţii, căşti etc. Totodată, din Bugetul Ucrainei în acest scop au fost alocate 19 miliarde de grivne, iar ucrainenii de rând le ajută nemijlocit ostaşilor cu produse, tehnică şi mijloace de securitate. Cei mobilizaţi în armata ucraineană nu vor plăti impozite şi procente pentru creditele luate.

 Bunăoară, un antreprenor din or. Brodî, regiunea Lviv, a donat pentru echiparea trupelor ucrainene 60 mii de grivne, iar altul din regiunea Ivano-Frankivsk a reparat o blindată, pe care a dăruit-o forţelor ucrainene.

A fost constituit ordinul „Eroii sutei sfinte”

Parlamentul ucrainean a adoptat, cu 244 de voturi „pentru”, Legea privind constituirea ordinului „Eroii sutei sfinte”, propusă de Preşedintele Petro Poroşenko. Cu acest ordin vor fi destinşi ucraineni pentru vitejie, patriotism, pentru apărarea principiilor democratice, drepturilor şi libertăţilor omului, activitatea de binefacere, umanitară şi obştească susţinută.

Şi-au schimbat părul, dar năravul?

„Pentru pace şi stabilitate” -  e denumirea noului grup, înregistrat  în Rada Supremă a Ucrainei, alcătuit din 32 de  deputaţi ai poporului din fracţiunile Partidului Regiunilor şi Comunist. Or, cei care destabilizează situaţia şi finanţează separatiştii terorişti în estul ţării, şi-au schimbat părul, dar năravul – ba.

Grupul „pacificator” e finanţat de alt „patriot” al Ucrainei – S. Kurcenko, susţinut financiar de alţi adepţi ai lui Ianukovyci – S. Arbuzov, V. Zaharcenko. Pentru a face parte din grupul respectiv, deputaţii primesc câte 200 de mii de dolari şi un salariu lunar în valută străină. Noua fracţiune a familiei Ianukovyci are drept scop reanimarea  fostei forţe politice, adică a Partidului Regiunilor.

Un alt grup de deputaţi încearcă să-l înregistreze fostul „regional” Iu. Miroşnicenko, care a adunat până în prezent doar 29 de deputaţi, deci fracţiunea, finanţată de ex- conducătorul Administraţiei preşedintelui Ucrainei, s. Liovocikin, încă nu poate fi înregistrată.

Felicia NICHITA-TOMA