29 noiembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Comunicat de presă senator Viorel Badea

8 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Un prim succes în încercarea senatorului Viorel Badea de a determina autoritățile române să sprijine repatrierea cetățenilor români decedați în străinătate

Inițiativa legislativă a senatorului Viorel Badea pentru modificarea art. 15 alin (1) lit. b) din Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe și nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, a primit raport favorabil de la comisiile Senatului României sesizate în fond.


Astfel, în ședința din data de 17 iunie 2014, membrii Comisiei pentru politică externă și cei ai Comisiei românilor de pretutindeni au hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte raport comun de admitere, cu un amendament.


Urmare a ședinței comune a celor două comisii, Articolul 15 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

b) plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, poate fi suportată de administraţiile publice locale române, dacă familia care optează pentru repatriere face dovada că nu poate suporta costurile repatrierii.


Inițiativa legislativă a senatorului Viorel Badea are în vedere suportarea de către statul român, prin administrațiile publice locale și prin Ministerul Afacerilor Externe, a cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul statelor de reședință, dacă familia face dovada că nu poate suporta costurile repatrierii.


Astfel, se va da posibilitatea familiei celui decedat să poată opta pentru repatriere, în condițiile în care, în momentul de față, atunci când familia nu își poate permite costurile repatrierii trupului celui decedat, acesta este incinerat sau înhumat în statul în care a intervenit decesul.


În cadrul ședinței din 17 iunie, senatorul Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni și iniţiator al propunerii legislative a reafirmat importanța adoptării unei astfel de legi, menționând faptul că mulţi dintre cei ce pleacă la muncă în străinătate nu cunosc şi deci nu conştientizează importanţa unei asigurări de sănătate sau chiar de viaţă şi, în plus, mulți nici nu şi-ar permite o astfel de asigurare.


Proiectul legislativ și raportul celor două comisii urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, la reluarea activității.

BIROUL  DE  PRESĂ                                                     08.07.2014