29 noiembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Ne vom încălzi şi fără gazele ruseşti

11 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Până la iarnă mai este ceva vreme, însă cel de-al treilea război al gazelor cu Rusia se face deja simţit. Nu e vorba numai de majorarea preţurilor pentru populaţie, ci de renunţarea totală la încălzirea locuinţelor cu gaze. Cabinetul de Miniştri propune populaţiei Ucrainei să schimbe instalaţiile autonome de gaz pe cele electrice. Premierul A. Iaţeniuk a explicat amănunţit avantajele renunţării la gaze în schimbul electricităţii, tarifele pentru locatarii care vor folosi electricitatea ca agent termic urmând să fie reduse în timpul nopţii până la 30 copeici şi 80 copeici în timpul zilei. De asemenea, se vor bucura de reduceri substanţiale şi cazangeriile reutilate cu centrale de încălzire electrică.

Fiii lui Ianukovyci, Azarov şi Pşonka

încă se bucură de imunitate parlamentară

Incredibil, dar cei trei prinţi Viktor Ianukovyci, Oleksandr Azarov şi Artem Pşonka, formal, încă sunt slugile poporului, deşi taţii lor au renunţat definitiv să slujească „iubitului popor”. Drept că şi fiii acestora şi-au luat tălpăşiţa şi nu se zăresc de luni de zile la şedinţele Radei Supreme, însă oficial ei se consideră deputaţi ai poporului, căci până acum n-au fost lipsiţi de mandat. Aflăm aceasta de la spicherul O. Turcinov, care într-o declaraţie pentru „Ukrainska pravda”, aminteşte că „puterea ucraineană intenţionează să-i lipsească pe cei trei de imunitate, în cazul dacă se va dovedi că ei au cetăţenia altui stat, mai precis a Federaţiei Ruse. Serviciul Securităţii de Stat al Ucrainei verifică acest caz şi dacă se va adeveri vor fi lipsiţi automat de mandat”. După cum vedem, celelalte păcate de care s-au încărcat aceşti „deputaţi” nu mai au greutate.

Credeau că puterea le este veşnică

Anchetatorii MAI care se ocupă de dosarul penal al ex-ministrului sănătăţii Raisa Bogatyriova au anunţat că cercetările se apropie de final. Există dovezi că fostul demnitar şi apropiaţii ei şi-au însuşit ilicit mijloace bugetare în sumă de 348,6 milioane de grivne. Anchetatorii au rămas şocaţi, descoperind că figuranţii nici nu-şi prea camuflau fraudele, crezând, probabil, că nu va bate nicicând ceasul judecăţii. R. Bogatyriova îşi consolidase poziţia, având în jur un grup criminal, condus de fiul ei Oleksandr, care patrona fluxul de finanţe îndreptat spre minister. Infracţiunile săvârşite de fostul ministru prevăd, conform art. 191 al Codului Penal, privarea de libertate pe un termen de 7-12 ani.

Maria TOACĂ