27 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CELE MAI FURTUNOASE APLAUZE LE-AU PRIMIT HLIBOCENII

14 iulie 2014 р. | Categorie: Românii de pretutindeni

 Festivalul International ARCANUL a devenit o sărbătoare de referinţă printre manifestările  cultural artistice, devenite tradiţionale ce se desfăşoară an de an in judeţul Suceava în sezonul estival cu o larga audienţă a publicului, atât prin numeroasa participare a ansamblurilor artistice din ţară şi din străinătate, cât şi prin grandoarea spectacolelor ce au loc sub semnul preţuirii comorilor spirituale străbune ale satului romanesc, cu veşnicia lui cu tot.

Având o vechime de 19 ani, Festivalul International de Folclor "ARCANUL" a întrunit, recent, la Rădăuţi, la cea de-a 23-a ediţie, ansambluri folclorice din Anglia, Franţa, Germania, Grecia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Israel, Turcia, Macedonia, Italia, Cipru, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova.
Fiecare dintre aceste ansambluri aduc aici, in inima Bucovinei, cate o fărâmă din ţara lor, astfel, municipiul Rădăuţii devine în fiecare an, timp de trei zile, un veritabil centru de promovare a folclorului.

La acest prestigios Festival a participat şi în acest an Ansamblul Folcloric „Izvoraşul” din raionul Hliboca, condus de Roman Haghirnyi, şeful Casei Raionale de cultură. În anul curent, spre deosebire de cei precedenţi, hlibocenii au prezentat un program foarte variat de dansuri populare ucrainene şi interpretări muzicale din comoara creaţiei populare româneşti.

Programul hlibocenilor a fost variat şi înalt apreciat de publicul spectator, obţinând şi cel mai mare punctaj, căci, spre deosebire de celelalte colective artistice ce au venit cu fonograme, hlibocenii s-au prezentat cu muzică şi acompaniament Life.

Nicolae PAULENCU

  Fotografii de Feodor POMYRLIANU