28 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ÎN CATASTROFA AVIATICĂ ŞI-A GĂSIT MOARTEA ŞI UN ROMÂN

24 iulie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Un olandez a fotografiat avionul şi a postat poza pe Facebook, scriind: „Dacă va dispărea, iată cum arăta”.  Ironizând  astfel dispariţia în Oceanul Indian, în martie curent, a unui zbor al „Malaysia Airlines”, Cor Pan nici nu bănuia că a prevăzut catastrofa aviatică. Or, cuvintele şi gândurile se pot materializa.

Un avion ”Boeing” 777 al companiei „Malaysia Airlines”, care ţinea calea aerului pe ruta Kuala Lumpur — Amsterdam ce avea la bord 298 de persoane, dintre care 193 de olandezi, 15 membri ai echipajului, a fost doborât de insurgenţii proruşi lângă Torez, la circa 50 de kilometri de oraşul Donețk, într-o zonă controlată de separatiști.

Nava aeriană ce zbura la o înălțime de 10.000 de metri şi s-a prăbușit pe teritoriul Ucrainei a fost doborâtă de tirurile   unui sistem de rachete antiaeriene „Buk”, informează Ministerul de Interne ucrainean. În consecinţă, şi-au găsit moartea 283 de pasageri,majoritatea olandezi (193) și 15 membri ai echipajului. Totodată, autoproclamatul ministru al apărării al pseudorepublicii  Donețk, Igor Strelkov, și-a asumat doborârea aeronavei, crezând că ar fi fost vorba despre un avion militar ucrainean, An-26, informează TSN. Racheta  „Buk”  face parte dintr-un sistem de tip sol-aer şi este destul de puternică, poate doborî aeronave mari dintr-o singură lovitură şi  lansată de la sol poate atinge o altitudine de până la 25 mii de metri. Preşedintele Petro Poroşenko consideră doborârea avionului malaiez un act de terorism, săvârşit de mercenarii Kremlinului.

Printre pasagerii avionului doborât în Ucraina se aflau 100 de savanţi, care urmau să participe la o conferinţă internaţională privind SIDA şi 80 de copii. La bordul avionului  se afla şi un  român, Andrei Anghel, în vârstă de 24 de ani, cu cetăţenie dublă, româno-canadiană, care a văzut lumina zilei în Cluj, emigrând apoi cu părinţii în Canada şi reîntorcându-se în oraşul natal pentru a studia la  facultate, şi prietena sa Olga, de  cetăţenie germană, studenţi în anul II la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca. Colegii  afirmă că era un student foarte bun, care se simţea mai mult român decât canadian. Cei doi mergeau cu avionul în Australia, la un congres de medicină privind combaterea SIDA.
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că apărarea antiaeriană ucraineană nu a efectuat tiruri cu rachete, dezmințind astfel ipoteza că avionul malaiezian prăbușit în apropiere de Torez ar fi fost doborât de armata ucraineană. Iar Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat că există dovezi că avionul a fost doborât de separatiştii terorişti din estul Ucrainei, susţinuţi de ruşi. “Incidentul aviatic din Ucraina trebuie să fie un semnal de alarmă pentru Europa privind Rusia”, a spus Obama, informând că printre cei decedaţi se afla şi un american. Conform datelor de care dispun în prezent SUA, avionul malaiezian Boeing 777, prăbuşit în estul Ucrainei, a fost doborât de o rachetă sol-aer, teroriştii proruşi fiind ajutaţi în utilizarea sistemelor complicate antiaeriene de specialiști din Rusia. Dacă e să ţinem cont că miliția prorusă din estul Ucrainei dispun de echipamentele necesare pentru astfel de atacuri și au doborât deja câteva  avioane ucrainene, nimeni nu mai pune la îndoială acest adevăr. Şi Canada acuză Rusia, declarând că este principalul vinovat de respectiva tragedie. Teroriştii i-au prădat pe morţi de bani, carduri bancare, obiecte preţioase, împiedicându-i pe experţii străini şi ucraineni să ajungă la timp la faţa locului tragediei, căci rămăşiţele pământeşti ale pasagerilor şi resturile avionului, în timpul exploziei vasului aerian, s-au împrăştiat pe o  rază de 15 km.

Cutiile negre ale zborului MH17 „Malaysia Airlines”, care s-a prăbușit săptămâna precedentă în estul Ucrainei, au fost transmise, cu mari dificultăţi din cauza teroriştilor, anchetatorilor olandezi în Ucraina. Ulterior, ele au ajuns la Farnborough, în Marea Britanie, unde, sub supervizarea Organizației Internaționale a Aviației Civile, specialiştii  urmează  să le cerceteze pentru a afla cauza prăbușirii avionului. Iar miercurea trecută, două avioane au transportat rămăşiţele a 40 de pasageri spre Eindhoven, în sudul Olandei, unde vor fi duse la  baza militară  Hilversum, sud-est de Amsterdam, la aproximativ 100 kilometri de aeroport, pentru a fi identificate, iar apoi familiile le vor putea lua pentru a le da ţărânei.La locul prăbușirii avionului  malaiezian Boeing 777 în estul Ucrainei se mai află încă multe cadavre. Încă aproximativ 16  s-ar afla sub fuzelajul avionului, alte 38 au fost răpite de terorişti şi duse într-o direcţie necunoscută.  Autoritățile ucrainene au închis toate rutele aeriene care survolează estul țării.

Evident, tragedia e una dintre cele mai mari catastrofe aviatice ce a şocat întreaga lume. Durerea rudelor jertfelor e neconsolată, la fel precum e şi cea a mamelor şi rudelor ce-şi pierd fiii, soţii, taţii  în violenţele războiului terorist din estul Ucrainei.

Felicia NICHITA-TOMA